Prima pagină » Local » Gaură de 3,6 milioane de euro la Aeroportul Iași. Descoperire șocantă în documentele regiei aeroportuare
Gaură de 3,6 milioane de euro la Aeroportul Iași. Descoperire șocantă în documentele regiei aeroportuare

Gaură de 3,6 milioane de euro la Aeroportul Iași. Descoperire șocantă în documentele regiei aeroportuare

24 nov. 2020, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Una din cele mai mari regii din județul Iași a avut pierderi de peste 3.6 milioane de euro din cauza pandemiei COVID-19. Lipsa pasagerilor și suspendarea pe termen îndelungat a curselor aeriene a făcut ca Aeroportul Iași să înregistreze pierderi după pierderi în cursul anului 2020. Cheltuielile cu personalul au scăzut cu circa 400 de mii de euro, iar estimările pentru următorii doi ani nu sunt printre cele mai fericite

Regia Autonomă Aeroportul Iași a înregistrat pierderi uriașe pe parcursul anului 2020. Bugetul de venituri și cheltuieli aprobat la începutul anului a devenit unul de criză după suspendarea pe termen nedefinit a curselor cu plecare de la Iași. Plenul Consiliului Județean Iași va trebui să rectifice bugetul regiei aeroportuare și să facă o serie de estimări pentru 2021 și anul 2022, proiecții care ar mai salva situația de la aerogara ieșeană.

Pierderi uriașe la Aeroportul Iași din cauza COVID-19. Se așteaptă salvarea de la Guvernul României

Plenul CJ Iași va trebui să avizeze proiectul de hotărâre pe minus al regiei aeroportuare. Conform documentelor, situația de la Aeroportul Iași este una destul de sumbră.

„Veniturile totale estimate a fi realizate în anul 2020 sunt în valoare de 118.3 milioane lei, mai mici față de nivelul aprobat prin hotărârea Consiliului Județean Iași nr. 51/17.02.2020 privind bugetul de venituri și cheltuieli al R.A. Aeroportul Iași pentru anul 2020 și estimări 2021-2022 cu 17.5 milioane de lei. Au fost înregistrate venituri totale pentru activitatea curentă de 27.2 milioane lei, venituri din fonduri europene de 122 de mii de lei și venituri pentru investiții de 91 de milioane de lei”, se arată în nota de fundamentare a proiectului.

În plus, Aeroportul Iași încă nu a primit de la Guvernul României cele circa 2 milioane de lei promise ca ajutor de stat pentru a trece pentru restricțiile impuse de COVID-19.

Lista de investiții de la Aeroportul Iași. Ce au propus cei de la aerogara ieșeană?

Din cauza pandemiei COVID-19, cei de la aeroport nu au mai încasat nici taxele de la companiile aeriene. Asta a făcut ca veniturile să scadă substanțial.

„Urmare a identificării de către compartimentele de specialitate a unor urgențe cu privire la funcționarea regiei, propunem introducerea pe lista de investiții a următoarelor obiective de investiții în sumă totală de 166,5 milioane lei. Sumele sunt din fondul de securitate pentru echipamente de informare mesaje de securitate aeroportuară în valoare de 6 mii de lei. Sunt luate în calcul și echipamente pentru control de securitate în valoare de 10.000 lei. Din fondul de dezvoltare s-au luat în calcul echipamente software pentru soluția de securitate cibernetică în valoare de 74.000 lei etc.”, se arată în raportul financiar al Aeroportului.

Doar 18 milioane de euro investite în regia aeroportuară în anul 2020

Regia aeroportuară a derulat în acest an un proiect privind extinderea platformei de parcare a avioanelor care să conecteze pista regiei cu hangarul Aerostar. Aceasta a fost cea mai mare investiție din actualul mandat. Cu toate acestea, restul investițiilor de la aerogara ieșeană sunt însă minimale. Parte din banii de la platformă au venit din fonduri proprii, parte au fost fonduri europene.

„Valoarea totală a cheltuielilor pentru investiții în anul 2020 va fi de 91 de milioane de lei. Investițiile din fondul de securitate vor fi în sumă de 1.8 milioane lei, din fondul de dezvoltare în sumă de 38.6 milioane lei, din fondul de amortizare în sumă de de 296 mii lei. Vor mai fi investiții din fondul de repartizare profit în sumă de 8 milioane lei și din fonduri nerambursabile în sumă de 42.1 milioane lei”, se mai arată în nota de fundamentare a proiectului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală - pdf
08 septembrie 2024
08 septembrie 2024