Prima pagină » Titlurile zilei » Gândurile negre pun stăpânire pe tot mai mulți tineri care ajung la suicid. Cei care nu reușesc să se integreze într-o gașcă sunt mai predispuși: „Este o creștere alarmantă a cazurilor” – FOTO

Gândurile negre pun stăpânire pe tot mai mulți tineri care ajung la suicid. Cei care nu reușesc să se integreze într-o gașcă sunt mai predispuși: „Este o creștere alarmantă a cazurilor” – FOTO

15 dec. 2023, 02:00, 11 ,
Ștefana Șovea în Titlurile zilei

Având în vedere numărul mare al cazurilor de suicid și al tentativelor în rândul tinerilor din ultimul timp, specialiștii trag un semnal de alarmă.

Tot mai multe cazuri de suicid și tentative în rândul tinerilor

Reporterii BZI au discutat cu Ioan Gotcă, psiholog la Institutul de Psihiatrie „Socola” Iaşi, care subliniază faptul că a observat o creștere alarmantă a acestor cazuri, lucru îngrijorător.

„În cele mai multe situații este vorba de o imaturitate emoțională foarte accentuată la copii, comparativ cu alte generații. Copiii sunt mult mai vulnerabili la stres, la atacurile directe sociale și, din cauza aceasta, ei recurg ușor la gesturi extreme, cum ar fi o tentativă de suicid. Unii nu au susținere în familie, nu au modele, greșesc în privința că stau pe internet și intră într-o lume artificială. Este o creștere alarmantă a cazurilor de suicid și foarte îngrijorătoare, sunt foarte vulnerabili, nu mai știu să socializeze, nu știu cum să treacă peste o problemă, nu știu să ceară ajutorul la timp. Avansarea tehnologiei este un factor și pot spune că perioada pandemiei a contribuit la accentuarea acestor cazuri, pentru că nu au avut sprijinul necesar și, neavând alte soluții, s-au izolat”, declară Ioan Gotcă, psiholog.

Motivele pentru care tinerii recurg la gesturi extreme sunt variate

Psihologul ne-a transmis faptul că în ultimul timp a consiliat mulți copii care au gânduri sinucigașe, motivele fiind variate, de la problemele familiare, anxietatea socială și până la fenomenul bullyingului. Dorința de a face parte dintr-un grup social le ia mințile și fac unele lucruri fără să conștientizeze gravitatea situației.

„Copiii fac unele lucruri fără discernământ, una este să își dorească să facă parte dintr-un grup de prieteni și alta este să accepte unele lucruri care le sunt impuse. Ei nu fac diferența și acceptă unele chestii care sunt inacceptabile, de asta am și spus despre imaturitate. Eu, în ultimul timp, m-am întâlnit cu cazuri de suicid, atacuri și bullying, mai ales în perioada școlii, copiii merg către consiliere psihologică datorită părinților sau a colegilor, pentru că lor le este rușine, este bine să fie ajutați la timp. Într-adevăr, este foarte complicat, este greu să lucrezi cu ei, necesită multă răbdare, trebuie să știi cum să le redai încrederea în sine. Motivele pentru care copiii încearcă să se sinucidă sunt de ordin afectiv, nu sunt acceptați în grup, nu au prieteni. Am avut o fetiță care de șapte ori a fost abandonată de către grupurile de prieteni și s-a accentuat disperarea în cazul ei, a intrat în panică și depresia care se dezvoltă în astfel de cazuri este foarte periculoasă”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.

Părerea psihologului Ioan Gotcă în cazul fetiței de la Colegiul „Racoviță”

Reamintim faptul că, marți, 12 decembrie 2023, o fetiță în vârstă de 11 ani s-a aruncat de la etajul al doilea al Colegiului Naţional „Emil Racoviţă” din Iaşi. Părerea psihologului Ioan Gotcă, referitoare la această tentativă de suicid, este următoarea.

„Când vine vorba despre cazul fetiței de 11 ani, care s-a aruncat de la etajul doi al Colegiului Național «Racoviță», eu cred că a fost un conflict care s-a accentuat, în același timp, și pe o parte, și pe alta, poate au fost niște conflicte superficiale în familie, dar, dacă s-au accentuat într-un mod insuportabil la nivel școlar, a dat-o gata. Sunt situații când copilul intră într-un fel de transă, este hotărât să se sinucidă și maschează tot, poate avea un comportament de tip paradoxal, una gândește și alta pune în practică. După ce se va întoarce la școală, această fetiță există posibilitatea să fie privită cu ciudățenie de către colegii ei, copiii nu au milă, ei te judecă orice s-ar întâmpla. Dacă ea va fi consiliată de către un specialist, va trece peste toate aceste lucruri”, a transmis Ioan Gotcă, psiholog.

Presiunea socială poate duce la depresie

Presiunea care este pusă pe copii, atât în familie, cât și la școală, îi determină să recurgă la gesturi extreme. Categoria de vârstă cea mai vulnerabilă este cuprinsă între 11 și 15 ani.

„Unele familii deplasate pun o presiune mare pe copil și e normal ca el să intre într-o anumită stare. Atunci când el nu se poate întoarce acasă într-un mediu liniștit, preferă să se sinucidă. Când vine vorba despre expunerea atât de mare a acestor cazuri de suicid, popularizarea lor constituie, uneori, un model de exemplu și există posibilitatea ca ele să se înmulțească, în loc să fie un factor de prevenție, devine un factor de model. Copiii cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani sunt cei mai vulnerabili, după 15 ani circuitele devin mai mature”, adaugă Ioan Gotcă, psiholog.

Specialiștii trag un semnal de alarmă, având în vedere acest fenomen tragic care persistă. Părinții sunt sfătuiți să fie atenți la comportamentul copiilor, să fie implicația în viața lor și, în cazul în care este nevoie, să ceară ajutorul de specialitate.

„Primul factor, din punctul meu de vedere, pentru care copiii recurg la gesturi extreme este sentimentul de neacceptare într-un grup social. După este faptul că nu are niște realizări confirmate de către ceilalți și de familie, dar și de școală. Dacă vorbim de alți factori, ar putea fi și stresul social care îi influențează. Trebuie tras un semnal de alarmă, având experiența necesară, pot spune că au crescut semnificativ cazurile de suicid în rândul copiilor în ultimul timp. Trebuie făcute programe ample, preventive, în care să fie implicate echipe mari de psihologi, care să intervină în școli”, declară Ioan Gotcă în legătură cu tinerii predispuși spre suicid.

Comentarii
  • Pe timpuri când un copil avea astfel de gânduri ….părintele avea grija sa l aducă la resetarile din fabrica:)))

  • Ma gândeam ca apare vreun prost cu un astfel de comentariu.
    Nu, asa era și acum 30 de ani, când eram Eu la liceu, n-are treaba cu ce se întâmplă zi filele noastre fața de ” pe vremuri „.

  • @miha semăn cu cine ma lauda:))

  • Inainte nici nu existau astfel de ganduri. Erau doar copii buni si rai. Acuma se cheama „Bullying”. Dar parintii mai veneau pe la scoala sa-i reseteze din fabrica cum a spus cineva mai sus. Acum nu mai exista interes nici din partea parintilor si nici din partea profesorilor.

  • Tot felul de iexperti si parerologi habaramisti de serviciu !, de ce nu spuneti pe fata cauzele tentativei de suicid la domnisorica ? stiu toti elevii de la Racovita asta !, mindruta de 11 anisori a facut gestul asta fiind indragostita de un baiat elev acolo , asta ia dat viteza , sau certat si ea a recurs la gestul asta !, asta este motivul declansator !, aa ca e probleme in familie , ca vecinii sunt rai, ca profesorii sunt acrii , ca sa scumpit biletul de tramvai , ca nu a primit cadou iphone 35 , ca ia murit bunica , ca pisica din vecini miauna prea tare , ca ciolacu era un vinzator de covrigi cindva ca ……..

  • ZiarMaiSpart

    Este normal sa intre tinerii în depresie daca nu se simt acceptați și susținuți! ONG-urile nu prea își mai fac treaba, părinții sunt ocupați, probleme la nivelul de dezvoltare. Factorii sunt multi, dar rezolvarea tuturor problemelor este relativ simplă. Copii trebuie să mănânce sănătos, să aibă un cerc de prieteni și să nu stea prea mult la televizor și pe internet. Iar ăștia de la Socola sa lase bolnavii sa se plimbe un pic, să aibă telefonul in salon și să existe un cabinet unde sa fie tratați prin terapie, nu cu pastile expirate și dispreț față de pacienți. Este un haos care se poate rezolva, daca mai vrea cineva.

  • Les Misérables

    Avem tot mai multe lucruri materiale si devenim din ce in ce mai nefericiti.

  • psiho-experti... sau nu

    Dar despre efectele psihologice devastatoare ale inchiderii in case in timpul plandemiei cand se vorbeste? Acela e fundalul acestor evenimente!

  • Un bun semnal de alarma! Programe de dezvoltare personala in scoli! Astfel isi cunosc emotiile, se dezvolta relational. Nu un psiholog la 800 de elevi! Unii recurg la acest gest ca sa scape de durere, de emotii puternice. Exista solutii sanatoase. Emotiile sunt trecatoare, se estompeaza. Si sprijin, suport moral, incurajari din partea parintilor.

  • Marș și incata sa scrii, lasă psihologia, analfabetule.

  • Cap au, minte le mai trebuie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
07 august 2024
07 august 2024