Prima pagină » Sanatate » Ganglioni laterocervicali, poze. Care sunt riscurile unei afecțiuni

Ganglioni laterocervicali, poze. Care sunt riscurile unei afecțiuni

02 iul. 2024, 10:00,
BZI.ro, în Sanatate

Adenopatia tipică se referă la umflarea ganglionilor limfatici, cunoscută si sub denumirea de limfadenopatie. În monentul în care ganglionii laterocervicali se umflă, ca în poze, este, cel mai adesea, vorba despre o infecție.  

Ganglioni laterocervicali, poze 

Inflamația ganglionilor laterocervicali duce la o afecțiune numită adenopație. În cele mai multe cazuri, ganglionii limfatici inflamați revin la dimensiunea lor normală atunci când infecția este tratată sau dispare de la sine. 

Simptomele ganglionilor inflamați pot fi: febră, frisoane, oboseală, guturai, durere de ureche, durere de cap.  

Adenopația poate fi un semn al unor afecțiuni mai grave, iar semnele la care trebuie să fiți atenți în această privință sunt: creșterea rapidă a ganglionilor, ganglionii rămân inflamați mai mult de 2 săptămâni, apar noduri care nu se mișcă atunci când sunt împinse, pierdere în greutate inexplicabilă, febră de lungă durată, transpirații nocturne, sângerare ușoară, apariția unor vânătăi. 

Medicul specialist va scrie un tratament care vindecă cauza pentru care a apărut afecțiune, nu ganglionii inflamați în sine.  

În cazul în care vă confruntați cu dureri, puteți încerca să: aplicați o compresă caldă pe zona afectată (un prosop cald), aplicați o compresă rece (uneori căldura poate irita pielea care este deja sensibila; o compresă rece poate ajuta la ameliorarea inflamației, în cazul în care compresa caldă nu a reușit să facă acest lucru), administrarea de antialgice (acestea au rolul de a ușura disconfortul), odihna (întotdeauna odihna ajută la refacerea organismului). 

De ce apare adenopația 

În cele mai multe cazuri, inflamarea ganglionilor limfatici este provocată de viruși sau bacterii. În cazul ganglionilor laterocervicali, aceștia se inflamează din cauza unei infecții în gât.  

Alte infecții care duc la adenopație pot fi: gripa, amigdalita, rujeola, infecții ale urechii, infecție dentară, mononucleoza, infecție cutanată, boala Lyme, infecția HIV. 

Există și cauze neinfecțioase ale adenopatiei, acestea variază de la leziuni, la afecțiuni imune. În ceea ce privesc leziunile, organismul încearcă să vindece o rană/leziune, prevenind în acest mod dezvoltarea unei infecții. În cazul unor leziuni, ganglionii limfatici din preajma afecțiunii se pot inflama. 

Printre afecțiunile care duc la inflamarea ganglionilor, se numără artrita reumatoidă (poate provoca inflamații la nivelul articulațiilor, dar nu doar atât), sarcoidoza (creșterea numărului de celule inflamatorii în diferite părți ale corpului, cel mai des în plămâni), lupusul (o afecțiune care provoca inflamații la nivelul organelor, pielii și articulațiilor). 

Cancerul poate fi o altă cauză a inflamării ganglionilor. Adenopația poate apărea când te confrunți cu limfom (un tip de cancer care se dezvoltă în sistemul limfatic sau într-un ganglion limfatic; acest tip de cancer se poate dezvolta de la ganglionii limfatici), tumoare (cancerul se poate răspândi la ganglionii limfatici atunci când o tumoare ajunge în metastaza; acest lucru înseamnă că celulele malingne se rup de tumoare și se răspândesc în alte parți ale organismului), leucemie (este un tip de cancer al sângelui și al măduvei spinării; și în acest caz sistemul limfatic poate fi afectat), o formă de cancer care se dezvoltă în altă parte a corpului și se răspândește în ganglionii limfatici. 

Indiferent care este cauza inflamării ganglionilor laterocervicali, ca în poze, dacă acest lucru se întamplă, este un semn ca există un dezechilibru neobișnuit în organism. în cele mai multe cazuri, poate fi vorba numai de o infecție ușoară, dar pot fi și alte cauze îngrijorătoare care necesită consultarea medicului specialist. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
04 iulie 2024
04 iulie 2024