Un ganglion umflat si dureros este un motiv de ingrjorare aproape pentru fiecare dintre noi. In realitate, lucrurile nu sunt asa de grave precum ne imaginam noi, inflamarea ganglionilor fiind, de cele mai multe ori, semnul unei afectiuni benigne.
Ganglionii limfatici sunt grupuri de celule situate de-a lungul vaselor limfatice, care joaca un rol important in apararea organismului. Inflamarea lor este un semn sa luptati activ contra unei infectii. Ganglionii limfatici produc anticorpi si celule albe, care ajuta sistemul imunitar. Ei retin si microorganisme care produc infectii, celule canceroase si alte particule invadatoare.
Cand sunt inflamati din cauza unei infectii, ii simtiti ca pe niste galme sensibile, dureroase, caldute, de obicei sub pielea gatului, axial sau inghinal. In timpul unei infectii localizate, ca o taietura infectata, ganglionii limfatici din apropierea zonei afectate se pot mari. Inflamarea ganglionilor limfatici este de obicei consecinta unei infectii virale, ca raceala, gripa si unele tipuri de dureri de gat, ca si unul dintre simptomele principale ale mononucleozei infectioase. O infectie bacteriana, un cancer al sangelui sau al sistemului limfatic pot provoca si ele inflamarea ganglionilor.
Daca ganglionul este localizat in zona gatului sau sub mandibula, inseamna ca ai avut de curand o infectie ORL (amigdalita, rinofaringita, otita), infectie dentara sau gingivala.
Daca ganglionul apare in zona inghinala, acest lucru poate marca o infectie la nivelul picioarelor sau membrelor inferioare (furuncul, panaritiu) sau o infectie genitala (HPV, herpes). Acesta poate aparea si ca urmare a unei infectii TBC, adenopatie sifilitica, cancer si boli de sange. In aceste ultime cazuri insa, ganglionul are un volum mai mare si este mai greu de tolerat.
Metode de prevenire a ganglionilor
In mod normal, ganglionul ar trebui sa regreseze si sa-si micsoreze volumul dupa tratarea infectiei, in aproximativ trei saptamani.
Daca insa nu reusesti sa depistezi o cauza anume pentru aparitia ganglionului, sau acesta este dur, nedureros si nu cedeaza dupa 3 saptamani, trebuie sa mergi de urgenta la medic. Pentru a stabili un diagnostic, este nevoie sa faci un control ORL, test de sange, radiografie toracica, o punctie sau o biopsie.
Pentru a reduce riscul de infectii ce provoaca umflarea ganglionilor limfatici mancati multe alimente care sporesc imunitatea – cele bogate in acid folic, flavonoide, cupru, iod, fier, magneziu, seleniu, zinc, acizi grap esentiali, lecitina, beta-caroten si vitaminele B complex, C, D si E. De asemenea, mancati zilnic usturoi crud. Limitati aportul de carbohidrati rafinati, cum ar fi zaharul si faina alba. Faceti regulat exercitii fizice si renuntati la tutun si alcool.