Prima pagină » Turism » Destinatii montane » Gatul Iadului – o minune a naturii din Romania care provoaca spaima si uimire
Gatul Iadului - o minune a naturii din Romania care provoaca spaima si uimire

Gatul Iadului – o minune a naturii din Romania care provoaca spaima si uimire

27 apr. 2014, 12:41,
BZI.ro, în Turism
a:3:{s:7:"site_id";i:9;s:6:"old_id";i:23449;s:8:"site_url";s:13:"turism.bzi.ro";}
Gatul Iadului este unul dintre sectoarele din Cheile Bicazului care cuprinde si trecatoarea ce face legatura cu Cheile Bicajelului. Oricine a fost acolo poate spune ca Gatul Iadului este unul dintre cele mai inedite, spectaculoase si in acelasi timp inspaimantatoare minuni ale naturii din judetul Harghita si din toata tara.
Ca sa vezi Gatul Iadului, trebuie mai intai sa ajungi la Cheile Bicazului. Si o poti face fie din Moldova, fie din Transilvania, intrucat aceste chei sunt exact trecerea dintre cele doua regiuni.
In prima varianta, faci vreo 45 de kilometri dinspre Piatra Neamt, pe DN15 si DN12 C, pana la Bicaz, de unde mergi pe drumul spre chei.

Vezi si Traseu: Gura paraului Cupas – poalele Cupasului – Cheile Bicazului 

A doua varianta e dinspre Brasov, Miercurea Ciuc, Gheorgheni, apoi dreapta dupa Bixad pe DJ 113 spre Lacul Sfanta Ana. In total, 200 de kilometri.
Cheile Bicazului sunt formate din trei sectoare: Gatul Iadului, alaturi de Poarta Iadului si Pridvorul Iadului.
Nu degeaba localnicii le-au gasit asa niste nume infioratoare, caci senzatia cam asta este – de intrare in Iad, totusi un iad care atrage si fascineaza.
Daca privesti de sus spre Gatul Iadului, te ia o senzatie de ameteala. Pentru ca Gatul inseamna doi pereti de stanca uriasi, verticali si ondulati de-a lungul unui drum pe care il strang pana aproape sa-l inghita.
Privelistea, care la un moment dat se lateste putin de langa drum spre unul dintre pereti, incluzand ceva copaci, se ingusteaza la maxim cateva zeci de metri mai incolo, unde cei doi pereti sunt foarte apropiati.
Privind de jos in sus, senzatia de micime si ameteala e, paradoxal, mai accentuata. In cea mai mare parte a Gatului Iadului, tot ce vezi e un perete de piatra care sta in echilibru. Cand nu pare sa cada peste tine de la inaltimea sa de pana la 300 de metri. Mai mult, intr-un anumit segment, pe drum, inainte sa coteasca spre dreapta, pari inconjurat de munte din trei parti.

Vezi si Traseu montan: Cheile Bicazului – Saua Tifrei – Piatra Maria 

Sigur, sunt ceva gunoaie aruncate de turisti pe drum sau in paraul Bicaz, dar nu diminueaza impresia puternica pe care o face natura, scrie obiectiv.info.
Cum era firesc, Gatul Iadului e paradisul alpinistilor. In special muchia Santinela, o provocare pentru oricine. Per total, Gatul Iadului nu dezamageste, fie ca esti catarator experimentat, fie ca esti simplu turist. Din contra, impresioneaza. E un loc de poveste, dintr-o zona de poveste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
20 iulie 2024
20 iulie 2024