Garanția pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani. Cel puțin asta a anunțat aseară ministrul Mediului, Tanczos Barna, care a mai specificat că acești bani vor fi oferiți indiferent de mărimea sticlei, dacă este de până în 3 litri. Un act normativ în acest sens va fi prezentat săptămâna viitoare care va intra în analiza interministerială.
Ministrul Mediului a precizat că vor putea fi predate și sticlele fără dop, dar vor trebui să fie sticle colectate după pornirea programului, nu unele vechi, aruncate în natură.
Garanția pentru sticlele din plastic va fi de 50 de bani
Garanția pentru sticlele din plastic pe care Ministerul Mediului o va propune va fi de 50 de bani per sticlă, indiferent de mărimea acesteia, dacă respectivul ambalaj este de până în 3 litri. Cine adună 10 sticle are 5 lei, a arătat ministrul Tanczos Barna, marți seara, la Digi24.
„Poate să fie un venit interesant pentru copii, care se duc după aceea și mănâncă ceva. Nu se va mai arunca sau dacă cineva găsește o sticlă, cu siguranță ridică sticla și merge și o predă la o stație automată”, a arătat ministrul.
Vor putea fi predate și sticlele de plastic fără dop, dar vor trebui să fie sticle colectate după pornirea programului, adică sticlele de acum 5 ani care sunt aruncate în natură nu pot fi predate, pentru că sistemul așa funcționează, a explicat Tanczos. După pornirea programului, fiecare sticlă o să aibă un marcaj care o identifică în sistem și din momentul acela se pot preda, a precizat ministrul mediului.
„Săptămâna viitoare, probabil că marți, voi prezenta actul normativ în forma finală în coaliție și intră în analiza interministerială. O asumă coaliția, partidele de guvernământ și intră în circuitul de avizare”, a mai afirmat ministrul Tanczos Barna.
România, groapa de gunoi a Europei! Germania a trimis 15 containere de deşeuri
Este deja o obişnuinţă ca deşeurile să sosească în România din vestul Europei, Europă care duce o politică green şi care îşi doreşte cu ardoare să scape de gunoaiele periculoase pentru mediu. Asta s-a întâmplat şi de curând când autorităţile din Portul Constanța Sud Agigea au oprit la vamă mai multe containere care transportau astfel de gunoaie. Stelula Popescu, șeful Gărzii de Mediu Constanța a prezentat faptul că deşeurile transportate în cele 15 cointainere sunt periculoase şi au fost stopate să intre în România.
Pe de altă parte, Petrișor Irimia, reprezentantul Gărzii de Coastă menţiona joi că au fost deschise noi containere din Germania care erau menite a ajunge la o firmă din judeţul Prahova:
„O echipă formată din poliţişti de frontieră, lucrători din cadrul Biroului Vamal Constanţa Sud Agigea şi reprezentanţi ai Gărzii de Mediu, inclusiv la această acţiune au participat doi ofiţeri din cadrul Agenţiei Frontex. S-a deschis un container în care sunt deşeuri. Nu sunt deşeuri verzi. Ce înseamnă deşeurile verzi? Sunt acele deşeuri selectate, de lemn, fier, plastic, hârtie şi toate celelalte. Aici este o amestecătură. Sunt deşeuri care nu pot fi utilizate. Se vor face cercetări sub coordonarea Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, în care la finalul lucrărilor se vor împacheta aceste deşeuri, se vor include în container şi se vor returna ţării de unde au venit, respectiv Germania. Societatea care a făcut importul este una din judeţul Prahova”, a explicat Petrişor Irimia.