Prima pagină » Titlurile zilei » Gata cu joaca! Ieșenii care nu poartă mască de protecție atunci când ies din casă sunt amendați pe loc. Oamenii legii intervin cu echipaje mărite în parcuri și locurile aglomerate din Iași!

Gata cu joaca! Ieșenii care nu poartă mască de protecție atunci când ies din casă sunt amendați pe loc. Oamenii legii intervin cu echipaje mărite în parcuri și locurile aglomerate din Iași!

26 oct. 2020, 02:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Polițiștii locali și cei din cadrul Poliției Române au intensificat acțiunile de sancționare a ieșenilor care nu poartă mască de protecție în afara locuințelor individuale. În contextul intensificării ritmului transmiterii și infectării populației cu virusul SARS-COV-2, oamenii legii acționează în zonele aglomerate ale Municipiului Iași, în piețele agroalimentare, esplanade, alei pietonale, precum și în mijloacele de transport public. La nivelul Iașului, între 30 și 80 de ieșeni sunt sancționați zilnic pentru că nu respectă măsurile sanitare de prevenire și protecție adoptate la nivel național și local

Polițiștii locali ieșeni alături de polițiștii din cadrul IGPR au intensificat acțiunile pentru diminuarea raspândirii virusului SARS-COV-2, având în vedere numărul mare de cazuri confirmate în ultima perioadă la Iași. Dacă până zilele trecute oamenii legii aplicau sancțiuni doar în cazuri izolate pentru nepurtarea măștii de protecție, deși acest lucru este obligatoriu, autoritățile au înăsprit măsurile și au trecut la sancțiuni după o lungă perioadă de acțiuni de prevenție.

„Având în vedere numărul mare de infectări cu noul coronavirus, atât MAI, cât și Poliția Locală au intensificat toate acțiunile ce țin de protecția sanitară a populației. Se acționează în echipaje mixte de polițiști locali și cu cei din cadrul Poliției Române, iar în ultima săptămână au fost aplicate mult mai multe amenzi față de perioada precedentă. Spre exemplu, în ultima săptămână s-au aplicat între 30 și 80 de amenzi pe zi pentru nepurtarea măștii de protecție, iar sancțiunile au fost cuprinse între 500 și 2.500 lei”, a explicat Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Prevenția nu a dat roade la Iași, oamenii legii aplică zilnic între 30 și 80 de amenzi pentru nepurtarea măștii de protecție

Din cauza numărului alarmant de cazuri din ultima perioadă, oamenii legii alături de toate instituțiile subordonate Primăriei Municipiului Iași acționează în scopul diminuării răspândirii virusului SARS-COV-2. Astfel, polițiștii locali au sprijinit lucrători din cadrul C.T.P. Iași pentru efectuarea campaniei de verificare a călătorilor, au colaborat cu angajații din cadrul Eco-Piața, precum și zonele de agrement cu privire la necesitatea și obligativitatea purtării corespunzătoare a măștii de protecție.

„Până acum am tot făcut prevenție, dar trebuie să se înțeleagă odată și odată că am ajuns la o rată foarte mare a infecției și trebuie să purtăm mască. Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență spune că trebuie să purtăm mască peste tot, iar polițiștii locali urmăresc mai ales zonele unde se produc aglomerări de persoane, în primul rând mijloacele de transport în comun, piețele agroalimentare, esplanadele și parcurile. Avem în atenție totuși și cazurile în care sunt persoane din aceeași familie”, a declarat șeful Poliției Locale Iași.

În ce situații se aplică amenzi ieșenilor care nu poartă mască de protecție

De precizat faptul că amenzi sunt aplicate și persoanelor care nu poartă masca de protecție în mod corespunzător, pe nas și gură.
Acțiunile se desfășoară inclusiv în zona unităților de învățământ, pentru afluirea/defluirea elevilor, precum și în zonele de îmbarcare/debarcare în mijloacele de transport în comun pentru a se asigura în mod corespunzător transportul elevilor la unitățile de învățământ, conform graficului întocmit special pentru această situație.
Polițiștii locali sunt prezenți și în zonele piețelor agroalimentare din municipiu și acționează pe linia depistării și sancționării persoanelor care nu respectă prevederile legilor avute în competență, în mod special Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

„Ne concentrăm pe conștientizarea populației cu privire la importanța purtării măștii de protecție. Conștientizarea este cea mai importantă. În autobuze, tramvaie și piețele agroalimentare este risc maxim de infecție și nu se mai merge pe avertisment, ci pe amendă. Dacă același comerciant este prins a treia oară fără mască, înseamnă că nu a înțeles și se trece la amendă după avertisment. Nu suntem absurzi, nu vom aplica amenzi dacă o persoană nu poartă mască pe stradă și este izolată, nu are alte persoane în jurul său”, a mai explicat Liviu Zanfirescu, șeful Poliției Locale Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *