Luni, 10 februarrie, fostul președinte al Consiliului Județean Vaslui și al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a apărut în fața Tribunalului Vaslui la primul termen în dosarul în care este acuzat de DNA de luare de mită.
Potrivit procurorilor, în septembrie 2023, Buzatu ar fi primit 1,25 milioane de lei, bani despre care se spune că reprezentau o „taxă de 10%” impusă contractorilor locali pentru proiectele finanțate de Consiliul Județean.
Proces amânat la cererea apărării
La solicitarea avocaților lui Buzatu, instanța a decis amânarea procesului pentru începutul lunii martie. Apărătorii au invocat timpul insuficient pentru pregătirea apărării, având în vedere complexitatea cazului și faptul că soluția Curții de Apel Iași, care a dispus începerea judecății, a fost pronunțată abia pe 20 decembrie 2024.
„Având în vedere complexitatea dosarului și că ne aflăm în fața primului termen de judecată, vă solicităm acordarea unui nou termen pentru a avea timpul necesar pregătirii apărării și aprofundării probatoriului”, a argumentat avocatul Daniel Atasiei.
Procurorul de ședință și avocatul celuilalt inculpat, expertul Radu Judele, nu s-au opus cererii, astfel că judecătorul a admis amânarea.
Cererea de modificare a controlului judiciar
Tot în cadrul ședinței, Dumitru Buzatu a solicitat instanței să-i permită depășirea limitelor teritoriale ale județului Vaslui, impuse de măsura controlului judiciar, pentru a-și putea vizita tatăl în vârstă de 96 de ani, care locuiește în județul Iași.
„Are 96 de ani și starea de sănătate este precară. Mi-aș dori să îl pot vizita atât timp cât mai este conștient”, a declarat fostul lider PSD în fața instanței.
Judecătorul a rămas în pronunțare cu privire la această cerere.
Conform acuzațiilor DNA, Dumitru Buzatu a fost prins în flagrant în septembrie 2023, cu o geantă care conținea 1,25 milioane de lei, găsită în portbagajul mașinii sale. Banii ar fi fost oferiți de omul de afaceri Emil Savin, care a susținut că suma reprezenta 10% din valoarea unui proiect finanțat de Consiliul Județean Vaslui.
Savin a declarat în fața procurorilor că, printre constructorii locali, era bine cunoscut faptul că, pentru a obține contracte publice, era necesar să plătească o mită către președintele CJ. Aceasta varia în funcție de valoarea contractului.
Flagrantul și arestarea preventivă
Dumitru Buzatu a fost arestat preventiv timp de șapte luni, în urma flagrantului organizat de DNA. Incidentul a zguduit scena politică locală, scoțând la lumină o rețea de corupție care părea să domine atribuirea contractelor publice în județul Vaslui.
Cu procesul abia început și acuzații grave care planează asupra sa, fostul „baron de Vaslui” rămâne sub lumina reflectoarelor, în timp ce instanța urmează să decidă soarta unuia dintre cele mai controversate figuri din politica locală.