Prima pagină » Economic Local » Garda de Mediu a amendat primăriile din Iași cu 603.000 de lei din cauza gunoaielor care poluează mediul
Garda de Mediu a amendat primăriile din Iași cu 603.000 de lei din cauza gunoaielor care poluează mediul

Garda de Mediu a amendat primăriile din Iași cu 603.000 de lei din cauza gunoaielor care poluează mediul

31 aug. 2022, 02:00,
Raluca Costin, în Economic Local

Primăriile din Iași au fost amendate de Garda de Mediu cu 603.000 de lei din cauza gunoaielor care poluau mediul înconjurător și pentru că nu au făcut colectare selectivă. Cea mai mare amendă aplicată unei unități administrativ-teritoriale este de 40.000 de lei

Primăriile din Iași au fost amendate, pentru că încalcă legislația privind protecția mediului. Din cele 58 de unități administrativ-teritoriale verificate de Garda de Mediu Iași, 40 de primării au fost sancționate cu 56 de amenzi, în valoare de valoare de 603.000 de lei. Controalele desfășurate s-au referit la verificarea stării de salubritate a cursurilor de apă, localităților și căilor de comunicație, verificarea măsurilor stabilite anterior, verificarea măsurilor privind combaterea buruienii ambrozia, verificarea sesizărilor, verificarea măsurilor stabilite în Planul de calitate a aerului și în Planul de menținere a calității aerului, precum și verificarea modului de implementare a Planului Național de Gestionare a Deșeurilor din județul Iași. Amenzile aplicate de comisarii de mediu sunt cuprinse între 5.000 și 40.000 de lei, cele mai multe nereguli fiind descoperite la primăriile care nu au atins target-ul de colectare selectivă și care nu au colectat deșeurile abandonate pe câmpuri.

Primăriile din Iași au fost amendate pentru poluare

Comisarii de mediu au formulat și sesizări penale.

„Pentru faptele care constituie infracțiuni, respectiv eliminarea deșeurilor în spații neautorizate, îngroparea, arderea deșeurilor sau neconcordanța între documentele prezentate, au fost formulate 12 sesizări penale care au fost transmise organelor de cercetare penală. Cea mai mare amendă aplicată unei primării este de 40.000 de lei”, susține Gheorghe Bacușcă, comisarul șef al Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași.

Cele mai multe amenzi au fost aplicate anul acesta municipiului Pașcani. Primarul Marius Pintilie susține că a contestat ultima amendă primită.

„Noi am primit o amendă în valoare de 20.000 și de 30.000 de lei. Am contestat-o în instanță pe ultima. Target-ul de colectare selectivă nu îl atinge nimeni, pentru că sunt target-uri foarte mari. Puteți trimite o solicitare pentru mai multe informații”, susține primarul municipiului Pașcani.

Primarii din Iași au mai fost amendați, pentru că nu strâng gunoaiele și nu fac colectare selectivă.

Ieșenii nemulțumiți de mormanele de gunoaie au depus reclamații la Garda de Mediu

Specialiștii au înregistrat aproape zilnic sesizările ieșenilor care au fost nemulțumiți de mormanele de gunoaie pe care le găsesc mai ales în mediul rural, de faptul că se construiesc blocuri și alte clădiri în oraș și în zona metropolitană ce nu respectă condițiile de mediu, însă și de zgomotele și praful produse de lucrări. A crescut cuantumul amenzilor pentru cei care îngroapă deșeurile sau le elimină în spații neautorizate, fapte care se constituie ca infracțiuni. Astfel, începând cu data publicării în Monitorul Oficial, respectiv 7 aprilie 2022, incendierea sau îngroparea deșeurilor constituie infracțiuni și se vor pedepsi cu închisoare de la 3 la 5 ani. În plus, a fost definită în lege acțiunea de abandonare a deșeurilor pentru care există o sancțiune contravențională atât pentru persoane fizice, cât și pentru cele juridice – amendă de la 10.000 la 20.000 de lei pentru persoane fizice și de la 50.000 la 70.000 de lei pentru persoanele juridice. Un nor de praf alb a acoperit Iașul în urmă cu câteva zile. P

e de altă parte, rămâne de văzut dacă primarii din Iași vor respecta măsurile impuse de comisarii de mediu.

Comentarii
  • cel mai prosst management este la primaria Pascani! Voi inca va ocupati de trei stalpisori si 4 panselute. Oras ramas de caruta

  • si raliul iasului care polueaza fonic si aerul ?!!!!!!!!!!! Interziceti asemenea manifestari poluante si deranjante pentru popiulatie !

  • Pintilie……cel mai prost primar din Romania, un rahat imbracat in costum care crede ca orasul este Lorimer cel mai prost magazin din tara asta.

  • Cam aşa se manifestă parvenitismul.Un bişniţar care a reuşit să prostească oamenii să-l voteze.Să-i mulţumească lui Pantazi că a ieşit primar.Că dacă văcaru nu dădea cu bâta-n baltă, Pintilie nu avea nici o şansă.A câştigat la limită.

  • oricum nu mai are sanse,e prea loser….da nici cu aia de la psd nu imi e rusine:)))))

  • anulati raliul iasului …………. se poate asa ceva ??? Raliul asului ? Poluare , zgomot si turat motoare la maxim , in Iasi ……..si in plus inchiderea unor strazi de circulatie . ANULATI RALIUL IASULUI !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *