Prima pagină » International » Gazprom oprește livrările prin conducta care tranzitează Polonia
Gazprom oprește livrările prin conducta care tranzitează Polonia

Gazprom oprește livrările prin conducta care tranzitează Polonia

12 mai 2022, 18:32, 1 ,
în International

Gigantul rus al gazelor naturale, compania Gazprom, a anunțat astăzi, 12 mai, că încetează să mai folosească un gazoduct-cheie în tranzitul gazelor naturale către Europa – prin Polonia.

Această reacție vine în urma sancţiunilor care au fost impuse de către Occident Rusiei din cauza ofensivei ruse în Ucraina.

Adoptarea unor contra-sancţiuni ruse „înseamnă o interzicere a utilizării unui gazoduct care aparţine EuRoPol GAZ (care exploatează partea poloneză a gazoductului Yamal-Europa) de transport al gazelor naturale ruseşti prin Polonia”, anunţă într-un comunicat postat pe Telegram Gazprom.

Conținutul comunicatului Gazprom

În cadrul comunicatului transmis pe platforma Telegram, compania Gazprom a transmis că s-a stabilit o interdicție privind utilizarea unui gazoduct deținut de EuRoPol Gaz, pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia.

„În conformitate cu Decretul președintelui Federației Ruse nr. 252 din 3 mai 2022 și cu Decretul Guvernului nr. 851 din 11 mai 2022, au fost impuse sancțiuni pentru o serie de companii străine. Printre acestea se numără compania EuRoPol GAZ, care deține secțiunea poloneză a gazoductului Yamal-Europa.

A fost stabilită o interdicție privind tranzacțiile și plățile în favoarea persoanelor aflate sub incidența sancțiunilor, în special, pentru Gazprom, aceasta înseamnă o interdicție privind utilizarea unui gazoduct deținut de EuRoPol GAZ pentru a transporta gaz rusesc prin Polonia”, se arată în comunicatul Gazprom.

Nu este prima dată când partea poloneză încalcă PJSC Gazprom

Miercuri, Rusia a anunţat sancţiuni împotriva a peste 30 de firme din Uniunea Europeană, SUA şi Singapore, ca represalii la sancţiunile la care ea este supusă pentru ofensiva sa militară împotriva Ucrainei. Lista societăţilor sancţionate cuprinde 31 de companii, printre care şi EuRoPol GAZ S.A., proprietara tronsonului din Polonia al gazoductului Yamal-Europe, o axă majoră pentru transportul gazelor naturale ruseşti prin Belarus şi Polonia până în Germania.

Potrivit Gazprom, partea poloneză a mai încălcat drepturile PJSC Gazprom, ca acționat al EuRoPol GAZ.

„Anterior, partea poloneză a încălcat în repetate rânduri drepturile PJSC Gazprom în calitate de acționar al EuRoPol GAZ, iar la 26 aprilie 2022, a pus Gazprom pe lista de sancțiuni, blocând capacitatea companiei de a exercita drepturi asupra acțiunilor și altor titluri de valoare ale EuRoPol GAZ și de a primi dividende”, menționează Gazprom.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
18 septembrie 2024
18 septembrie 2024