Prima pagină » Local » GALERIE FOTO cu minunea naturală din Larga Jijia. Delta Moldovei, la câţiva kilometri de Iaşi

GALERIE FOTO cu minunea naturală din Larga Jijia. Delta Moldovei, la câţiva kilometri de Iaşi

09 mai 2020, 19:35,
BZI.ro, în Local

La doar câţiva kilometri de Iaşi se găseşte o rezervaţie naturală unică în România. Un decor suprinzător, de inspiraţie dobrogeană, cu întinderi de apă, stuf, păsări superbe, mult peşte şi aer curat sunt regăsite în Larga Jijia din judeţul Iaşi.

Este un complex de lacuri întins pe o suprafaţă de aproximativ 1.250 de hectare, situat la o distanţă de 24 de kilometri de municipiul Iaşi, pe raza comunei Movileni.

S-a lucrat pentru amenajarea în zona lacurilor a unei ferme piscicole. Vreme de patru ani, excavatoarele au mutat 1,8 milioane de metri cubi de pământ, iar constructorii au ridicat 34 de kilometri de diguri.

Tot ce mai lipsea erau vietăţile care să animeze minidelta, în afara peştelui cu care lacul a fost populat masiv. Iar păsările au început să vină, atrase de peşte. Nu puţine, ci cu miile. Şi-au făcut colonii în Larga Jijia lebedele, egretele, cormoranii, buhaii de baltă, berzele albe şi negre, ţigănuşii, călifarii, acvilele, şerparii, şorecarii, şoimii, prepeliţele, cocorii, nagâţii, fugacii, pescăruşii, huhurezii, pitulicii sau sticleţii.

În plus, în minidelta din Larga Jijia trăieşte singura colonie de lopătari din ţară, în afara celei din Delta Dunării. Tot aici se găseşte una dintre cele mai mari colonii de stârci din România şi o specie clocitoare extrem de rară în ţara, guşa vânătă.

Cercetători şi studenţi ai Facultăţii de Biologie de la Universitatea „Al. I. Cuza“ au făcut un studiu în Larga Jijia şi au catalogat 197 de specii de păsări, dar au făcut menţiunea că „sunt mai multe, cu siguranţă“.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *