Prima pagină » Sanatate » Găuri în plămâni: Din ce cauze apar și cum pot fi tratate?

Găuri în plămâni: Din ce cauze apar și cum pot fi tratate?

18 feb. 2022, 13:58,
în Sanatate

În urma unei examinări medicale, vi s-a spus că aveți găuri în plămâni, însă nu știți la ce să vă așteptați. Ei bine, nu vă îngrijorați! În acest articol, veți afla din ce cauză au apărut acele găuri și cum pot fi tratate.

Găurile în plămâni reprezintă complicații ale unei afecțiuni pulmonare (spre deosebire de găurile în inimă, care sunt malformații cardiace, descoperite, în unele cazuri, încă din timpul nașterii). Deși sună terifiant, o astfel de complicație nu este fatală, ci poate fi tratată cu ajutorul intervenției chirugicale. În plus, dacă gaura este de mici dimensiuni, se poate vindeca și singură. Cele mai comune afecțiuni care pot determina găuri în plămâni sunt: abcesul pulmonar, cangrena, tuberculoza și, în cazuri rare, cancerul pulmonar.

Găuri în plămâni: Din ce cauze apar și cum pot fi tratate?

Plămânul este un organ pereche, situat în cavitatea toracică, de o parte și de alta a inimii. Acest organ îngăduie intrarea aerului în organism, în vederea asigurării schimburilor de gaze cu sistemul circulator. În momentul în care își fac apariția bolile pulmonare, plămânii au de suferit și scot la iveală următoarele simptome: tuse persistentă, senzație de lipsă de aer, respirație dificilă, respirație „șuierătoare”, tuse cu expectorații (mucus, spută, sânge), durere în piept, schimbarea nuanței pielii, care poate deveni albăstruie (din cauza lipsei de oxigen) și, uneori, pot fi descoperite găuri în plămâni. Iată din ce cauze apar.

Abcesul pulmonar

De regulă, modificările patologice în țesutul pulmonar sunt observate în cazul unui abces. O gaură în plămân ar putea însemna faptul că pacientul s-a confruntat cu o pneumonie, o traumă a organului respirator sau un corp străin a pătruns accidental în plămâni. Pe măsură ce boala progresează, simptomele devin tot mai pronunțate. Astfel că, pacientul poate avea tuse uscată, respirație dificilă, durere în piept, febră, apatie.

În cazul în care pacientul începe un tratament adecvat în timp util, gaura din plămân se restrânge rapid.

imagine rmn cu un abces pulmonar

O gaură în plămân ar putea însemna faptul că pacientul s-a confruntat cu o pneumonie, o traumă a organului respirator sau un corp străin a pătruns accidental în plămâni.

Cangrena

Cangrena este un termen ce descrie țesutul mort sau pe moarte, care apare din cauza aportului scăzut de sânge la nivel local, inadecvat pentru a menține țesutul în viață. Această afecțiune provoacă febră, intoxicație, frisoane și transpirații abundente. Pacientul devine palid și pierde în greutate pe zi ce trece. Cangrena este întotdeauna însoțită de insuficiență respiratorie severă, simptomele agravându-se rapid, în doar câteva zile de la debutul bolii.

Cangrena este o afecțiune amenințătoare de viață, ce necesită intervenția, de urgență, a medicilor.

cangrenă la plămâni-imagine rmn

Cangrena este un termen ce descrie țesutul mort sau pe moarte, care apare din cauza aportului scăzut de sânge la nivel local, inadecvat pentru a menține țesutul în viață.

Găuri în plămâni? De vină poate fi tuberculoza

Tuberculoză este o boală data de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis). Ea atacă de obicei plămânii, dar poate afecta şi şira spinării, soldurile, ganglionii limfatici, practic oricare din părţile corpului.

Tuberculoza este o afecțiune ce generează, în majoritatea cazurilor, găuri în plămâni. Aceasta este o boală ce avansează rapid și se manifestă prin: letargie, tuse, subfebrilitate, transpirații abundente pe parcursul nopții. Formarea găurilor în plămâni duce la tuse puternică, însoțită de sânge.

un medic consultă o femeie cu stetoscopul

Tuberculoză este o boală data de bacilul Koch (Mycobacterium tuberculosis).

Cancerul pulmonar

De cele mai multe ori, persoanele de pe 50 de ani, cu o istorie lungă de fumat, sunt diagnosticate cu cancer pulmonar. În prima etapă, boala nu se manifestă sub nicio formă, însă, treptat, încep să apară: tusea puternică, slăbiciunea anormală, scăderea în greutate și, în momentul în care se formează găurile în plămâni, apar dificultățile de respirație.

imagine rmn cu un cancer pulmonar

De cele mai multe ori, persoanele de pe 50 de ani, cu o istorie lungă de fumat, sunt diagnosticate cu cancer pulmonar.

Așadar, o gaură în plămân este o patologie secundară, dată de complicația abcesului, a tuberculozei, a cangrenei și a cancerului pulmonar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`