Gargara cu sare este considerată un remediu foarte accesibil și ușor de aplicat pentru ameliorarea durerii de gât.
Gargara cu apă sărată este una dintre cele mai eficiente metode naturiste pentru tratarea virozelor din sezonul rece, sarea fiind un dezinfectant natural cu proprietăți benefice pentru combaterea infecțiilor de la nivelul gâtului.
Metoda de acțiune este una foarte simplă, trebuie doar să dizolvi și să amesteci bine sarea în apă. Este recomandată folosirea unei sare de mare sau săruri kosher, însă, orice tip de sare funcționează la fel de bine. Dacă nu poți suporta gustul de sare, poți să adaugi și miere în amestec. Specialiștii recomandă amestecul apei sărate cu lămâie, usturoi sau diverse ierburi pentru viroze. Acestea completează amestecul având, de asemenea, efecte benefice.
Ce boli pot fi tratate prin gargara cu sare
Una din cele mai răspândite afecțiuni în combaterea căreia te va ajuta gargara cu apă sărată este tusea. Acest amestec elimină excesul de mucus din țesuturile afectate de la nivelul gâtului, având un efect de calmare. În acest scop, este recomandată următoarea proporție: dizolvi o jumătate de liguriță de sare în 250 g de apă călduță.
În cazul unor dureri de gât, apa sărată este un remediu care te va ajuta cu siguranță. Gargara cu apă sărată ajută la neutralizarea acizilor din gât și reduce inflamația. Pentru a beneficia de efectul dorit, este necesar să faci gargară de trei ori pe zi.
Gargara cu apă sărată ameliorează și durerile de dinți. Sarea este inamicul bacteriilor și virușilor, calmând astfel durerea. Pentru a face procedura este necesar o jumătate de litru de apă în care să dizolvi o linguriță cu sare și una de bicarbonat de sodiu. Ulterior, trebuie să amesteci foarte bine și să faci gargară.
Sarea este un dezinfectant natural care te poate ajuta în lupta contra respirației neplăcute. Dacă dizolvi un sfert de linguriță de sare și câteva picături de ulei esențial de mentă într-un pahar cu apă, vei obține o soluție care va lupta împotriva microbilor. Acest amestec te va ajuta să ai o respirație proaspătă și o cavitate bucală sănătoasă.
Cum se face corect gargara cu sare
Pentru un efect cât mai bun este necesar să iei o gură suficient de mare din soluția pregătită și să faci gargară. Recomandat este să eviți înghițirea soluției. Din moment ce apa sărată se va amesteca local, va începe să distrugă microbii din locul dureros.
După terminarea procedurii, cavitatea bucală trebuie clătită cu apă proaspătă, pentru a îndepărta gustul de sare din gură. Gargara trebuie făcută de mai multe ori pe zi. Uneori se întâmplă să înghiți, din greșeală, amestecul. Apa cu sare deshidratează și din această cauză medicii recomandă să bei un pahar de apă după gargară.
Gargara cu apă sărată a fost utilizată din cele mai vechi timpuri ca tratament alternativ. În Asia, gargara cu sare este considerată o metodă eficientă pentru protejarea sănătății.
Un studiu efectuat de cercetătorii britanici a demonstrat că, în timpul sezonului rece, obiceiul de a face gargară cu apă sărată te ajută la prevenirea infecțiilor respiratorii.