Prima pagină » Actualitate » Gazprom amenință Europa referitor la prețul gazelor naturale. Uniunea Europeană va plăti un preț enorm la iarnă

Gazprom amenință Europa referitor la prețul gazelor naturale. Uniunea Europeană va plăti un preț enorm la iarnă

17 aug. 2022, 09:31,
în Actualitate

Compania controlată direct de Putin, Gazprom, a făcut o analiză a prețului gazelor naturale, din care a reieșit că „la ritmul actual, iarna, Europa va cumpăra gaz cu 4.000 de dolari la mia de metri cubi”. Într-o postare pe grupul Telegram al acestei companii, reprezentanții acesteia vorbesc, marți, și despre necesitatea ca „europenii să-și umple depozitele de gaze, aflate acum la un „nivel mult mai scăzut decât în ​​iarna 2019-2020”.

Gazprom a luat mai multe decizii pe fondul sancţiunilor impune Rusiei. Vorbim despre limitare exporturior de gaze naturale către Germania, şi impunerea plății în ruble rusești.

Gazrpom amenință Europa la prețul gazelor naturale

În timpul iernii, prețurile gazelor în Europa ar putea doborî ștacheta de 4000 de dolari la mia de metri cubi, a prezis Gazprom pe canalul său Telegram.  Compania a remarcat că gazul se tranzacționează acum la peste 2.500 de dolari la bursele spot europene. Potrivit estimărilor conservatoare, dacă tendinţa va continua, preţurile vor depăşi iarna nivelul de 4000 de dolari la mia de metri cubi, a spus Gazprom.

Săptămâna trecută, contractele futures pe gaz s-au tranzacționat aproape de 2,1 mii dolari și au crescut treptat, iar la începutul acestei săptămâni au crescut brusc la 2,45 mii dolari. În același timp, potrivit Asociației Operatorilor Europeni de Infrastructură de Gaze, de duminică, rezervele din depozitele subterane europene au fost completate cu 48,6 miliarde de metri cubi, iar totalul instalațiilor UGS au fost pline cu 74,73 la sută. Pentru a atinge nivelul de ocupare al instalaţiilor UGS la începutul sezonului de retragere 2019/2020, companiile vor trebui să pompeze încă 23,8 miliarde de metri cubi, a precizat Gazprom.

Presiuni enorme pe piața Uniunii Europene a gazelor naturale

Piața europeană s-a confruntat cu un colaps de gaze anul trecut. Experții au atribuit-o aprovizionării limitate de la furnizorii majori, nivelurilor scăzute de capacitate de stocare subterană și cererii mari de gaz natural lichefiat în Asia.  În prezent, Uniunea Europeană continuă să se confrunte cu presiuni din cauza tensiunilor continue cu exporturile rusești. Și în ultimele zile, regiunea a fost afectată de vremea caniculară, care a redus generarea de energie din surse alternative.

Asta în condiţiile în care Germania pare cel mai afectat stat din Uniunea Europeană. De exemplu, o statistică arăta faptul că prețul gazelor naturale la consumatorii casnici s-au triplat în ultimul an. În țară există o întreagă strategie referitoare la economisirea consumului de gaze naturale. Norvegia s-a angajat să continue să furnizeze Germaniei cantități mari de gaz, avertizând în același timp că capacitatea sa nu este nelimitată. Premierul norvegian Jonas Gahr Støre a declarat, după o întâlnire cu cancelarul german Olaf Scholz la Oslo, că nu pot lua pur și simplu o decizie politică pentru a crește și mai mult volumul ofertei. Norvegia și-a crescut deja exporturile de gaze și acum furnizează cât poate de mult. Așadar, amenințarea Gazprom în ceea ce privește prețul la gaze naturale este cât se poate de serioasă şi ar trebui ca Europa să ia măsuri necesare pentru protecția populației.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`