Prima pagină » Sanatate » Ganglioni axilari, poze – Infecțiile la care ai putea să fii expus

Ganglioni axilari, poze – Infecțiile la care ai putea să fii expus

30 iun. 2024, 13:00,
în Sanatate

Ganglionii axilari, ca în poze, sunt structuri ovale, asemănătoare boabelor de fasole, cu dimensiuni relativ mici. Rolul lor este de a filtra limfa, dar și de a elimina substanțele nocive din corp.  

Ce sunt ganglionii axilari, poze 

De cele mai multe ori, inflamarea ganglionilor axilari este determinată de o cauză benignă, cum ar fi o infecție bacteriană, virală, parazitară sau fungică. Acestea duc la inflamarea agentului patogen.  

O altă cauză a inflamării ar putea fi apariția de boli autoimune, printre care se numără sarcoidoza, amiloidoza, lupusul eritematos sistemic, artrita reumatoida, granulomatoza eozinofilica cu poliangeita.  

De asemenea, pot fi semne ale anumitor tipuri de cancer precum leucemia, cancerul mamar (deseori asociat cu ganglioni axilari inflamați), cancerul de cap și gât, orice cancer care metastazează (în special cel gastric). Leucemia și melanomul reprezintă alte tipuri de cancer care se pot prezenta cu ganglioni axilari inflamați. 

Pot exista și cauze circumstanțiale care duc la inflamarea acestor ganglioni, precum: fumatul, consumul de alcool, dieta bogată în grăsimi și bogată în carbohidrați rafinați, deshidratarea, folosirea antiperspirantelor care conțin săruri de aluminiu, folosirea produselor de igienă corporală bogate în parfumanți și substanțe sintetice, iritația provocată de epilat, igiena deficitară și transpirația abundentă. 

Pentru a preveni confruntarea cu ganglioni inflamați și dureroși, se recomandă evitarea antiperspirantelor care conțin săruri de aluminiu sau alți compuși potențial nocivi, limitarea riscului de a contracta infecții virale și bacteriene, prin metode specifice, asigurarea unei igiene adecvate, limitarea consumului de alcool, evitarea fumatului și hidratarea optimă, dieta echilibrată, practicarea regulată de exerciții fizice și menținerea greutății în limitele normale. 

Opțiuni de tratament 

Tratamentul diferă de la pacient la pacient, în funcție de cauza de la care a pornit afecțiunea. Totuși, rareori este vorba despre o afecțiune severă. În cazul în care o persoană are ganglioni axilari inflamați din cauza unei boli autoimune subiacente, deseori progresivă, se poate ajunge la afectarea funcțiilor sistemului limfatic, așadar la afectarea imunității. În ceea ce privesc complicațiile infecțiilor cu bacterii, acestea diferă de la bacterie la bacterie.  

Trebuie să aveți în vedere că și unele medicamente pot duce la inflamarea ganglionilor. Acestea sunt alopurinol, atenolol, carbamezapina, captopril, cefalosporine, penicilina, fenitoina, hidralazina, primidona, primetamina, chinidina, sulfonamide si sulindac. Inflamația ganglionilor va dispărea după întreruperea medicamentației.  

Ganglioni de acest tip se mai pot găsi la nivelul gâtului (ganglioni cervicali), la nivel submaxilar, la nivel supraclavicular, la nivel toracic (ganglioni toracali), la nivel inghinal (ganglioni inghinali). 

Dacă o persoană se confruntă cu ganglioni inflamați, deseori este vorba despre faptul că există în organism un proces care stimulează funcția limfei, anume aceea de a elimina și epura diferite substanțe străine (bacterii, virusuri, toxine, celule maligne). De exemplu, daca se observă că în ganglionii axilari există un infiltrat bogat în neutrofile, ar putea fi vorba despre o infecție de natură bacteriană, dar dacă predominant se găsesc limfocite, există un risc mai mare de infecție virală. 

Pentru stabilirea diagnosticului și concluzionarea că nodulii sunt într-adevăr problematici, medicii se vor orienta în funcție de mărimea ganglionilor axilari, comparați cu poze, numărul nodulilor inflamați, durere sau rigiditate, locație (unilateral sau bilateral), consistență (duri sau spongioși), modul de așezare (noduli izolați sau conglomerați), mobilitate (noduli mobili sau imobili).  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024