Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi în valoare de 150.000 de lei, în luna mai 2022, în controalelor efectuate pe câmpurile din județ. O parte dintre reclamațiile ieșenilor cu privire la mormanele de gunoaie s-au confirmat, specialiștii aplicând sancțiuni drastice
Specialiștii Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean (GNM-CJ) Iași au efectuat în luna aprilie 2022 un număr de 42 de controale, din care 22 în domeniul poluării și 6 în domeniul diversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma acestor verificări au fost aplicate 11 amenzi în valoare de 150.000 de lei. Neconformitățile constatate în urma acestor verificări sunt neîndeplinirea obligațiilor din actele de reglementare, depozitare necorespunzătoare de îngrășăminte chimice, abandonare de deșeuri, depozitare pe platformă pentru depozitare deșeuri vegetale și gunoi de grajd a unor deșeuri interzise la depozitare.
De asemenea, au fost sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, funcționarea fără autorizație de Mediu, nerespectarea obligației legale de colectare separată a deșeurilor. O parte din reclamațiile ieșenilor se referă la gunoaie aruncate pe câmpurile din județ au fost confirmate astfel că Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi drastice.
Garda de Mediu Iași a aplicat amenzi mai ales pentru abandonarea deșeurilor
Numai de la începutul anului 2022 Garda Națională de Mediu-Comisariatul Județean Iași a primit 224 reclamații, mai multe ca în anul precedent, comparativ cu aceeași perioadă. Specialiștii de mediu susțin că cele mai multe probleme sunt în mediul rural, unde se aruncă gunoaiele, și faptul că este mai dificilă prinderea celor care încalcă legislația de mediu. Ieșenii au depus zilnic reclamații, în anul 2022.
De asemenea, specialiștii transmit că pentru faptele care se constituie infracțiuni, precum îngropare de deșeuri, eliminarea lor în spații neautorizate, neconcordanța datelor din documentele prezentate, incendierea vegetației ierboase și a stufului în arii naturale protejate vor fi formulate sesizări penale. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice(amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice).
Ministerul Mediului a lansat campania „Curățăm România” pentru reducerea cantității de deșeuri
Astăzi, 31 mai 2022, este ultima zi când se desfășoară în Iași campania „Curățăm România”. Campania Națională desfășurată sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”, a debutat pe data de 4 aprilie 2022. În această campanie s-au implicat activ toate instituțiile din subordinea ori coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, a unităților administrativ-teritoriale, a autorităților județene (Prefectură, Consiliul Județean, Inspectoratul Școlar), precum și numeroși voluntari și ONG-uri.
În prima lună a Campaniei Naționale „Curățăm România”, la nivelul județului Iași s-au desfășurat 400 de acțiuni de strângere a deșeurilor din natură, în care s-au implicat peste 10.000 de participanți. Astfel, au fost colectate 377 tone de deșeuri depozitate ilegal în natură. Garda de Mediu Iași va verifica primăriile după finalizarea acestei campanii.