Prima pagină » International » Garda de coastă a Chinei a recuperat cu forţa „un obiect plutitor” în Marea Chinei de Sud

Garda de coastă a Chinei a recuperat cu forţa „un obiect plutitor” în Marea Chinei de Sud

22 nov. 2022, 10:59,
în International

Potrivit unor oficiali militari filipinezi, garda de coastă a Chinei a recuperat cu forţa „un obiect plutitor” despre care se crede că ar face parte din resturile unei rachete chinezești şi pe care marina filipineză îl remorca spre inslua pe care o controlează în Marea Chinei de Sud. Anterior, unele state și-au închis spațiul aerian din cauza unei rachete chineze care a transportat ultimul modul al stației spațiale chineze.

Viceamiralul Alberto Carlos a declarat că calea barcii filipineze a fost blocată de vasul chinez de mai multe ori înainte de a lua cu forţa resturile de rachetă care pluteau în ocean.

Garda de coastă a Chinei a recuperat cu forţa „un obiect plutitor” în Marea Chinei de Sud

Cea mai recentă confruntare din disputa Mare a Chinei de Sud a avur la doar câteva ore înainte că vicepreşedintele american Kamala Harris să viziteze Filipine.

Kamala Harris a spus că SUA s-au angajat cu „fermitate” să apere regulile şi normele internaţionale în MArea Chinei de Sud.

„Un atac armat asupra Filipinelor, forțelor armate, vaselor sau avioanelor statului în Marea Chinei de Sud ar declanșa angajamentele Statelor Unite de apărare comună”, a spus Kamala Harris.

Anterior, garda de coastă a Chinei a blocat şi alte vase, precum cele de aprovizionare ale forţelor filipineze care operau în apele disputate, dar confiscarea de obiecte aflate în posesia armatei este o „acţiune mult mai îndrăzneaţă”.

Viceamiralul Alberto Carlos a subliniat că marinarii filipinezi au observat rămăşiţele rachetei plutind pe apă şi erau conduse de valuti puternice în apropierea unui banc de nisip aflat la 500 de metri de insulă.

China a fost acuzată în trecut că a permis mai multor bucăți de rachetă să cadă înapoi spre Pământ în mod necontrolat, iar guvernul filipinez a înaintat multe proteste diplomatice împotriva Chinei în legătură cu acțiunile agresive pe care le întreprinde în Marea Chinei de Sud.

Cea mai puternică rachetă spaţială chineză, lansată în spaţiu

Cea mai puternică rachetă spaţială chineză, Long March, a fost lansată pe 31 octombrie din sudul Chinei pentru a transporta pe orbita Pământului ultimul modul al staţiei orbitale chineze, care este în etapa de construcţie.

Din această cauză, Spania și-a închis pe 4 noiembrie 2022, spațiul aerian din cauza unei rachete ce a transportat ultimul modul al stației spațiale chineze. Spațiul aerian a fost închis parțial, întrucât se așteaptă că rămășițele rachetei să treacă prin zonă.

Reprezentanţii serviciilor de urgenţă catalane au afirmat că au închis o porţiune din spaţiul aerian în nord- estul regiunii Catalonia, dar şi în alte trei regiuni, după ce au fost identificate deşeuri spaţiale provenite de la o rachetă chineză care a survolat aceste zone.

„Din cauza riscului asociat cu trecerea vehiculului spaţial CZ-5B prin spaţiul aerian al Spaniei, cursele aeriene au fost complet restricţionate de la ora 09:38 până la ora 10:18 în Catalonia şi în alte comunităţi”, au anunţat serviciile de urgenţă prin intermediul unui mesaj publicat pe Twitter.

Reintrarea unei rachete spaţiale în atmosfera Pământului reprezintă o practică internaţională obişnuită. Vă readucem aminte că la mijlocul lunii martie 2022, Administrația Națională Aeronautică și Spațială a scos cea mai puternică rachetă NASA pe rampa de lansare. Racheta SLS, care este considerată cea mai puternică armă a NASA, are 100 de metri înălțime şi va ajunge în perioada următoare la o rampă de lansare din Kennedy Space Center, Florida. Acolo se vor efectua primele teste statice.

Garda de coastă a Chinei a recuperat cu forţa „un obiect plutitor” în Marea Chinei de Sud. De-a lungul timpului, China a transformat mai multe insule din cele șapte recife disputate din zonă în baze militare protejate cu sisteme de lansare a rachetelor,

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *