Prima pagină » Culinar » Gem de gutui cu mere. Cum să menții savoarea preparatului pe timp de iarnă

Gem de gutui cu mere. Cum să menții savoarea preparatului pe timp de iarnă

03 nov. 2023, 13:10,
BZI.ro, în Culinar

Multe gospodine pregătesc pentru sezonul rece un gem de gutui cu mere. Acest deliciu culinar se pune la borcan pentru iarnă, însă trebuie să ținem cont de câteva secrete din rețeta bunicii. Gemul de gutui cu mere are o savoare deosebită și merge servit dimineața cu pâine, dar și pe timpul zilei. La fel de bine putem folosi gemul ca ingredient de bază pentru niște prăjituri de casă delicioase. Iată cum să menții savoarea preparatului pe timp de iarnă.

Gem de gutui cu mere

Deliciosul gem de gutui cu mere este aromat, parfumat și ideal de pregătit pentru sezonul rece. Acesta se face rapid, cu doar câteva ingrediente, iar dacă ținem cont de câteva trucuri din rețeta tradițională, succesul culinar va fi garantat.

Gemul de gutui are o savoare aparte, iar dacă adăugăm și câteva mere, gustul va fi desăvârșit. Când vine vorba de aromatele gutui, rețetele de preparare a acestora sunt diverse. Iubitorii de deserturi gustoase se pot răsfăța cu o prăjitură cu gutui, iar cei care adoră rețetele din vremea copilăriei pot opta pentru marmelada de gutui. Aceasta are o textură ca de jeleu și este ideală pentru a orna niște prăjituri de casă sau pentru a umple câteva fursecuri fragede și gustoase.

La fel de bine putem face pentru cei dragi și un compot de gutui cu câteva felii de mere. Acesta merge servit la orice masă și poate fi conservat la borcan pentru iarnă. Gemul de gutui cu mere este pe placul multora dintre noi. Este sănătos, aromat și le va aminti tuturor de vremea copilăriei și de rețetele din vremea bunicii.

Rețeta cu care vei pregăti un deliciu culinar la tine în bucătărie

Pentru un gem aromat și parfumat de gutui cu mere vom avea nevoie de 6 kg de gutui, 3 kg de mere, 2,5 kg de zahăr, 25 g de zahăr vanilat, suc de lămâie și apă.

Se spală gutuile și merele apoi se lasă la scurs. Se dau fructele prin răzătoarea mare apoi se pun într-o oală mare. Se toarnă apă cât să le acopere apoi se adaugă zahărul, zeama de lămâie și zahărul vanilat.

Se lasă gemul la fiert la foc potrivit până când apa scade, iar gemul se încheagă. Când este gata și gemul are consistența dorită, se ia de pe foc și se lasă la răcit apoi se pune gemul în borcane sterilizate. Se depozitează borcanele la loc uscat și răcoros pentru ca gemul să își păstreze savoarea cât mai mult timp.

Cu siguranță gemul va fi gustos, aromat și pe placul tuturor celor de la masă. Gemul de gutui cu mere se servește uns pe pâine sau poate fi folosit la prepararea unor prăjituri și fursecuri de casă fragede și delicioase. Gemul de gutui poate fi făcut și cu pere, cu nuci, cu scorțișoară sau fără zahăr. Rețetele sunt diverse și pot fi adaptate după preferințe. Dacă vrem să pregătim un gem de gutui cu nuci, vom avea nevoie de 2 kg de gutui, 1 kg de zahăr, esență de vanilie, o cană cu miez de nucă mărunțit și jumătate de lămâie sau jumătate de portocală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *