Prima pagină » Culinar » Gem de aronia ca la bunica. Un deliciu gustos și sănătos

Gem de aronia ca la bunica. Un deliciu gustos și sănătos

15 mart. 2023, 13:11,
BZI.ro, în Culinar

Un gem de aronia este gustos și sănătos. Aronia este cunoscută de mulți oameni nu numai ca o boabă gustoasă cu un gust acru, ci și bogat în substanțe utile și vitamine. Boabele de zambile negre sunt recomandate persoanelor care au probleme cu tensiunea arterială, asociate cu tulburări ale sistemului cardiovascular, cu vedere slabă și multe alte afecțiuni.

Cel mai bun mod de a păstra boabele pentru iarnă este să le congelați. Cu toate acestea, nu tuturor le place coacăzul negru proaspăt. Acesta are un gust foarte greu și acru. Dulceața de chokeberry negru este foarte gustoasă. Dar, firește, pentru a păstra cantitatea maximă de vitamine din această boabă, ea trebuie supusă cât mai puțin posibil unui tratament termic. Pentru a pregăti un gem veți avea nevoie de 500 gr de aronia, 700 gr de zahăr și 1,5 pahar de apă.

Cum să pregătești remediul pentru problemele cu tensiunea arterială?

Pregătiți ingredientele pentru gem. Cea mai simplă și mai rapidă rețetă pentru gem, așa-numita „gem de cinci minute”, vă permite să economisiți maximum de substanțe nutritive din fructe de pădure. Acest fapt este datorat faptului că gătește gemul, literalmente, doar 5 minute. Înlăturați coaja și spălați boabele de aronia, îndepărtând fructele putrede sau stricate.

Puneți afinele sălbatice într-o strecurătoare și lăsați apa să se scurgă. Boabele se culeg toamna, între septembrie și noiembrie. Este bine atunci când fructele de pădure provin din parcela proprie, cultivate în zone ecologic curate. Coacăzul negru trebuie să fie bine copt, altfel produsul va ieși însoțit de un gust amar. Nu numai că se poate face dulceață din fructe de pădure abia culese, dar și din coacăze negre congelate.

Puneți murele într-un vas de metal sau într-o cană, turnați apă clocotită peste ele, astfel încât toate boabele să fie sub apă, și le gătiți la foc mediu până se înmoaie. Câteva minute sunt suficiente, în funcție, bineînțeles, de soiul, gradul de coacere și mărimea boabelor. Prin urmare, cel mai bine este să gustați fructele de pădure. Apoi se scurge apa și să puneți boabele într-o strecurătoare.

Cum să zdrobești fructele de pădure?

Din nou, puneți fructele de pădure într-un vas metalic, care nu se va oxida la interacțiunea cu sucul boabelor. Astfel, este mai bine să luați o cratiță cu pereți groși pentru gem. Turnați zahărul în cratița cu fructe de pădure și măcinați-le împreună cu un concasor de mână sau cu un blender. Dacă nu aveți astfel de aparate, puteți folosi o mașină de tocat carne. Gradul de zdrobire depinde de consistența gemului pe care îl doriți, piure sau cu bucăți de fructe de pădure.

Puneți pe foc amestecul de coacăze negre cu zahărul. Se aduce la fierbere și se ține la gătit la foc mediu, amestecând constant pentru ca zahărul să nu se lipească de fund și să se dizolve complet. Țineți gemul încă cinci minute din momentul în care amestecul dă în clocot.

Distribuiți imediat gemul de aronia în borcanele pregătite și sterilizate anterior. Se acoperă și se păstrează într-un loc răcoros. Acest gem poate fi adăugat în terciuri, servit pe pâine la micul dejun și pus în diverse prăjituri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *