Prima pagină » International » Gazul rusesc continuă să curgă spre Europa, în ciuda ultimatumului lui Putin

Gazul rusesc continuă să curgă spre Europa, în ciuda ultimatumului lui Putin

01 apr. 2022, 19:14,
BZI.ro, în International

Gazul rusesc continuă să curgă spre Europa, în ciuda termenului limită stabilit de președintele Vladimir Putin pentru întrerupere, în cazul în care clienții europeni nu încep să plătească în ruble. Rusia a declarat că nu va întrerupe încă exporturile de gaze către Europa.

Președintele Vladimir Putin a semnat joi, 31 martie, un decret prin care este prevăzut faptul că, începând de astăzi, cumpărătorii trebuie să plătească pentru gazul rusesc în ruble, prin conturi bancare rusești.

Decizia lui Putin reprezintă cea mai puternică amenințare a Kremlinului ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina.

sanctiuni steag UE steag Rusia

Decizia lui Putin reprezintă cea mai puternică amenințare a Kremlinului ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina

Rusia încearcă să consolideze rubla prin decizia privind gazul rusesc

Președintele rus încearcă, prin decizia sa drastică, să consolideze rubla, în contextul în care sancțiunile occidentale sunt dureroase pentru economia Federației Ruse.

„Înseamnă că, dacă nu există o confirmare în ruble, atunci livrările de gaz vor fi întrerupte de la 1 aprilie? Nu, nu, și nu rezultă din decret”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia încearcă să consolideze rubla prin decizia privind gazul rusesc

Țările europene cataloghează decizia rusă drept „șantaj”

Prin ordinul semnat de Putin, prin care e stabilit un termen limită vineri pentru cumpărătorii din țările „neprietenoase” să plătească pentru gaz folosind ruble sau să fie deconectați, se încearcă o rescriere a contractelor care prevăd plata în euro

Germania, cel mai mare cumpărător, a calificat-o drept „șantaj” și avertizase săptămâna aceasta cu privire la o potențială situație de urgență în cazul în care livrările vor fi reduse.

Fluxurile de gaz au rămas stabile astăzi

În ciuda ultimelor decizii venite de la Kremlin, astăzi nu au existat semne de întrerupere imediată. Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa – Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică, și în Slovacia, prin Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa peste Belarus, s-au inversat, aducând acum gaz din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional și nu indică neapărat o nouă politică.

Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa – Nord Stream 1

Gazprom a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina

Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor, a declarat că a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut doar cu o fracțiune față de joi.

O sursă declarase pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de a se face plățile, sugerând că s-ar putea ca robinetele să nu fie închise imediat.

Gazprom

Gazprom a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina

UE discută cu companiile energetice despre modul de plată pentru gazul rusesc

Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției pentru energie a Comisiei Europene, a scris pe Twitter că UE „lucrează îndeaproape cu statele membre și cu operatorii… pentru a stabili o abordare comună privind plățile în valută pentru contractele de gaz cu Rusia”.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, națiunile occidentale au impus sancțiuni companiilor și persoanelor fizice rusești.

UE discută cu companiile energetice despre modul de plată pentru gazul rusesc

Uniunea Europeană este dependentă de gazul rusesc

Spre deosebire de SUA și Canada, UE nu a impus interdicții asupra petrolului sau gazelor, deoarece națiunile sale membre depind în mare măsură de acestea.

Rusia furnizează Uniunii Europene (UE) aproximativ o treime din importurile sale de gaze și petrol, care sunt plătite în principal în euro și dolari.

UE nu are înlocuitori ușori în cazul în care aprovizionarea este întreruptă, dar, în același timp, Rusia obține 400 de milioane de euro pe zi din vânzările de gaz către blocul comunitar și are foarte puține opțiuni pentru redirecționarea acestei aprovizionări către alte piețe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *