Gazprom este principalul furnizor de gaze naturale din Europa. Gigantul rus are, în contextul în care Europa traversează o perioadă cu scumpiri importante, o primă reacție oficială. Rușii spun că s-au pregătit să livreze cantităţi mai mare de gaze naturale şi din aceste considerente vor încheia mai multe contracte.
De altfel, cei de la Gazprom publicatu un studiu referitor că România, dar şi alte țări şi-au crescut importul de gaze naturale.
Gazprom vrea să crească livările de gaze naturale în Europa pe fondul scumpirilor acestora
În contextul în care Europa traversează o perioadă neagră a scumpirilor în plan energetic, gigantul rus Gazprom a lansat o comunicare oficială prin care anunţa că livrările de gaze naturale vor crește pe bătrânul continent. În acest context, Dmitry Peskov, purtătorul de cuvând al Kremlinului a declarat că se vor încheia noi contracte.
„Este posibil să ajungă mai mult gaz de la Gazprom, care să fie pompat în capacităţile de stocare? Este posibil. Gazprom este pregătit. Mai mult, compania a acoperit deja toate solicitările de majorare a livrărilor”.
Agenţia Internaţională a Energiei (IEA) a cerut Rusiei să furnizeze Europei o cantitate mai mare de gaze naturale, apreciind că actuala criză din energie este o oportunitate pentru Moscova să arate că este „un furnizor de încredere”.
„Este Gazprom pentru mai mult, pentru semnarea mai multor contracte? Gazprom este interesat de aşa ceva, deoarece consumatorii noştri din Europa sunt principalii noştri parteneri”, a afirmat oficialul rus.
România este dependentă de importurile de la Gazprom, o arată o statistică
O statistică publicată recent de Gazprom arată faptul că România este dependentă față de Rusia
De curând, Gazprom a publicat un studiu din care a reieșit faptul că România a fost mai dependentă în ultima perioadă de gazele din Rusia:
„Livrările noastre au crescut cu precădere în Turcia (cu 203,9%), Germania (cu 42,2%), Italia (cu 16,2%), România (cu 318,3%), Polonia (cu 14,6%), Serbia (cu 118,15), Bulgaria (cu 47%), Franţa (cu 6%) şi Grecia cu (18,8%). Potrivit datelor preliminare, producţia de gaze a Gazprom a ajuns la 298,2 miliarde de metri cubi în primele şapte luni ale anului, cu 18,4% mai mult faţă de perioada similară a anului trecut“, se mai arată în statisticile Gazprom.
Conform datelor existente la nivel local, creșterea importului de gaze este cauzată de faptul că producţia din România a scăzut iar cererea de gaze naturale a crescut. De altfel, datele tehnice arată faptul că 20% din nivelul de consum naţional se suprapune peste o scădere a producţiei interne şi o creștere a cererii cu 8%.
Pe de altă parte, ministrul Energiei, Virgil Popescu afirma faptul că Rusia este de vină pentru explozia preturilor la gaze naturale:
La gaze vorbim de fluctuații dictate de piață, de restrângerea tranzitului prin Ucraina, redirecționare către Asia a unor mari cantităţi de gaze, vorbim de rezerve foarte mici în depozitele din Europa de Vest și, dacă vorbim de condițiile din piață, de o creștere abruptă a cererii de gaze și energie în economia mondială”, a declarat Virgil Popescu, pentru B1 TV.