Gazprom cere Republicii Moldova să modifice acordul pe care îl are cu UE cu privire la taxele vamale și să amâne punerea în aplicare a normelor impuse de UE. În schimb, compania rusă va promite Moldovei reducerea prețului.
Oficialii din Moldova vor urma să se întâlnească miercuri 27, octombrie 2021, la Sankt Petersburg, cu directorul general Gazprom. Aceștia ar dori să evite un contract pe termen lung cu compania rusă prin găsirea unor soluții pentru a trece iarna aceasta.
Rusia încearcă o presiune asupra Moldovei pentru a renunța la învoiala cu UE
Propunerea companiei ruse este ca Republica Moldova să își modifice înțelegerea oe care o are cu UE privind taxele vamale dar și să amâne reformele pieței energetice, promițând în schimb un gaz mai ieftin.
Înțelegerea pe care Moldova o are cu UE ar urma să afecteze grav Rusia, întrucât Republica Moldova ar ieși de sub controlul Moscovei și s-ar îndrepta către vest. Normele UE prevăd impunerea liberalizării piețelor de gaze și sporirea concurenței.
În acest context, amplificat de câștigarea alegerilor pro-UE în Moldova, Rusia încearcă să profite de faptul că în Moldova Gazprom este unic furnizor.
Moscova respinge acuzațiile aduse. Vladimir Putin declară că se urmărește doar interesul populație
În ceea ce privește aceste acuzații pe care atât UE cât și oficialii din Moldova le-a intentat, președintele rus Putin a declarat că nu sunt adevărate și că singurul scop este acela de a proteja interesele populației vorbitoare de limbă rusă.
Acest lucru ar fi ajutat prin preferința pe care o are Moscova ca Republica Moldova să renunțe la înțelegerea pe care o are cu UE privind zona de liber schimb. Mai mult decât atât, tot Moscova urmărește prin aceasta ca Moldova să semneze cu rivala UE.
Dar având în vedere acest context, negocierile nu par să fi ajuns la vreo concluzie, în special privitor la prețul gazelor. Cu privire la acest aspect, compania rusă de gaze promite reducerea prețului dacă Moldova acceptă termenii impuși de Moscova.
Republica Moldova se teme de tulburări în masă
Deși oficialii moldoveni negociază intens pe acest subiect, nedorind să ajungă la un alt contract pe termen lung cu Gazprom, totuși se tem de apariția unei tulburări în masă. Temerile se bazează pe faptul că populația fie va avea parte de o iarnă grea din cauza lipsei de gaz, fie vor avea de plătit mult din cauza prețurilor ridicate.
„Rușii lovesc țara în cel mai slab punct al său, în cel mai prost moment posibil”, a afirmat un oficial care participă la negocieri.
Această problemă va fi adusă atât înaintea oficialilor de la Bruxelles cât și înaintea celor de la Gazprom, astfel că se încercă găsirea celei mai bune soluții pentru Moldova. Oficialii moldoveni încearcă să găsească soluții pentru a evita un contract pe termen lung cu Moscova, soluție ce are în vedere trecerea cu bine prin iarnă a populației.
Cu toate astea, analiștii din industrie prevăd faptul că acest lucru va fi dificil, prin faptul că livrările suplimentare din partea membrilor UE nu ar putea fi suficiente în comparație cu exporturile rusești.
Stare de alertă în sectorul energetic în Republica Moldova
În data de 13 octombrie 2021, Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a decis să fie declarată stare de alertă în sectorul energetic. Aceasta are scopul pentru a conștientiza instituțiile să fie pregătite pentru a evita o eventuală criză în perioada următoare.
„Cetăţenii nu vor fi (afectaţi) de această stare de alertă. Sunt mai multe grupuri de lucru şi un plan de acţiuni, care va fi realizat.
Am promis că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a proteja cetăţenii de efectele crizei energetice, o situaţie care se manifestă în toată lumea”, a declarat Andrei Spînu, Ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.
În ceea ce privește situația din România, se pare specialiștii spun că va urma o iarnă grea, conform unui raport, prețurile la energie majorându-se cu 300%.