Prima pagină » Economic Local » Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 176.000 de lei pentru gunoaiele depozitate pe câmpurile din Iași
Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 176.000 de lei pentru gunoaiele depozitate pe câmpurile din Iași

Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 176.000 de lei pentru gunoaiele depozitate pe câmpurile din Iași

22 apr. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 176.000 de lei, în luna aprilie 2022. Sancțiunile au fost date pentru depozitarea necorespunzătoare a deșeurilor și poluarea mediului înconjurător

Specialiștii Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean(GNM-CJ) Iași au efectuat în luna aprilie 2022 un număr de 35 de controale, din care 27 în domeniul poluării și 8 în domeniul diversității, biosecurității și ariilor naturale protejate. În urma acestor verificări au fost aplicate 13 amenzi în valoare de 176.000 de lei și o sancțiune contravențională complementară de suspendare a activității până la obținerea autorizației de Mediu.

Neconformitățile constatate în urma acestor verificări sunt neîndeplinirea obligațiilor din actele de reglementare, depozitare necorespunzătoare de îngrășăminte chimice, abandonare de deșeuri, depozitare pe platformă pentru depozitare deșeuri vegetale și gunoi de grajd a unor deșeuri interzise la depozitare. De asemenea, au fost sancțiuni pentru nerespectarea prevederilor privind protecția aerului înconjurător, funcționarea fără autorizație de Mediu, nerespectarea obligației legale de colectare separată a deșeurilor, dar și neîntocmirea evidenței privind gestiunea deșeurilor, nepunerea la dispoziție a informațiilor solicitate, neîndeplinirea de către titularii de activități a obligațiilor prevăzute în Planurile de calitate a aerului.

Garda de Mediu din Iași a aplicat amenzi și pentru deșeuri îngropate

Comisarii de Mediu susțin că pentru faptele care se constituie infracțiuni, precum îngropare de deșeuri, eliminarea lor în spații neautorizate, neconcordanța datelor din documentele prezentate, incendierea vegetației ierboase și a stufului în arii naturale protejate au fost formulate 8 sesizări penale care au fost transmise organelor de cercetare penală.

Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice(amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 pentru persoanele juridice). Până la 5 mai 2022 se desfășoară în Iași campania ”Curățăm România”.

Primăriile din Iași vor fi controlate de comisarii de Mediu

Comisarii de Mediu vor continua verificările și la primăriile din județ, după ce se va finaliza campania ”Curățăm România”.

În anul precedent, mai multe primării din Iași au fost amendate de Garda de Mediu pentru depozitarea necontrolată a deșeurilor, dar și pentru că primarii nu au atins target-ul de 50 la sută privind colectarea selectivă. Valoarea sancțiunilor aplicate este cuprinsă între 30.000 și 75.000 de lei, cea mai mare amendă fiind aplicată comunei Valea Seacă.

Primăria comunei Movileni a fost sancționată cu 75.000 de lei pentru că a poluat mediul. De altfel, cele mai multe amenzi aplicate de comisarii de Mediu, în anul precedent, au fost pentru depozitările necontrolate de deșeuri și gunoaiele de pe câmp.

Comentarii
  • Dar de GUNOAIELE aruncate de sufragii’ in Parlamentul Penal Criminal si in Guvernul Criminal, cine se ocupa sa-i duca la groapa de gunoi a istoriei ?

    A, da…Tribunalul Militar International si Legea Martziala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *