Prima pagină » Sanatate » Ganglionii gâtului au un rol esențial pentru apărarea împotriva infecțiilor
Ganglionii gâtului au un rol esențial pentru apărarea împotriva infecțiilor

Ganglionii gâtului au un rol esențial pentru apărarea împotriva infecțiilor

12 sept. 2023, 10:41,
în Sanatate

Ganglionii limfatici se regăsesc în zona gâtului și au un rol esențial pentru noi. Aceștia apără organismul de infecții și sunt componenți esențiali ai sistemului limfatic.

Dacă te întrebi ce medic se ocupa de ganglioni, răspunsul este unul doarte uşor. Specialitatea medicală care se ocupă de sistemul limfatic, inclusiv de căile limfatice, edemul limfatic și modalitățile de tratament, poartă denumirea de limfologie. Profesioniștii din această ramură medicală sunt cunoscuți sub numele de limfologi

Ganglionii gâtului, rol esențial pentru umanitate

Ganglionii limfatici sunt mici conglomerate de ţesut care joacă un rol vital în sistemul de apărare al organismului împotriva infecţiilor. Aceştia sunt componenţi esenţiali ai sistemului limfatic, care, la rândul său, face parte din sistemul imunitar. Funcţia principală a ganglionilor limfatici este de a proteja organismul împotriva bacteriilor, virusurilor şi altor agenţi patogeni care pot provoca boli. Atunci când imunitatea scade, ganglionii pot deveni inflamaţi, ceea ce poate duce la apariţia unor afecţiuni frecvente.

În mod obişnuit, ganglionii limfatici au dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 2,5 centimetri şi au formă ovală. Aceste structuri sunt alcătuite din ţesut limfatic şi conţin o varietate de celule, printre care se număra limfocitele (celule albe), celulele B, celulele T, celulele dendritice, macrofagele şi celulele plasmatice. Ganglionii limfatici pot fi observaţi cel mai des în zona urechilor şi gâtului, dar ei se găsesc în întreg corpul, inclusiv în zona inghinală şi axilara. Singurul loc din corp unde nu exista ganglioni limfatici este creierul.

Numărul de ganglioni limfatici din corpul unui adult variază de la o persoană la alta, dar în medie se estimează că un adult are aproximativ 600 de astfel de structuri în corpul său.

Iată cum funcționează ganglionii limfatici

Celulele şi ţesuturile corpului elimina produsele reziduale în limfa, care apoi este procesată de către ganglionii limfatici. În timpul acestui proces, ganglionii limfatici acţionează ca o barieră de apărare, interceptând orice bacterii sau virusuri care ar putea constitui o ameninţare pentru organism. Aceşti ganglioni sunt echipaţi cu limfocite, un tip de celule albe din sânge care joacă un rol crucial în distrugerea bacteriilor, virusurilor şi fungilor.

Când ganglionii limfatici detectează un patogen, ei pot produce o reacţie inflamatorie, manifestată prin creşterea în dimensiune şi sensibilitatea acestora. Este important de subliniat că inflamarea ganglionilor nu indica întotdeauna o afecţiune gravă, dar poate semnala prezenţa unei infecţii sau a altor probleme de sănătate. De asemenea, inflamarea ganglionilor limfatici poate fi un semn al dezvoltării unor afecţiuni mai serioase, precum limfomul non-Hodgkin, care este o formă de cancer limfatic.

Odată ce ganglionii limfatici au întâlnit şi au interacţionat cu bacteriile şi celulele deteriorate sau distruse, ei ajuta la transformarea acestor materiale în produse reziduale, care sunt ulterior reintroduse în sistemul circulator prin intermediul limfei. Scopul acestei „mutări” este de a transporta produsele reziduale către rinichi şi ficat, unde vor fi eliminate din organism prin urina sau fecale, contribuind astfel la păstrarea echilibrului şi curăţeniei în corp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`