Prima pagină » Sanatate » Gaura în inimă, cea mai frecventă malformație cardiacă. Cum poate fi tratată

Gaura în inimă, cea mai frecventă malformație cardiacă. Cum poate fi tratată

30 dec. 2021, 14:52,
în Sanatate

Peste 25% dintre oameni au o gaură în inimă, însă nu știu de existența ei. Aceasta poate fi una dintre cauzele accidentului vascular cerebral.

Gaura în inimă sau, în termeni medicali, defectul septal atrial este cea mai frecventă malformație cardiacă. Atriile sunt camerele colectoare ale inimii, iar septul este peretele dintre partea stângă şi cea dreaptă ale inimii. Astfel că, Defectul Septal Atrial (DSA) constă în gaura din peretele care desparte camerele atriale.

Pentru că sângele din atriul stâng are o presiune mai mare decât cel din atriul drept, înseamnă că o parte din sânge trece din atriul stâng prin gaură în atriul drept. Astfel că, inima este nevoită să pompeze mai mult sânge decât normal din atriul drept spre plămâni. Cu cât gaura dintre atrii este mai mare, cu atât crește și cantitatea de sânge care circulă din atriul stâng spre cel drept, dar și presiunea. Prin urmare, inima va funcționa mai greu, iar deformația va fi mai mare.

Defectul Septal Atrial poate fi depistat în timpul sarcinii, la un test prenatal. De asemenea, după naștere pot exista simptome, care îi pun pe gânduri pe părinți. Acestea sunt: copilul nu ia în greutate, respiră accelerat, se învineţeste rapid la nivelul buzelor sau feţei la cel mai mic efort – chiar şi cel de plâns.

Din fericire, gaura în inimă poate fi tratată.

desen care explică ce este gaura in inima

Gaura în inimă sau, în termeni medicali, defectul septal atrial este cea mai frecventă malformație cardiacă.

Tratament pentru gaura în inimă

De cele mai multe ori, Defectul Septal Atrial dispare de la sine, gaura închizându-se în timp, fără să fie necesar un tratament. Însă, în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, există două opțiuni: închiderea găurii prin operație pe cord deschis sau cateterismul.

Operația pe cord deschis presupune oprirea inimii și deschiderea ei. Activitatea acesteia va fi preluată de un aparat bypass. Scopul operaţiei este de a normaliza circulaţia sângelui în inimă şi plămâni. Aceasta se realizează prin plasarea unui petic peste gaura dintre cele două atrii.

Pentru cei mai mulți dintre copii, această intervenție chirurgicală prezintă risc minim. Totul depinde de starea generală a copilului și de îndemânarea medicilor. Este necesară spitalizarea după operație timp de o săptămână.

medici în operația pe cord deschis

Operația pe cord deschis presupune oprirea inimii și deschiderea ei.

O altă opțiune în cazul existenței unei găuri în inimă este cateterismul. Pentru această tehnică este utilizat un cateter, care migrează prin venă la inimă. În acest fel, gaura este închisă prin inserarea unui dispozitiv, iar cateterul se retrage. În momentul în care cateterul este retras, dispozitivul se deschide pe ambele părți ale găurii, închizând-o.

Această procedură nu este considerată intervenție chirurgicală, iar recuperarea se face repede. După cateterism, pacientul va fi spitalizat două sau trei zile şi nu vor rămâne cicatrici. Va rămâne, totuși, un semn pe mijlocul pieptului și posibil altele mai mici acolo unde au fost folosite tuburile de drenaj. Acestea se extompează, însă nu complet.

dispozitive pentru cateterizare

Pentru cateterism este utilizat un cateter, care migrează prin venă la inimă.

Așa că, fie că ați suferit o operație sau un cateterism, ar trebui să duceți o viață normală și sănătoasă, fiind necesare controale cardiologice ocazionale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`