Prima pagină » International » Gazprom a întrerupt gazele către Danemarca și o parte din Germania
Gazprom a întrerupt gazele către Danemarca și o parte din Germania

Gazprom a întrerupt gazele către Danemarca și o parte din Germania

31 mai 2022, 20:17,
BZI.ro, în International

Compania Gazprom va opri de la 1 iunie livrările de gaze naturale către Orsted, Danemarca, și Shell Energy, companie care furnizeaă o parte din gaze Germaniei. Motivul este faptul că cele două țări nu au plătit în ruble pentru gazele care le-au fost livrate în aprilie. Anunțul a fost făcut astăzi de către compania rusă.

Gazprom Export a cerut clienţilor europeni să plătească în ruble pentru livrările de gaze ruseşti, ca urmare a sancţiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Compania a oprit deja livrările de gaze naturale în Polonia, Bulgaria, Finlanda şi Olanda, în absenţa plăţilor în ruble de la cele patru ţări.

Luni, Orsted anunţase că Gazprom Export ar putea opri livrările de gaze, dar a dat asigurări că o astfel de decizie nu va pune imediat în pericol aprovizionarea cu gaze a ţării. Contractul dintre Gazprom şi Shell Energy Europe prevedea livrarea a 1,2 miliarde metri cubi de gaze pe an către Germania.

Gazprom a oprit livrările către Olanda

Compania Gazprom a anunțat că începând de astăzi, 31 mai, Rusia va tăia gazul livrat în Olanda, după ce compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor. Livrările vor fi sistate începând cu data de 31 mai 2022, scrie FD.nl.

Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că circa 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu rușii, care nu prevedea plata în ruble, urmează să se încheie la data de 1 octombrie 2022.

Compania olandeză a anticipat mișcarea rușilor

Totuși, compania olandeză a anticipat faptul că rușii vor lua această decizie și a început deja să achiziționeze gaz din alte surse.

În acest sens, Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra în cadrul unei mesaj pe platforma Twitter. Potrivit autorităților olandeze, sistarea gazului rusesc nu va produce consecințe în ceea ce privește rezervele fizice de gaze naturale livrate spre locuința olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară.

Vladimir Putin a cerut plata gazelor rusești în ruble

În martie, liderul rus a cerut ca statele occidentale să deschidă conturi la Gazprombank pentru a plăti aprovizionările cu gaz rusesc în ruble, spunând că în caz contrar livrările către ţări „neprietenoase” vor fi oprite.

Putin a semnat un decret care prevede că sumele pot fi plătite în continuare în contul rusesc în euro sau dolari, convertite apoi de Gazprombank în ruble şi transferate la Gazprom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *