Firmele din Iași care au încălcat legislația au fost sancționate de Garda de Mediu cu amenzi în valoare de 200.000 de lei, în luna iulie 2021. Cele mai multe amenzi au fost date pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Comisarii de mediu au dat amenzi totale de 1,1 milioane de lei în acest an
Garda de Mediu a aplicat amenzi în valoare de 200.000 de lei firmelor din Iași care nu au respectat legislația în luna iulie 2021. Comisarii au efectuat zeci de controale, atât planificate, cât și neplanificate, realizate în urma sesizărilor depuse de ieșeni. În urma acestor verificări au fost aplicate 120 de sancțiuni. Cele mai multe probleme sunt în continuare în domeniul gestionării deșeurilor. Atât persoane juridice, cât și primăriile din Iași au fost sancționate de comisarii de mediu.
Numai anul acesta au fost date amenzi mai multor unități administrativ-teritoriale din județul Iași, pentru gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor. Printre primăriile sancționate în anul 2021 sunt cele din Țibănești, Țibana, Voinești, Cucuteni, Sirețel, Costuleni, Holboca, Lespezi, Țigănași și Aroneanu. Cea mai mare amendă a fost aplicată Primăriei Movileni, sancționată cu 75.000 de lei pentru mormanele de gunoaie din mai multe zone din comună.
Garda de Mediu Iași a sesizat organele de cercetare penală pentru transportul ilegal de deșeuri
De asemenea, inspectorii din cadrul Gărzii Naționale de Mediu – Comisariatul Județean Iași au făcut două sesizări penale în 2021 și au confiscat două vehicule care transportau ilegal deșeuri. Sesizarea organelor de cercetare penală s-a realizat pentru două fapte care se încadrează, conform legislației de mediu, la infracțiuni, respectiv gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor periculoase și arderea vegetației într-o arie naturală protejată.
Comisarii au dispus desființarea unor lucrări și au suspendat patru activități derulate de firmele din Iași, până la obținerea actelor de reglementare. Neconformitățile sancționate de comisarii de mediu s-au referit la lipsa actelor de reglementare pentru proiecte sau activități, nerespectarea obligațiilor privind protecția atmosferei, neluarea măsurilor de salubrizare, gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor sau a apelor uzate, nerealizarea obligațiilor la Fondul pentru Mediu.
Fermierii din județ cu terenuri infestate cu ambrozie sunt verificați
Comisarii de mediu și Direcția Agricolă Iași verifică în această perioadă fermierii din județ care dețin terenuri agricole cu ambrozie, o plantă dăunătoare agriculturii și care poate provoca alergii severe. Cei care nu au luat măsurile specifice pentru eliminarea acestei plante riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 20.000 de lei, persoanele juridice, și 750 și 5.000 de lei, persoanele fizice.
Terenurile infestate cu ambrozie, din Iași, au fost inventariate până la sfârșitul lunii mai 2021, iar după ce au fost somați de autoritățile locale, fermierii din Iași trebuie să o elimine prin metode specifice. Calendarul anual de combatere a ambroziei este prevăzut de Legea 62/2018 și de normele sale de aplicare. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale recomandă o serie de metode prin care buruiana poate fi distrusă, iar autoritățile publice locale supraveghează aplicarea metodelor de distrugere a buruienii pe toată perioada de vegetație.