Prima pagină » Local » Gaură financiară în bugetul județului Iași. Spitalul mobil de la Lețcani a înghițit 150 de mii de lei în perioada în care a fost închis din cauza neregulilor
Gaură financiară în bugetul județului Iași. Spitalul mobil de la Lețcani a înghițit 150 de mii de lei în perioada în care a fost închis din cauza neregulilor

Gaură financiară în bugetul județului Iași. Spitalul mobil de la Lețcani a înghițit 150 de mii de lei în perioada în care a fost închis din cauza neregulilor

22 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Spitalul mobil de la Lețcani, o investiție de aproape 11 milioane de euro, a fost folosit doar pentru 400 de persoane. Spitalul de la marginea Iașului a intrat în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență, însă nu va fi deschis prea curând. Conducerea Consiliului Județean Vaslui va decide dacă spitalul mobil va fi relocat în afara Parcului Transagropolis

O investiție de peste 10 milioane de euro a devenit un sac fără fund pentru autoritatea județeană din Iași. Spitalul mobil de la Lețcani va trece în administrarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Iași de la cel de Boli Infecțioase. Totul a plecat de la decizia spitalului „Sf. Parascheva” de a renunța la unitatea medicală mobilă, închisă de câteva luni și care generează în continuare costuri de întreținere. Cei de la Infecțioase au arătat că nu se mai justifică întreținerea unității, dat fiind numărul mic de cazuri de COVID-19 din prezent, dar și faptul că secția de la Lețcani genera costuri suplimentare. În plus, pe perioada cât nu s-au îngrijit pacienți la spital, respectiv ianuarie-iulie 2021, mentenanța a fost în valoare aproximativă de 150.000 de lei.

Spitalul a ajuns la ISU Iași. Ce spune managerul de la Boli Infecțioase

Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva”, a precizat că unitatea are echipamentele neatinse și că acestea vor ajunge în gestionarea ISU.

„Suma este destul de importantă și nu se mai justifica în ceea ce privește cheltuiala pentru Spitalul de Boli Infecțioase. În momentul de față, Departamentul pentru Situații de Urgență se va ocupa de tot ceea ce înseamnă spitalul de la Lețcani, inclusiv aparatura medicală. Aparatura de la Lețcani a fost depozitată în condiții optime, astfel încât să fie protejată din toate punctele de vedere”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului de Boli Infecțioase Iași.

Doar 400 de pacienți au fost îngrijiți în unitatea de 10,7 milioane de euro

Dr. Florin Roșu a menționat că circa 400 de pacienți au fost îngrijiți la Spitalul de la Lețcani de la operaționalizarea acestuia și până în prezent.

„În mod normal, aparatura medicală nu se deteriorează dacă nu este folosită. Dacă nu este folosit o perioadă mai lungă de timp, există riscul și posibilitatea să prezinte probleme. În momentul în care va fi operaționalizat, nu cred că vor fi probleme. Discutăm de un spital care va oferi asistență medicală în cazul unei calamități. Cred că se va face o reevaluare a aparaturii medicale pentru a nu fi probleme. Marea majoritate a deficiențelor de la Lețcani au fost remediate”, a mai spus managerul unității medicale din municipiul Iași.

Șeful CJ: „Consider că investiția de peste 10 milioane de euro ar fi putut fi implementată mai bine”

Spitalul mobil a rămas în conservare încă din luna ianuarie 2021, perioadă în care Asociația de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, proprietarul unității, ar fi trebuit să remedieze toate deficiențele constatate în urma controalelor făcute. De altfel, Costel Alexe, președintele CJ Iași, a precizat că o asemenea investiție majoră în sănătate putea fi implementată mult mai bine.

„Eu personal consider că orice investiție în infrastructura medicală, oriunde în România, dacă a salvat o viață, acea investiție și-a atins scopul. Consider că investiția de peste 10 milioane de euro ar fi putut fi implementată mai bine”, a spus Costel Alexe, președintele CJ Iași.

Spitalul ar urma să fie mutat. Decizia stă în pixul șefuluI CJ Vaslui

Alina Popa, directorul Euronest, a susținut că spitalul mobil va rămâne în conservare și că echipamentele nu au fost defecte.

„Spitalul este așa cum era și când s-a sistat activitatea, în stare de funcționare. Evident, pentru a nu înregistra cheltuieli nerezonabile, a fost pus în conservare. Aparatura medicală este în același stadiu ca în martie, adică funcțională, dar neutilizată. Nu au fost decât două ventilatoare nefuncționale, care între timp au fost reparate de către producător. Nu există niciun risc ca echipamentele să iasă din garanție, nu până în septembrie 2021”, a spus Alina Popa, directorul Euronest.

În plus, s-a pus în discuție și relocarea spitalului de la Parcul Transagropolis. Consiliul Județean Vaslui a preluat șefia Euronest, ceea ce înseamnă că decizia poate sta în pixul lui Dumitru Buzatu, șeful instituției din județul vecin. Acesta nu a răspuns apelurilor telefonice ale redactorilor „BZI” pentru a comenta situația.

Petru Movilă, președintele PMP Iași: „Proiectul a fost gestionat prost”

Și Petru Movilă, președintele PMP Iași, a precizat faptul că cei care au cheltuit inutil banii publici cu acest spital ar trebui trași la răspundere.

„Ar trebui ca ISU, în momentul preluării spitalului, să facă o evaluare completă. Nu vorbim doar de ceea ce privește piesele componente, ci și de funcționalitatea integrată a acestuia. Vorbim de faptul că mai multe instituții ale statului, Curtea de Conturi, Corpul de Control al Ministerului Sănătății, au arătat că proiectul a fost gestionat prost. Acest lucru trebuie să genereze niște semne de întrebare serioase asupra banilor investiți, dar și asupra actului medical. Predarea spitalului mobil la ISU trebuie să aibă ca scop preluarea unui spital funcțional ce poate fi folosit în condiții speciale și nu doar simple documente de predare-primire, ca cei ce au irosit acești bani să scape basma curată”, a spus Petru Movilă, președintele PMP Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *