Magistrații ieșeni l-au condamnat ieri pe un bărbat acuzat de evaziune fiscală. Procurorii spun că, pe parcursul a doi ani, ieșeanul ar fi creat un prejudiciu în valoare de peste 1,5 milioane de euro la bugetul consolidat al statului
Un prejudiciu considerabil l-a adus pe un ieșean în fața judecătorilor, iar, ieri, acesta a fost condamnat. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au dispus ieri condamnarea lui Gheorghe Stănescu la cinci ani de detenție, pentru săvârșirea infracțiunii de evaziune fiscală, constând în evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, fapte prin s-a produs un prejudiciu mai mare de 500.000 de euro, în formă continuată.
„Instanța admite acțiunea civilă formulată în cauză și, în consecință, îl obligă pe inculpatul Stănescu Gheorghe să plătească Agenției Naționale de Administrare Fiscală, prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice Iași, suma de 6.521.745 de lei (echivalentul a 1.546.563 de euro), cu titlu de prejudiciu”, au precizat magistrații ieșeni.
De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.
Sechestru pe imobil
Procesul bărbatului a început pe data de 16 mai 2018. Atunci, Gheorghe Stănescu a fost trimis în judecată de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași, sub acuzația amintită.
Conform anchetatorilor ieșeni, în perioada noiembrie 2009 – iunie 2011, bărbatul ar fi comis infracțiunea de evaziune, creând un prejudiciu de 1.546.563 de euro la bugetul consolidat al statului.
Oamenii legii au mai afirmat că mai multe înscrisuri au fost falsificate, pentru crearea acestui prejudiciu, respectiv achiziții fictive de bunuri/servicii, pretins realizate în perioada noiembrie 2009 – iunie 2011, cum ar fi declarațiile informative (D394) privind livrările/prestările și achizițiile efectuate pe teritoriul național, depuse de SC Global Stan Lux SRL ori deconturile de TVA (declarațiile D300) depuse de aceeași societate comercială.
Pentru recuperarea prejudiciului, magistrații au dispus menținerea măsurii asiguratorii luată în cauză, în faza de urmărire penală, respectiv măsura sechestrului asigurator asupra bunului imobil aparținându-i individului.