Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Gastroenterita. Cauze, simptome si tratament
Gastroenterita. Cauze, simptome si tratament

Gastroenterita. Cauze, simptome si tratament

09 iun. 2011, 22:59,
în Sanatate
a:3:{s:7:"site_id";i:7;s:6:"old_id";i:4257;s:8:"site_url";s:15:"sanatate.bzi.ro";}

Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, care se manifesta prin tulburari digestive. Afectiunea este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele.

Semne si simptome
Simptomele pot varia in functie de pacient, insa de cele mai multe ori acestea difera in functie de cauza declansarii bolii. La adultii cu o stare buna de sanatate, simptomele dureaza intre 1 si 3 zile. In mod exceptional, ele pot persista pana la 7 zile. Intensitatea simptomelor variza in functie de cauza:

– inapetenta;
– crampe abdominale;
– greata si varsaturi;
– diaree apoasa;
– febra usoara (38ºC);
– dureri de cap;
– deshidratare.

In urma contaminarii, simptomele survin:
– dupa 12 – 24 ore: in cazul unei gastroenterite virale;
– intre 1 ora – 12 ore: in cazul unei gastroenterite bacteriene;
– dupa 30 minute: daca agentul etiologic este o toxina

Cauzele gastroenteritei
Numeroase virusuri, bacterii si paraziti cauzeaza gastroenterita. Gastroenterita virala reprezinta intre 50 si 70% din cazuri. Virusurile responsabile sunt: virusul Norwalk, rotavirus, adenovirus, parvovirus, astrovirus, coronavirus, pestivirus, etc.

Gastroenterita bacteriana reprezinta 15-20% din cazuri si este provocata de: Salmonella, E. coli, Shigella, Aeromonas, Listeria, etc.

Parazitii responsabili pentru aparitia gastroenteritei sunt: giardia, criptosporidium, etc. Unele cazuri de gastroenterita sunt cauzate de intoxicatia cu fructe de mare. Rar, gastroenterita apare ca o reactie alergica (gastroenterita eozinofilica) sau in urma contactului cu unele animale. O cauza pentru aparitia diariei este intoleranta la lactoza.

Tratamentul
Majoritatea cazurilor de gastroenterita se vindeca in termen de 3 zile. Obiectivul tratamentul este rehidratarea si prevenirea deshidratarii. Izolarea bolnavului este uneori recomandata, la fel si repausul la pat. In cazul gastroenteritelor bacteriene se pot administra si antibiotice.

Pe durata varsaturilor, bolnavul nu trebuie sa manance sau sa bea pentru a favoriza refacerea sistemului digestive, apoi, se trece la ingestia de apa sau solutii de rehidratare. Trebuie sa se evite consumul unei cantitati prea mari dintr-odata. La inceput, se recomanda luarea unei linguri de solutie la fiecare 10 minute, apoi cantitatea este marita progresiv. Daca varsaturile persista, se asteapta 30 minute, apoi se incearca din nou ingerarea unei cantitati mici de apa sau solutie de rehidratare.

Sfaturi alimentare 
Se evita alcoolul si bauturile care contin cafeina. Prin efectul lor diuretic, acestea accentueaza pierderile de apa si saruri minerale. De asemenea, se evita consumul de bauturi carbogazoase, deoarece continutul lor ridicat de zahar poate provoca diaree.

Pe durata manifestarii simptomelor, se recomanda evitarea alimentelor ce agraveaza crampele si diareea: produsele lactate, sucul de citrice, condimentele, grasimile si prajelile, alimentele care contin faina de grau (paine, paste, pizza, etc.), legumele crude si fructele, cu exceptia bananelor.

Dupa disparitia greturilor, se reintroduc progresiv alimentele solide, favorizand alimentele usor de digerat. Orezul, cerealele neindulcite, painea si covrigeii sunt de obicei bine tolerate. Apoi, se adauga progresiv fructele si legumele (cartofii, dovleceii, etc), iaurtul, apoi alimentele bogate in proteine (carnea slaba, peste, oua, branza, etc.).

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine e primul director de la stat cu venituri uriașe care își reduce drastic salariul lunar
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Care este motivul pentru care Claudiu Gherguț a refuzat un salariu lunar de 12.000 de euro. Unde i s-a propus să gătească
Playtech.ro
Maria Mihalache, cea mai rapidă sportivă din România, dar şi cea mai frumoasă! Sacrificiile făcute pentru sport
observatornews.ro
Ce ne aşteaptă de la 1 august, când cresc accizele şi TVA. Analist economic: "Inflaţia va exploda"
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Moștenirea între donație și vânzare-cumpărare. Cum lași proprietăți copiilor ca să nu le piardă, simplu și eficient
Dailybusiness.ro
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
RomaniaTV
Casa de vacanță a lui Cristi Borcea, de la Sinaia, distrusă de furtuna APOCALIPTICĂ. Curtea arată ca după bombardamente: Șapte pomi ai pe casă, ca să știi
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
Vestea MOMENTULUI, dată de Dana Rogoz. Anunțul vine la o zi după ce Andreea Marin a anunțat despărțirea de iubit. Dana și soțul ei s-au căsătorit acum 13 ani
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
12 iulie 2025
12 iulie 2025