Ganglionii sunt mici umflaturi celulare ale sistemului limfatic. Sistemul limfatic este o retea foarte complexa de vase in care circula un lichid (limfa), care are rolul de a transporta celulele sistemului imunitar si de a „curata” organismul.
Ganglionii joaca un rol important in apararea organismului. Ei se gasesc peste tot in organism, si cei mai usor de depistat sunt cei de la nivelul gatului si axilei. Ganglionii purifica limfa si actioneaza ca o bariera contra bolilor. Atunci cand filtreaza un focar infectios, ei incep sa fabrice anticorpi ce lupta contra intrusilor. De aceea se si umfla, si devin durerosi atunci cand lupta puternic.
Marirea lor graduala si nedureroasa poate duce cu gandul la o tumoare maligna (caz foarte rar). Ocazional, cresterea in volum a ganglionilor se poate insoti de incalzire si inrosire.
Care sunt cauzele?
Infectii. Ele sunt cauzele cele mai frecvente. De exemplu, mononucleoza infectioasa, o infectie a urechii sau a gatului, va afecta ganglionii gatului. O infectie a bratului (o piscatura de insecta infectata) poate determina umflarea ganglionilor de la subsuoara. Virusul HIV se poate insoti, in functie de stadiul bolii, de hipertrofie ganglionara generalizata.
Tumorile canceroase. Poate sa existe fie un cancer care isi are originea intr-un ganglion, cum este boala Hodgkin, fie un cancer care a debutat intr-un organ si care s-a raspandit in metastaze. In acet ultim caz, celulele canceroase vor circula in limfa si ganglionii vor incerca sa le opreasca. In toate cazurile de cancer, ganglionii isi vor mari volumul fara sa existe durere.
Unele boli ale sistemului imunitar, cum sunt alergiile, lupusul eritematos diseminat, poliartrita reumatoida etc.
Sfaturi practice
Asteapta si nu te ingrijora. Marirea in volum a ganglionilor se datoreaza, cel mai adesea, unei infectii. Daca organismul o poate combate singur, umflatura va disparea spontan in cateva zile sau in 2-3 saptamani. Daca nu dispare dupa aceasta perioada, va fi necesar un tratament medical.
Nu subestima starea ganglionilor. Daca nicio infectie nu pare sa fie responsabila de hipertrofia ganglionara, fii vigilenta. Nu ezita sa mergi la medic!
Medicamente. Pentru a trata durerea, poti sa iei comprimate de acetaminofen. Unul sau doua comprimate (de 325 sau 500 mg) de 4 ori pe zi, pana la un maxim de 4 g pe zi, te vor ajuta sa scapi de durere. Antiinflamatoriile sunt inutile, deoarece este vorba de o infectie, si nu de o inflamatie.
Cand sa ceri parerea medicului?
-Ganglionii nu s-au micsorat dupa 3 saptamani.
-Ganglionii sunt rosii, calzi si foarte sensibili.
-Constati o crestere in volum a ganglionilor de dupa ureche (sunt foarte apropiati de meninge).
-Unul sau doi ganglioni au aparut progresiv, fara motiv aparent.
-Infectia te ingrijoreaza.