Un rezultat de gama GT mare poate semnala o boală a ficatului sau a tractului hipatobiliar. Gamma-glutamiltransferaza (GT) catalizează transferul de gama-glutamil la un aminoacid sau peptidă. GT este o enzimă legată de membrană.
Modificările în activitatea GT contribuie la diagnosticarea bolilor ficatului și ale tractului hepatobiliar. Această enzimă este mai sensibilă la anomaliile din celulele hepatice decât ALT, AST și fosfataza alcalină. Astfel, GT are o mare importanță pentru un diagnostic cât mai precis. Activitatea crescută a gamma-glutamil transpeptidazei este observată într-o varietate de patologii hepatice. Cele mai mari note indică obstrucția biliară, care poate fi de natură hepatică sau extrahepatică, boala hepatică alcoolică și ciroza. O creștere a nivelului de GT apare atunci când celulele hepatice sunt afectate de diverși factori, inclusiv factori infecțioși. Abuzatorii de alcool „declanșează” formarea GT, iar nivelul lor din sânge poate fi ridicat chiar și în absența unei boli hepatice.
Gama GT mare. Procesele care cauzează creșterea activității sale
Specialiștii au identificat cel puțin 5 procese care determină o creștere a activității GT în sânge. Astfel, printre acestea se numără degenerarea grasă a ficatului, necroza celulelor hepatice, tulburare de evacuare a bilei, boala fiind cunoscută și drept colestază. De asemenea, gama GT crește atunci când o persoană suferă o intoxicație cu alcool sau are loc creșterea tumorilor în ficat.
De asemenea, în majoritatea cazurilor, gama GT crescută este cauzată de afectarea ficatului de către medicamente. Această varietate etiologică a mecanismelor de creștere a GT necesită o evaluare foarte atentă și amănunțită a cauzelor acestei hiperenzimii. Detectarea unei activități GT ridicate determină căutarea cauzei acestei creșteri. Ca test de screening și monitorizare a evoluției unui proces patologic cunoscut, testul GT este literalmente de neînlocuit în ceea ce privește semnificația sa clinică.
GT este deosebit de sensibil la efectele consumului de alcool pe termen lung asupra ficatului. La persoanele care abuzează de alcool, nivelurile serice de GT sunt corelate cu cantitatea de alcool consumată. Testul este deosebit de valoros pentru monitorizarea tratamentului împotriva alcoolismului. Încetarea consumului de alcool reduce activitatea enzimei cu aproximativ 50% în 10 zile.
De ce este importantă determinarea activității GT? Bolile care provoacă această anomalie
Determinarea activității GT este utilizată pentru a stabili dacă celulele hepatice sunt deteriorate și este de obicei ridicată în 90% din cazurile de boli hepatice. La majoritatea acestor pacienți există o creștere a activității ALT și GT în sânge. O creștere izolată a activității GT este observată la 6-20% dintre pacienții cu patologie a sistemului hepato-biliar.
În hepatita acută, activitatea GT crește mai devreme decât activitatea ALT. La vârful bolii, activitatea GT este mai mare, fiind crescută de 2-5 ori, decât activitatea ALT și se normalizează mult mai lent. Acest lucru permite ca GT să fie utilizat ca o verificare a recuperării unui pacient.
Gama GT mare de mai mult de 3 ori este cauzată de anticonvulsivante, distrofia ficatului gras și insuficiența cardiacă. Cea mai mare activitate GT, cu un indice mai mare 5-30 de ori decât intervalul de referință, este observată în colestaza intra și extrahepatică. Valori ceva mai mici ale activității enzimatice sunt înregistrate în tumorile hepatice primare și în metastazele hepatice. O creștere persistentă și de lungă durată a GT poate fi singurul semn clinic și de laborator al leziunilor hepatice metastatice.