Prima pagină » Local » Garda Palatului Culturii, un proiect unic pentru simbolul principal al Iașului!

Garda Palatului Culturii, un proiect unic pentru simbolul principal al Iașului!

08 iun. 2022, 02:01, 18 ,
Andreea Andrei în Local

Consiliul Județean Iași și Autoritatea Teritorială de Ordine Publică Iaşi au făcut primii pași pentru înființarea unui proiect cu tema “Garda Palatului Culturii”. Acest proiect unic în Capitala Moldovei mai poate fi în tâlnit în România doar Alba-Iulia

Garda Palatului Culturii este cea mai nouă propunere din partea Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP) Iași. A fost o discuție cu Consiliul Județean Iași pe marginea acestui subiect și se caută soluții pentru ca acesta să devină realitate. Pentru moment nu sunt foarte bine puse la punct detaliile, dar se dorește înființarea acestui concept foarte cunoscut în țările europene.

Garda Palatului Culturii, un proiect măreț

Palatul Culturii din Iași este o bijuterie arhitecturală, un simbol al Iașului, încărcat de istorie și una dintre principalele atracții turistice ale județului. Garda Palatului ar putea pune în valoare acest obiectiv, recreînd atmosfera unor perioade istorice la care astăzi nu mai avem acces, oferind o experiență unică și aparte atât ieșenilor, cât și turiștilor.

În această primă discuție s-au dezbătut nevoile pe care acest demers le-ar crea, dar și despre cum va funcționa în sine Garda Palatului Culturii.

“Scopul întâlnirii a fost pentru a prezenta ideea. Aceasta a pornit din partea ONG-urilor care fac parte din ATOP. Pentru moment nu avem detalii tehnice și cine va finanța acest demers. Sunt mai multe surse de finanțare, pot cotiza ONG-urile sau chiar și Consiliul Județean. Ideea a venit de la Alba Iulia. Doamna subprefect, Adina Gîrjan, ține legătura cu cineva de la Alba Iulia și încercăm să ne inspirăm de la ei. Discuțiile au fost în mai multe sensuri, să fie doar cu ocazia sărbătorilor importante ca Sfânta Parascheva, Ziua Copilului, Anul Nou și altele. În funcție de sursele de finanțare se dorește să se ajungă eventual să fie săptămânal sau cel puțin în weekend”, declară Constantin Dolachi-Pelin, consilier județean.

Cine poate constitui Garda Palatului Culturii

În urma discuțiilor de la ședința cu Consiliul Județean Iași s-a hotărât că din punct de vedere legal, Poliția Locală Iași sau alte instituții ale statului nu pot constituii acest concept din prisma statutului legal.

Pentru moment nu s-au găsit variantele optime în vederea persoanelor care ar constituii această “echipă”, dar s-a luat în calcul ideea ca acei oameni să fie angajați ai Palatului Culturii din Iași.

În alte colțuri ale Europei, acest tip de ceremonie se practică în preajma obiectivelor turistice importante, fiind un ceremonial ce atrage milioane de vizitatori care au pus pe harta marilor interese turistice orașe precum Londra, Stockholm, Copenhaga, Praga.

Singurul oraș din România care folosește acest concept este Alba Iulia, la Cetatea Carolina, aceasta fiind de altfel sursa de inspirație pentru Garda Palatului Culturii. Această idee a venit din nevoia de a promova una dintre cele mai mari bijuterii arhitecturale a orașului Iași și chiar a României. Palatul Culturii este special pentru stilul arhitectural neogotic și pentru istoria încărcată pe care acesta o transpune, fiind “sediul” mai multor instituții importante ale istoriei Ieșene.

Garda Palatului Culturii ar fi încă un motiv pentru care turiștii l-ar putea lua în considerare când vor vizita orașul celor șapte coline.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri
Comentarii
  • gardaborfasilor din iasi incepand cu penalii de alexa si vita de chirica

  • Rica Cucurica

    Mai bine zgarda!

  • Mai bine s-ar ocupa sa aducă un manager de calitate , nu ca Stratulat care fura tot ce ii pica în mina!

  • Fara borfasi ,speculanti,penali in functii publice !

  • Lacramiuara se va intoarce si va mai domni 14 ani sclavilor! Trebuie sa termine reconsolidarea Palatului, iar aceasta garda va pazi sa nu se mai fure ca data trecuta. Asa poate mai pune si ea ceva deoparte

  • Aurica nebunica

    Sa vedem ce zice duamna…. Utila ce faci, dormi? Cerberul palatului mai transmiți informații Stratulatei?

  • Transmit informatii ca doar asta stiu sa fac. Pandesc pe orice cale, de la camere la transiuni live. Pandesc si dau raportul la Roma. Si astept sa vina Garda, sper sa fie si masculi!

  • Acest rest jenant al vechii stapaniri tace malc. Dar si cand se va intoarce stapana ei …

  • La ce dezordine si haos e in Palat acum, asta ne-ar mai trebui! dar sa o aducem pe Stratulat inapoi, sa bage iar mizeria sub pres cum a facut in 14 ani de „domnie”.

  • Masculi pentru Utila sau pentru……..la Roma?

  • Vizitator dezamagit

    Se dorește continuarea unui spectacol de prost gust!!!! Păcat!!!! Noi dorim expoziții, introducerea in circuitul muzeal a valoroaselor lucrări de arta! Unde sunt muzeele de odinioară!!! Ce s a ales din toate astea??? Ce au făcut interesele unora și altora!!!! Alte autorități/gărzi ar trebui sa între in acest sinistru spectacol cultural!!!!

  • O prostie, avem Politia Calare dar pietonalul este plin de cersetori, langa Mega Image-ul de pe Stefan era unul ieri care doarmea dezbracat pe trepte, Politia Locala nu l-a deranjat.

    Mai este unul care hraneste porumbeii la Petru peste drum de FEG ..

    In Piata Unirii avem cafeneaua unirii care ocupa tot spatiul din jur …

    Asta este Iasul condus de mafia din Iasi, de la pnl la psd

  • Tzanca uraganul

    Niște muzee jalnice blocate în viziunea învechită a conducerii Palatului Culturii, care nici nu merita vizitate!

  • Instantaneu cultural

    Nici naiba nu mai stie de cârlionțul fals al duduii stratulat de trista amintire!! Praf și resturi, dar “utile”, culturale!!! Femeia a crucit cultura italiana prin intermediul ICR ului! Piere tot ce atinge! Nu o mai pozează nimeni! Nu mai apare nici un coif, nu o mai medaliază Vaticanul! S-au dezis toți de ea!!! Sa aprindem o lumânare!

  • Fals! Nu toti s-au dezis de ea. Au mai ramas ciurucurile pupatoare de dosuri care mai spera intr-o revenire de prost gust a acestui personaj amarat! Nu stie ca vor veni si controale, au iesit multe mizerii la suprafata si are mult de munca ca sa le musamalizeze.

  • Atenție, cică ar veni la prelungirea detașării săptămâna viitoare ca face 6 luni, lingăii ei deja sunt agitati sa ii pupe dosul!

  • Pregătiți ceva atenții! Numa’ sa nu i cada vreun tavan in cap sau mai grav sa nu o prindă vreo ploaie prin podul palatului ca ii strica pleata blonda! Căci…coafura nu mai rezista mult timp!!!! Tic tac! Tic tac! Nici Papa nu te mai scapă, filfizoanooo!!!!

  • „Palatul Culturii din Iași este o bijuterie arhitecturală, un simbol al Iașului” si…PARCARE!
    Voi visati garzi la Palat, dar omiteti cel mai important lucru: iesenii doar parcheaza acolo, apoi merg sa viziteze mall-ul.
    Scapati de parcarea aia idioata si lasati lumea sa se plimbe, poate asa vor descoperi ca au si un Palat al Culturii, numai bun de vizitat!
    Unde in Europa ati mai vazut parcare amenajata in fata casteleleor si a muzeelor??? Alo!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 octombrie 2024
18 octombrie 2024