Prima pagină » Economic Local » Garda de Mediu Iași verifică dacă proprietarii respectă legea privind eliminarea ambroziei
Garda de Mediu Iași verifică dacă proprietarii respectă legea privind eliminarea ambroziei

Garda de Mediu Iași verifică dacă proprietarii respectă legea privind eliminarea ambroziei

05 aug. 2024, 02:00, 2 ,
Raluca COSTIN în Economic Local

Noi verificări, făcute de Garda de Mediu Iași! În această perioadă, controlează proprietarii de terenuri care sunt obligați să elimine ambrozia, dacă această plantă crește pe terenurile lor. Specialiștii atrag atenția că provoacă alergii severe, iar distrugerea buruienii este obligatorie, altfel primesc amenzi uriașe, de până la 20.000 de lei.

Garda de Mediu face noi verificări

Și anul acesta, ieșenii au depus în număr mare reclamații la Garda de Mediu împotriva celor care nu respectă legea privind eliminarea ambroziei de pe terenurile lor, deși acest lucru este obligatoriu. Distrugerea buruienii se face, potrivit obligațiilor legale, de către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții, unde au fost identificate focare de infestare. Aceștia au obligația ca după distrugerea buruienii să informeze, în scris, autoritatea administrației publice locale pe raza căreia se află terenul infestat, în vederea verificării aplicării lucrărilor de combatere. Buruiana trebuie distrusă în perioada cuprinsă între răsărire (cam după 15 aprilie) și apariția primelor inflorescențe, respectiv până la data de 30 iunie a fiecărui an.

A crescut numărul reclamațiilor făcute la Garda de Mediu din cauza ambroziei

Comisarii Gărzii de Mediu Iași vor verifica reclamațiile depuse de cei nemulțumiți de faptul că proprietarii terenurilor nu au eliminat această plantă. Amenzile sunt cuprinse între 750 și 5.000 de lei pentru persoanele fizice și între 5.000 și 20.000 de lei pentru persoanele juridice. În majoritatea cazurilor, buruiana este răspândită și ocupă spații compacte. Potrivit specialiștilor Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Iași, metodele recomandate de specialiști pentru prevenirea, combaterea și distrugerea ambroziei sunt cosirea repetată, manual sau mecanic, în funcție de locul și suprafața infestată, distrugerea cu unelte agricole, smulgerea în cazul unor suprafețe izolate, efectuarea unor arături adânci și discuiri pe terenurile agricole sau erbicidarea. Pentru ca lucrările de combatere să fie cât mai eficiente, cositul mecanic sau manual trebuie efectuat cât mai aproape de suprafața solului, în vederea distrugerii tuturor ramificațiilor care pornesc din tulpina principală. În caz contrar, se distruge doar tulpina principală, iar restul ramificațiilor se dezvoltă, înfloresc și produc polen. Lucrările de combatere se repetă în fiecare an, până la eradicarea buruienii. Amenzi pentru poluare, aplicate de Garda de Mediu Iași.

Recomandări și din partea specialiștilor Ministerului Agriculturii

Pentru identificarea şi stabilirea metodelor de prevenire, combatere şi distrugere a ambroziei, pe site-urile Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerului Sănătăţii şi Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor există o pagină specială de prezentare a speciei, cu informaţii privind recunoaşterea morfologică a plantei în diferite faze de vegetaţie, mod de înmulţire, răspândire, efecte asupra sănătăţii populaţiei, afecţiuni cauzate şi recomandări de specialitate, metode de prevenire, combatere şi distrugere. Ambrozia este o specie originară din America de Nord, de unde a fost introdusă accidental în Europa la jumătatea sec. al XIX-lea (1863, în Germania), astăzi ajungând să fie invazivă pe aproape tot continentul. În România, a fost identificată pentru prima oară în gara Orşova (jud. Mehedinţi), în anul 1908. Alergiile provocate de ambrozie apar de obicei în lunile august și septembrie, după perioada de polenizare a gramineelor şi a altor buruieni comune.

Polenul de ambrozie afectează sănătatea umană, cauzând rino-conjunctivită, astm bronșic şi, mai rar, dermatită de contact sau urticarie. Ieșenii nemulțumiți de faptul că terenurile nu sunt curățate de ambrozie pot să trimită comisarilor de mediu și locația sau imagini care să arate locul unde se află terenurile cu ambrozie. Astfel, Garda de Mediu Iași poate face verificări.

Bugetul.ro
Afacerea bogătașilor lui Nicolae Ceaușescu a reînviat. La începutul mandatului fostului dictator comunist Bucureștiul era cuprins de acest business
redactia.ro
Imaginile momentului! Cum au fost săltați Nicușor Dan și iubita sa de către jandarmi și băgați în dubă
Bugetul.ro
Ilie Bolojan, dator vândut la stat. Cum a reușit să scape fostul președinte interimar de afacerea care aproape că l-a adus la sapă de lemn
a1.ro
Elena Udrea scapă de opt luni de închisoare în dosarul „Gala Bute”. A executat deja trei ani la Penitenciarul Târgșor
Playtech.ro
Cine este Claudiu Gherguț, marele câștigător al Chefi la cuțite.A fost obligat să...
observatornews.ro
Cât pierde anual România din evaziunea fiscală. Guda: "Sunt mai mulți bani pierduți din furăciune, decât tot programul PNRR"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Ce tragedie. Marele actor a murit în somn
realitatea.net
Președintele, sub PAZĂ permanentă. Măsuri stricte de SECURITATE pentru Nicușor Dan și familia sa
SportpeSurse
Simion, OUT! Au mâncat din aceeași farfurie și acum îi ia locul! Mutare ȘOC pe scena politică
Playtech.ro
Mai multe cutremure au zguduit România, în urmă cu scurt timp! Au avut loc unul după altul
Dailybusiness.ro
Cum să îți faci propriul detergent de rufe acasă, natural și foarte rezistent
RomaniaTV
E groasă! Ministrul Finanţelor anunţă că nu sunt bani de plata pensiilor şi salariilor
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
A murit Nikita! Avea doar 35 de ani şi i-a cedat inima. Ce greşeală a regretat în ultimii ani din viaţă!
redactia.ro
Acatistul Înălțării Domnului. Rugăciune puternică pentru luminare și ocrotire divină
ego.ro
Am aflat secretul teribil al soacrei mele, iar acum nu știu ce să fac! Cum aș putea să îi spun soțului așa ceva!?!
Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`