Prima pagină » Sanatate » Gargara cu sare și bicarbonat, remediul-minune pentru numeroase afecțiuni. Cum se face corect

Gargara cu sare și bicarbonat, remediul-minune pentru numeroase afecțiuni. Cum se face corect

25 mai 2022, 13:42,
în Sanatate

Gargara cu sare și bicarbonat este cel mai cunoscut leac din bătrâni pentru diminuarea durerilor în gât. Este dezinfectant și antiinflamator, fapt ce contribuie și la reducerea inflamației amigdalelor.

Gargara cu sare și bicarbonat de sodiu este un remediu ieftin și ușor de pus în aplicare. Sarea este un dezinfectant natural, care ajută la prevenirea și tratarea infecțiilor locale, iar bicarbonatul de sodiu împrospătează respirația, previne apariția aftelor bucale și contribuie la vindecarea acestora.

Gargara poate fi făcută atât de adulți, cât și de copiii de peste șapte ani. În cazul în care gustul nu este unul plăcut, puteți adăuga miere (și aceasta are proprietăți antibacteriene și antifungice).

o lingură cu bicarbonat de sodiu deasupra unui pahar cu apă

Gargara cu sare și bicarbonat de sodiu este un remediu ieftin și ușor de pus în aplicare.

Cum se face corect gargara cu sare și bicarbonat de sodiu?

Pentru acest remediu aveți nevoie de o lingură de bicarbonat de sodiu, o jumătate de lingură de sare și 100 de mililitri de apă călduță. Încălziți apa, adăugați bicarbonatul de sodiu și sarea și amestecați bine.

Se face gargară aproximativ 1-2 minute, de 3-5 ori pe zi. Din soluția pregătită, luați o gură suficient de mare și duceți-o, fără să înghițiți, în partea din spate a gâtului, Lăsați capul ușor pe spate și începeți să faceți gargara. Astfel, apa sărată va acționa asupra locului dureros și va distruge bacteriile.

Dacă suspectați că aveți infecție bacteriană în gât, nu clătiți și gura cu aceeași apă. Luați, din nou, o gură din amestecul pregătit și clătiți separat cavitatea bucală. În acest fel, vă asigurați că mențineți infecția la nivelul gâtului, fără să riscați să o extindeți la nivelul întregii guri.

În cazul în care faceți gargară de mai multe ori pe zi și, din greșeală, înghițiți apă cu sare și cu bicarbonat, trebuie să aveți în vedere efectul ușor deshidratant al acesteia. De aceea, după aproximativ 15 minute de la gargară, este indicat să beți un pahar cu apă.

o femeie cu fular mov la gât și un pahar în mână

Dacă suspectați că aveți infecție bacteriană în gât, nu clătiți și gura cu aceeași apă.

Care sunt beneficiile gargarei cu sare și bicarbonat?

Gargara cu sare și bicarbonat de sodiu are numeroase beneficii pentru sănătate. Iată care sunt acestea.

Ameliorează durerea de gât

Primul și cel mai important beneficiu al gargarei cu sare și bicarbonat este că ameliorează durerea de gât. Soluția neutralizează acizii prezenți în gât și în cavitatea bucală, generând un pH neutru și echilibrat. Acest lucru ameliorează durerea și reduce inflamația.

Calmează durerile dentare

Gargara acționează și asupra virusurilor și bacterilor care provoacă durerile de dinți. Pentru un efect de albire a dinților, se recomandă adăugarea unei jumătăți de linguriță de bicarbonat de sodiu în pasta de dinți.

Reduce simptomele alergiilor

Alergiile pot duce la inflamații ale gâtului, care provoacă durere și disconfort. Aceste simptome pot fi ameliorate cu ajutorul gargarei cu apă, sare și bicarbonat,

Calmează tusea

Prin acțiunea apei sărate, în combinație cu bicarbonatul de sodiu, mucusul prezent la nivelul gâtului este eliminat. Astfel, iritația din gât va dispărea, fapt ce va duce la calmarea tusei.

Elimină respirația neplăcută

Mirosul neplăcut din gură va fi dat uitării, după ce veți încerca gargara cu sare și bicarbonat. Soluția îndepărtează bacteriile responsabile de respirația neplăcută. Pentru o respirație cu adevărat proaspătă, puteți adăuga câteva picături de ulei esențial de mentă sau eucalipt.

o femeie care bea un pahar cu apă

Prin acțiunea apei sărate, în combinație cu bicarbonatul de sodiu, mucusul prezent la nivelul gâtului este eliminat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
04 ianuarie 2025
04 ianuarie 2025