Prima pagină » National » Gelu Duminică, sociolog: ”Generaţia cu cheia legată la gât nu mai vrea să aibă cheia politică legată de gât”

Gelu Duminică, sociolog: ”Generaţia cu cheia legată la gât nu mai vrea să aibă cheia politică legată de gât”

28 sept. 2020, 23:45,
Bianca Rebegea în National

Sociologul Gelu Duminică a vorbit despre alegerile locale de duminică, 27 septembrie 2020. Acesta este de părere că ”avem un embrion de schimbare”, dar să nu ne lăsăm convinși că schimbarea chiar va apărea. Totodată, acesta a atenționat partidele mari să nu mai vină cu metode folosite în anii `90, fiindcă nu vor reuși la alegerile din 2024.

„Avem un embrion de schimbare, însă nu trebuie să ne culcăm pe o ureche. E atât de simplu să ne îmbătăm cu apă rece… Eu cred că ceea ce avem în momentul de faţă este un vot al decreţeilor, middle-class-ul care a participat la alegeri şi care în oraşele mari a făcut diferenţa, acolo unde acesta există”, a declarat luni pentru AGERPRES, Gelu Duminică.

Gelu Duminică: ”Acolo unde statul a eşuat şi poporul a rămas la nevoile primare”

El a atins un subiect extrem de important, în ceea ce privește nevoia oamenilor de a afla că se pot face și lucruri mărețe în această țară, însă acestea nu vor fi căutate de cetățeni, dacă nu se pune accent pe ele: ”Acolo unde statul a eşuat şi poporul a rămas la nevoile primare.”

„Să nu considerăm că votul ăsta din marile aglomeraţii urbane este votul României, pentru că România este extrem, extrem de diversă şi clivajele sunt foarte mari. În zonele paupere, în zonele controlate, în zonele ţinute în pauperitate schimbarea nu s-a produs, ceea ce ne arată că Piramida lui Maslow funcţionează şi în politică. Ca să ajungi la stimă de sine şi autorealizare prima dată trebuie să ai nevoile primare satisfăcute. Iar acolo unde nevoile primare nu au fost satisfăcute, am avut un vot ‘tradiţional’, să-l numim aşa: s-a votat cu puterea locală. Acolo unde statul a eşuat şi poporul a rămas la nevoile primare”, a arătat Gelu Duminică.

Gelu Duminică, sociolog: ”Generaţia cu cheia legată la gât nu mai vrea să aibă cheia politică legată de gât”

Sociologul a precizat că tinerii dictează alegerile viitorului, fiindcă ei nu mai vor un stăpân, ci vor o persoană care să le ofere înapoi tot ce ei oferă statului.

„Oamenii s-au săturat de Iordăneşti, de mai ştiu eu cine… Şi au zis, ‘bă, altceva!’ . Oamenii ăştia au venit cu tinereţea lor, cu experienţa lor din zona privată şi atunci oamenii au zis ‘mă, mai degrabă ăsta!’. (…) Ăsta vrea să facă, şi-a făcut banii, are tot ce vrei, a demonstrat… Ce trebuie să înţeleagă partidele mari este că nu mai poţi câştiga votul în 2020 sau 2024 cu metodele din anii ’90. Nu mai poţi, pentru că societatea s-a schimbat profund, pentru că decreţeii au ajuns la o maturitate deplină în momentul de faţă, pentru că generaţia cu cheia legată la gât nu mai vrea să aibă cheia politică legată de gât.

Vrea să fie reprezentată. Nu mai vrea un stăpân, ci pe cineva care să îi ofere înapoi din ce el oferă. Iar în momentul în care el oferă taxe, muncă de x ore pe zi, vrea să se regăsească în munca şi în viaţa lui de zi cu zi toate chestiile astea. Şi în momentul în care nu le oferi astea, te penalizează. Sper ca partidele să înţeleagă şi să vină cu garnituri noi. Semnalul de la Vrancea este evident”, a explicat sociologul.

Gelu Duminică: Moldova a devenit mult mai reformată

Gelu Duminică este de părere că Moldova a devenit mult mai reformată, fiindcă este construită din tineri, care au intrat în contact cu mentilitatea marilor orașe.

„Moldova, văzută ca fieful conservatorismului politic a devenit mult mai reformată, pentru simplul motiv pentru că acolo foarte mulţi tineri au venit către oraşele mari, către Bucureşti, Timişoara ş.a.m.d. şi s-au întors şi au influenţat la rândul lor oamenii din jur. Zona Olteniei şi Sudul au rămas acum fieful conservatorismului din România pentru simplul motiv că este cea mai săracă regiune. Şi asta se vede în vot. Oamenii nici nu înţeleg ce înseamnă autostrăzi, ce înseamnă infrastructură de calitate. Pentru ei contează mai degrabă nevoile primare şi nu sunt de condamnat, ci e de condamnat inclusiv viziunea generală care nu reuşeşte să împartă resursele, astfel încât clivajele să fie cele mai mici”, a spus Gelu Duminică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`