Prima pagină » Sanatate » Găuri în amigdale: Care sunt cauzele și cum le putem trata

Găuri în amigdale: Care sunt cauzele și cum le putem trata

30 aug. 2021, 14:08,
în Sanatate

Amigdalele sunt două glande situate la nivelul gâtului, în spatele cavității bucale. Acestea au rolul de a proteja organismul de infecțiile microbiene. Din păcate, prezența unor găuri în amigdale pot conduce la dezvoltarea unor infecții grave.

Amigdalele palatine reprezintă mase de țesut limfatic, situate de o parte și de alta a gâtului, deasupra și în spatele limbii, în perimetrul faringelui, de o parte și de alta a omușorului. Ele constituie primul organ care interzice pătrunderea microbilor în organism, luptând împotriva infecțiilor. La nivelul acestora se formează anticorpi și, în acest fel, organismul se poate apăra împotriva infecțiilor.

Găuri în amigdale: Cauze și simptome

Amigdalele sănătoase sunt intacte, dense și acoperite cu o membrană mucoasă, fără deformări. Dacă pe suprafața amigdalelor apar mici deschideri, vizibile cu ochiul liber, acesta este un motiv serios pentru a vizita un medic.

Găurile în amigdale pot provoca numeroase probleme de sănătate, dar și disconfort intern. În momentul în care sunt consumate alimente, resturi din acestea pot ajunge în acele deschideri, provocând infecții, supurație și respirație urât mirositoare.

Cauzele găurilor din amigdale sunt: amigdalita, mononucleoza, punctele albe de pe amigdale, fumatul sau slaba igienă orală.

 

Amigdalita

Amigdalita este una dintre cauzele care pot duce la apariția găurilor în amigdale. Aceasta se amnifestă printr-o inflamație a glandelor, fiind cauzate de infecții virale. De asemenea, și infecțiile bacteriene pot fi vinovate de apariția acestei boli. Este frecventă în cazul copiilor.

Simptomele amigdalitei sunt: amigdale roșii, inflamate, care prezintă puncte albe sau galbene, durere în gât, respirație urât mirositoare, durere de cap, durere de stomac și febră.

Mononucleoza, cauza apariției unor găuri în amigdale

Numită și „boala sărutului”, mononucleoza este o infecție virală, provocată de virusul Epstein-Barr (EBV), prin salivă. Este comună printre adolescenți. Uneori, este dificil de diagnosticat, deoarece simptomele sunt similare cu infecția cu streptoccocus ( infecție bacteriană, care produce febră).

Printre simtomele date de mononucleoză se regăsesc: oboseală, durere în gât, febră, durere de cap, erupții cutanate, splină umflată.

Punctele albe pe amigdale

Punctele albe sau pietrele de pe amigdale constituie o altă cauză a apariției găurilor în amigdale. Punctele albe pot apărea însoțite și de alte simptome, printre care se regăsesc: durere în gât, glande tumefiate în gât, gât uscat sau gust neplăcut în gură. Lăsate netratate, acestea conduc la formarea găurilor, care pot provoca infecții serioase.

Fumatul

Fumatul poate scădea imunitatea, fapt ce va duce la crearea găurilor pe amigdale, lăsând organismul susceptibil la infecții bacteriene și fungice.

Slaba igienă orală

O igienă orală slabă poate pava drumul unei infecții bacteriene serioase. Așa că nu ezitați să vă spălați pe dinți de două ori pe zi și să folosiți apă de gură, evitând în acest fel inflamarea amigdalelor.

Alte semnale că igiena nu este una corespunzătoare sunt următoarele: respirația urât mirositoare și inflamarea gingiilor.

Gaură în amigdală: Cum o putem trata?

Pentru a evita infectarea amigdalelor, chiar și după ce gările s-au format, puteți face gargară cu apă sărată. Acest lucru poate ameliora inflamația și reduce disconfortul. De asemenea, este necesar să aveți o bună igienă orală și să renunțați la fumat.

Utilizați apă de gură, pentru a reduce infecțiile, însă aveți grijă la apa de gură antibacteriană, pentru a menține o floră normală la nivelul gurii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *