Prima pagină » Sanatate » Gaura în inimă, cea mai frecventă malformație cardiacă. Cum poate fi tratată

Gaura în inimă, cea mai frecventă malformație cardiacă. Cum poate fi tratată

30 dec. 2021, 14:52,
în Sanatate

Peste 25% dintre oameni au o gaură în inimă, însă nu știu de existența ei. Aceasta poate fi una dintre cauzele accidentului vascular cerebral.

Gaura în inimă sau, în termeni medicali, defectul septal atrial este cea mai frecventă malformație cardiacă. Atriile sunt camerele colectoare ale inimii, iar septul este peretele dintre partea stângă şi cea dreaptă ale inimii. Astfel că, Defectul Septal Atrial (DSA) constă în gaura din peretele care desparte camerele atriale.

Pentru că sângele din atriul stâng are o presiune mai mare decât cel din atriul drept, înseamnă că o parte din sânge trece din atriul stâng prin gaură în atriul drept. Astfel că, inima este nevoită să pompeze mai mult sânge decât normal din atriul drept spre plămâni. Cu cât gaura dintre atrii este mai mare, cu atât crește și cantitatea de sânge care circulă din atriul stâng spre cel drept, dar și presiunea. Prin urmare, inima va funcționa mai greu, iar deformația va fi mai mare.

Defectul Septal Atrial poate fi depistat în timpul sarcinii, la un test prenatal. De asemenea, după naștere pot exista simptome, care îi pun pe gânduri pe părinți. Acestea sunt: copilul nu ia în greutate, respiră accelerat, se învineţeste rapid la nivelul buzelor sau feţei la cel mai mic efort – chiar şi cel de plâns.

Din fericire, gaura în inimă poate fi tratată.

desen care explică ce este gaura in inima

Gaura în inimă sau, în termeni medicali, defectul septal atrial este cea mai frecventă malformație cardiacă.

Tratament pentru gaura în inimă

De cele mai multe ori, Defectul Septal Atrial dispare de la sine, gaura închizându-se în timp, fără să fie necesar un tratament. Însă, în cazul în care nu se întâmplă acest lucru, există două opțiuni: închiderea găurii prin operație pe cord deschis sau cateterismul.

Operația pe cord deschis presupune oprirea inimii și deschiderea ei. Activitatea acesteia va fi preluată de un aparat bypass. Scopul operaţiei este de a normaliza circulaţia sângelui în inimă şi plămâni. Aceasta se realizează prin plasarea unui petic peste gaura dintre cele două atrii.

Pentru cei mai mulți dintre copii, această intervenție chirurgicală prezintă risc minim. Totul depinde de starea generală a copilului și de îndemânarea medicilor. Este necesară spitalizarea după operație timp de o săptămână.

medici în operația pe cord deschis

Operația pe cord deschis presupune oprirea inimii și deschiderea ei.

O altă opțiune în cazul existenței unei găuri în inimă este cateterismul. Pentru această tehnică este utilizat un cateter, care migrează prin venă la inimă. În acest fel, gaura este închisă prin inserarea unui dispozitiv, iar cateterul se retrage. În momentul în care cateterul este retras, dispozitivul se deschide pe ambele părți ale găurii, închizând-o.

Această procedură nu este considerată intervenție chirurgicală, iar recuperarea se face repede. După cateterism, pacientul va fi spitalizat două sau trei zile şi nu vor rămâne cicatrici. Va rămâne, totuși, un semn pe mijlocul pieptului și posibil altele mai mici acolo unde au fost folosite tuburile de drenaj. Acestea se extompează, însă nu complet.

dispozitive pentru cateterizare

Pentru cateterism este utilizat un cateter, care migrează prin venă la inimă.

Așa că, fie că ați suferit o operație sau un cateterism, ar trebui să duceți o viață normală și sănătoasă, fiind necesare controale cardiologice ocazionale.

Bugetul.ro
Moștenitorul lui Cristian Popescu Piedone nu se joacă. Primarul sectorului 5 vrea să-l facă uitat pe tatăl său și demarează un proiect care i-ar putea aduce și alte mandate
redactia.ro
Prima decizie importantă luată de americani în privința României imediat după alegerea lui Nicușor Dan ca președinte
Bugetul.ro
Dispare lacul din București văzut de milioane de localnici măcar o dată în viață. Totul se transformă într-un spațiu dedicat activităților sportive
a1.ro
Ce va face Ana Maria Gavrilă după victoria lui Nicușor Dan la prezidențiale. Decizia categorică anunțată în online
Playtech.ro
De când revin temperaturile de vară în România după valul de frig. Meteorologii Accuweather au actualizat prognoza
observatornews.ro
Nicuşor Dan scoate agenţii SPP la plimbare. Nu vrea coloană oficială, nu se mută îşi va duce fiica la şcoală pe jos
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Vreme ieșită din comun în România. Fenomene total neobișnuite
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
Vizită surpriză pentru George Simion în toiul nopții. A dat cu el de pământ!
Playtech.ro
Ce se întâmplă în culisele PSD? PNL și USR își împart rămășițele partidului condus de Ciolacu / Surse EXCLUSIVE
Dailybusiness.ro
AUR, anunţ de ultimă oră pentru susţinătorii săi: „Refuzăm să girăm o farsă. Suntem într-un punct mai grav decât în noiembrie”
RomaniaTV
Carmen Iohannis și-a făcut INTERVENȚII la față. Soția lui Iohannis a întinerit peste noapte. Toți și-au dat coate când au văzut-o / FOTO
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Şoc pentru români, se dau banii înapoi. Anunţ oficial de la Curtea de conturi
redactia.ro
Gestul neașteptat făcut de Gigi Becali în miez de noapte pentru George Simion.
ego.ro
Cine este și cum arată singura soră a lui Klaus Iohannis. Acum s-a aflat! FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`