Prima pagină » International » Gazul rusesc continuă să curgă spre Europa, în ciuda ultimatumului lui Putin

Gazul rusesc continuă să curgă spre Europa, în ciuda ultimatumului lui Putin

01 apr. 2022, 19:14,
în International

Gazul rusesc continuă să curgă spre Europa, în ciuda termenului limită stabilit de președintele Vladimir Putin pentru întrerupere, în cazul în care clienții europeni nu încep să plătească în ruble. Rusia a declarat că nu va întrerupe încă exporturile de gaze către Europa.

Președintele Vladimir Putin a semnat joi, 31 martie, un decret prin care este prevăzut faptul că, începând de astăzi, cumpărătorii trebuie să plătească pentru gazul rusesc în ruble, prin conturi bancare rusești.

Decizia lui Putin reprezintă cea mai puternică amenințare a Kremlinului ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina.

sanctiuni steag UE steag Rusia

Decizia lui Putin reprezintă cea mai puternică amenințare a Kremlinului ca răspuns la sancțiunile impuse din cauza războiului declanșat în Ucraina

Rusia încearcă să consolideze rubla prin decizia privind gazul rusesc

Președintele rus încearcă, prin decizia sa drastică, să consolideze rubla, în contextul în care sancțiunile occidentale sunt dureroase pentru economia Federației Ruse.

„Înseamnă că, dacă nu există o confirmare în ruble, atunci livrările de gaz vor fi întrerupte de la 1 aprilie? Nu, nu, și nu rezultă din decret”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Rusia încearcă să consolideze rubla prin decizia privind gazul rusesc

Țările europene cataloghează decizia rusă drept „șantaj”

Prin ordinul semnat de Putin, prin care e stabilit un termen limită vineri pentru cumpărătorii din țările „neprietenoase” să plătească pentru gaz folosind ruble sau să fie deconectați, se încearcă o rescriere a contractelor care prevăd plata în euro

Germania, cel mai mare cumpărător, a calificat-o drept „șantaj” și avertizase săptămâna aceasta cu privire la o potențială situație de urgență în cazul în care livrările vor fi reduse.

Fluxurile de gaz au rămas stabile astăzi

În ciuda ultimelor decizii venite de la Kremlin, astăzi nu au existat semne de întrerupere imediată. Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa – Nord Stream 1, care traversează Marea Baltică, și în Slovacia, prin Ucraina.

Fluxurile prin cealaltă rută principală, conducta Yamal-Europa peste Belarus, s-au inversat, aducând acum gaz din Germania în Polonia, dar acest lucru se întâmplă ocazional și nu indică neapărat o nouă politică.

Fluxurile au rămas stabile prin două dintre cele trei conducte principale care aduc gazul rusesc în Europa – Nord Stream 1

Gazprom a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina

Gazprom, gigantul rusesc de stat din domeniul gazelor, a declarat că a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina, în conformitate cu cererile consumatorilor, care au scăzut doar cu o fracțiune față de joi.

O sursă declarase pentru Reuters că unele contracte implicau livrarea de gaze înainte de a se face plățile, sugerând că s-ar putea ca robinetele să nu fie închise imediat.

Gazprom

Gazprom a continuat să aprovizioneze Europa prin Ucraina

UE discută cu companiile energetice despre modul de plată pentru gazul rusesc

Ditte Juul Jorgensen, directorul general al Direcției pentru energie a Comisiei Europene, a scris pe Twitter că UE „lucrează îndeaproape cu statele membre și cu operatorii… pentru a stabili o abordare comună privind plățile în valută pentru contractele de gaz cu Rusia”.

De la invadarea Ucrainei de către Rusia, națiunile occidentale au impus sancțiuni companiilor și persoanelor fizice rusești.

UE discută cu companiile energetice despre modul de plată pentru gazul rusesc

Uniunea Europeană este dependentă de gazul rusesc

Spre deosebire de SUA și Canada, UE nu a impus interdicții asupra petrolului sau gazelor, deoarece națiunile sale membre depind în mare măsură de acestea.

Rusia furnizează Uniunii Europene (UE) aproximativ o treime din importurile sale de gaze și petrol, care sunt plătite în principal în euro și dolari.

UE nu are înlocuitori ușori în cazul în care aprovizionarea este întreruptă, dar, în același timp, Rusia obține 400 de milioane de euro pe zi din vânzările de gaz către blocul comunitar și are foarte puține opțiuni pentru redirecționarea acestei aprovizionări către alte piețe.

Bugetul.ro
Amenințare pentru ANPC și Cristian Popescu Piedone de la Bruxelles. Comisia Europeană pare să-i fi pus gând rău instituției care se ocupă de protecția consumatorilor
redactia.ro
Doliu în lumea televiziunii. Una dintre cele mai frumoase femei s-a stins subit la doar 27 de ani. Avea tot viitorul în față și o poveste emoționantă
Bugetul.ro
Marele zăcământ de petrol ascuns în „măruntaiele” României. Locul în care a fost găsită o adevărată „comoară” de petrol și gaze naturale este surprinzător
a1.ro
Horoscopul săptămânal 14 - 20 aprilie 2025. Ce ți-au pregătit astrele pentru săptămâna viitoare
Playtech.ro
Vouchere noi pentru români. Se pregătește un program ce îi scutește pe oameni de cheltuieli importante. Când vor fi lansate
observatornews.ro
Momentul în care un șofer de 75 de ani trage brusc de volan şi lovește în plin o dubă, în Constanţa. Ar fi fost vorba de o reglare de conturi
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Bani și reușite pentru patru zodii. Început de săptămână memorabil
realitatea.net
Ce trebuie să faci cu bulbii lalelelor după ce se scutură florile? Trucuri pentru reluarea înfloririi
SportpeSurse
De Florii, a izbucnit la Patriarhia Română și a făcut un circ la TV. Ce i-a transmis lui George Simion în vederea alegerilor de pe 4 mai
Playtech.ro
Cum recuperezi permisul suspendat de poliție în 2025. Ce faci dacă ai rămas fără carnet de șoferi pentru viteză, din cauza radarelor fixe
Dailybusiness.ro
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
RomaniaTV
Vestea tristă a zilei! După o suferință foarte grea, copila cea jucăușă, ai cărei ochi verzi râdeau mereu fericiți, ne-a părăsit!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Preşedintele Bolojan şi premierul Ciolacu, anunţ în tandem despre banii românilor: Este prioritate absolută!
redactia.ro
Doliu în lumea artistică din România. A murit unul dintre cei mai cunoscuți dansatori din țară
ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`