Măsuri speciale aplicate în mijloacele de transport public din Iași. Pentru că mulți călători nu respectă în niciun fel regulile impuse de Compania de Transport Public, este nevoie de intervenția oamenilor legii. Polițiștii locali și angajații CTP patrulează prin autobuze și tramvaie pentru verificarea persoanelor care pătrund în interior. Astfel, sunt îndepărtați călătorii care nu pot dovedi printr-un act oficial că se află într-una dintre situațiile prevăzute în deciziile Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași. Toți călătorii trebuie să fie echipați obligatoriu cu mănuși și mască de protecție. Mulți ieșeni sunt nemulțumiți că nu sunt lăsați să urce în mijloacele de transport sau sunt coborâți în timp ce se deplasează spre sau dinspre locul de muncă
Din cauza situațiilor tot mai numeroase în care călătorii nu respectă regulile impuse de autorități în autobuzele și tramvaiele Companiei de Transport Public Iași, sunt impuse măsuri speciale. Echipaje ale Poliției Locale patrulează prin mijloacele de transport public, pentru verificarea persoanelor. Și controlorii CTP Iași acționează în același scop. Astfel, sunt îndepărtați călătorii care nu pot dovedi printr-un act oficial că se află într-una dintre situațiile prevăzute în deciziile Comitetului Local pentru Situații de Urgență al Municipiului Iași. De altfel, tonetele CTP Iași eliberează bilete și abonamente doar persoanelor care fac parte din aceste categorii.
„Le recomandăm insistent pensionarilor și celorlalte categorii de cetățeni, care se nu se regăsesc în listă, să stea cât mai mult în casă! Numărul sancțiunilor contravenționale aplicate de către organele abilitate este tot mai crescut!”, au precizat oficialii CTP Iași.
Categoriile de angajați care mai pot intra în autobuze și tramvaie
Toate aceste persoane sunt obligate, pentru a avea acces în mijlocul de transport, să poarte mănuși de protecție de unică folosință și mască de protecție pentru căile respiratorii. Cine nu respectă este coborât urgent din autobuz dacă apucă să urce.
Este vorba exclusiv despre cadrele medicale și nemedicale din sistemul public și privat; angajații structurilor Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naționale și Poliției Locale Iași; Asistenții sociali și asistenții personali ai persoanelor cu handicap; Factorii poștali; Pacienții cronici care se deplasează către cabinete medicale – Aceștia vor prezenta o adeverință privind locul unde se deplasează, ziua și ora programării, cu valabilitate pe toată perioada stării de urgență; Toate persoanele implicate în procesul de monitorizare și ajutor al celor aflați în autoizolare sau al persoanelor cu vârsta peste 65 de ani; Voluntarii cuprinși în sistemul public de voluntariat; Donatorii de sânge aflați în registrul Centrului de Transfuzii Iași; Personalul angajat în sistemul de producere, distribuție și vânzare a produselor alimentare și agroalimentare; Personalul care își desfășoară activitatea în Ministerul Justiției și Ministerul Public, implicat în procesul de combatere a pandemiei COVID-19.
Oamenii se plâng că nu sunt primiți în autobuze
În toate situațiile, mijloacele de transport în comun nu pot fi utilizate decât în limita locurilor pe scaune. Cabina șoferului este protejată printr-o bandă care oprește călătorii să urce sau să coboare pe ușa din față.
„Dimineața nu am fost lăsată să mă urc în autobuz pe motiv că nu mă încadrez în cea de cadru medical. Aduceți aminte domnilor care stau la mijlocul autobuzului că există și categoria «Personalul angajat în sistemul de producere, distribuție și vânzare a produselor alimentare și agroalimentare», mai ales că hipermarketul la care lucrez a făcut un contract cu CTP și dă niște bani zilnic pentru asta. Autobuzul 28, dimineața, la ora 06:14 minute. Nu avea emblema cadrului medical și nici cursă specială nu era, iar locuri libere erau”, s-a plâns angajata unui hipermarket din centrul Iașului.