Prima pagină » Sanatate » Ganglioni laterocervicali, poze. Care sunt riscurile unei afecțiuni

Ganglioni laterocervicali, poze. Care sunt riscurile unei afecțiuni

02 iul. 2024, 10:00,
în Sanatate

Adenopatia tipică se referă la umflarea ganglionilor limfatici, cunoscută si sub denumirea de limfadenopatie. În monentul în care ganglionii laterocervicali se umflă, ca în poze, este, cel mai adesea, vorba despre o infecție.  

Ganglioni laterocervicali, poze 

Inflamația ganglionilor laterocervicali duce la o afecțiune numită adenopație. În cele mai multe cazuri, ganglionii limfatici inflamați revin la dimensiunea lor normală atunci când infecția este tratată sau dispare de la sine. 

Simptomele ganglionilor inflamați pot fi: febră, frisoane, oboseală, guturai, durere de ureche, durere de cap.  

Adenopația poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave, iar semnele la care trebuie să fiți atenți în această privință sunt: creșterea rapidă a ganglionilor, ganglionii rămân inflamați mai mult de 2 săptămâni, apar noduri care nu se mișcă atunci când sunt împinse, pierdere în greutate inexplicabilă, febră de lungă durată, transpirații nocturne, sângerare ușoară, apariția unor vânătăi. 

Medicul specialist va scrie un tratament care vindecă cauza pentru care a apărut afecțiune, nu ganglionii inflamați în sine.  

În cazul în care vă confruntați cu dureri, puteți încerca să: aplicați o compresă caldă pe zona afectată (un prosop cald), aplicați o compresă rece (uneori căldura poate irita pielea care este deja sensibila; o compresă rece poate ajuta la ameliorarea inflamației, în cazul în care compresa caldă nu a reușit să facă acest lucru), administrarea de antialgice (acestea au rolul de a ușura disconfortul), odihna (întotdeauna odihna ajută la refacerea organismului). 

De ce apare adenopația 

În cele mai multe cazuri, inflamarea ganglionilor limfatici este provocată de viruși sau bacterii. În cazul ganglionilor laterocervicali, aceștia se inflamează din cauza unei infecții în gât.  

Alte infecții care duc la adenopație pot fi: gripa, amigdalita, rujeola, infecții ale urechii, infecție dentară, mononucleoza, infecție cutanată, boala Lyme, infecția HIV. 

Există și cauze neinfecțioase ale adenopatiei, acestea variază de la leziuni, la afecțiuni imune. În ceea ce privesc leziunile, organismul încearcă să vindece o rană/leziune, prevenind în acest mod dezvoltarea unei infecții. În cazul unor leziuni, ganglionii limfatici din preajma afecțiunii se pot inflama. 

Printre afecțiunile care duc la inflamarea ganglionilor, se numără artrita reumatoidă (poate provoca inflamații la nivelul articulațiilor, dar nu doar atât), sarcoidoza (creșterea numărului de celule inflamatorii în diferite părți ale corpului, cel mai des în plămâni), lupusul (o afecțiune care provoca inflamații la nivelul organelor, pielii și articulațiilor). 

Cancerul poate fi o altă cauză a inflamării ganglionilor. Adenopația poate apărea când te confrunți cu limfom (un tip de cancer care se dezvoltă în sistemul limfatic sau într-un ganglion limfatic; acest tip de cancer se poate dezvolta de la ganglionii limfatici), tumoare (cancerul se poate răspândi la ganglionii limfatici atunci când o tumoare ajunge în metastaza; acest lucru înseamnă că celulele malingne se rup de tumoare și se răspândesc în alte parți ale organismului), leucemie (este un tip de cancer al sângelui și al măduvei spinării; și în acest caz sistemul limfatic poate fi afectat), o formă de cancer care se dezvoltă în altă parte a corpului și se răspândește în ganglionii limfatici. 

Indiferent care este cauza inflamării ganglionilor laterocervicali, ca în poze, dacă acest lucru se întamplă, este un semn ca există un dezechilibru neobișnuit în organism. în cele mai multe cazuri, poate fi vorba numai de o infecție ușoară, dar pot fi și alte cauze îngrijorătoare care necesită consultarea medicului specialist. 

Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
redactia.ro
Doliu în politica românească. A murit un membru important USR. S-a și filmat înainte să se arunce de la etaj
Bugetul.ro
Orașul în care nu a mai plouat de 600 de ani. Una dintre cele mai exotice capitale de pe planetă se bucură și de un fenomen meteorologic neobișnuit
a1.ro
Artista din România care și-a asumat relația cu o fată. Cum s-a filmat alături de noua ei iubită | VIDEO
Playtech.ro
Rugăciunea puternică pe care este bine să o rostești de Izvorul Tămăduirii pentru sănătate și binecuvântare în familie
observatornews.ro
"A murit din cauza incompetenţei". Anastasia s-a stins sub ochii părinţilor din cauza unei infecţii virale. Sora ei geamănă, la un pas să aibă aceeaşi soartă
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Trei regiuni din România vor fi lovite de ciclonul ce a generat cod roșu în Europa
SportpeSurse
Frații Pavăl de la Dedeman au dat marea lovitură! Au plătit o avere pentru comoara din București
Playtech.ro
Ce zodii sunt puse la încercare în mai. Trec prin situații grele sau o mare cumpănă
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Bomba zilei! Salarii majorate cu 25% pentru bugetari, diferenţa se plăteşte retroactiv, adaptată la inflaţie, din 2018
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Românii nu vor mai plăti cash sau cu cardul. Noua metodă de plată care va deveni obligatorie
redactia.ro
Care au fost, de fapt, ultimele cuvinte ale Papei înainte de a muri. Gestul emoționant pe care l-a făcut cu puțin timp înainte să intre în comă
ego.ro
Anca Alexandrescu, de nerecunoscut! În aceste imagini, îți e greu să-ți dai seama că ea este FOTO

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`