Prima pagină » Eveniment-Social » Galeria de aur a tinerilor de succes din orașul Iași! Ilinca Agafiței, elevă în clasa a XI-a, este un exemplu pentru generația sa. Recent, ieșeanca a fost laureată cu medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Limba Franceză – GALERIE FOTO EXCLUSIV

Galeria de aur a tinerilor de succes din orașul Iași! Ilinca Agafiței, elevă în clasa a XI-a, este un exemplu pentru generația sa. Recent, ieșeanca a fost laureată cu medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Limba Franceză – GALERIE FOTO EXCLUSIV

16 dec. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

În galeria de aur a tinerilor de succes din orașul Iași, un loc binemeritat îl ocupă și Ilinca Agafiței. Tânăra este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Aceasta este un exemplu pentru toată țara. Recent, ea a fost laureată cu medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Limba Franceză. Aceasta a făcut parte din lotul național, care a obținut premiul al treilea la proba pe echipe, în cadrul prestigioasei competiții mondiale. Adolescenta este pregătită de prof. Mira Cucinschi

Frumoasa și valoroasa galerie de aur a tinerilor de succes din orașul Iași este completată de Ilinca Agafiței. Adolescenta este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”. Ea este un exemplu pentru toată țara și generația sa. Recent, mai exact pe 9 decembrie 2021, a fost laureată cu medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Limba Franceză 2021.
Tânăra a făcut parte din lotul național care a obținut premiul al treilea la proba pe echipe, în cadrul prestigioasei competiții mondiale. Liceanca este pregătită de prof. Mira Cucinschi.

Ilinca Agafiței este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Ilinca Agafiței este elevă în clasa a XI-a A, profil Matematică-Informatică (bilingv Franceză), la Colegiul Național „Mihai Eminescu„, fiind într-o clasă cu multiple provocări intelectuale și interdisciplinare.

„Olimpiada Internațională de Limba Franceză a fost, pentru mine, o experiență complet nouă, mai ales având în vedere formatul în care s-a desfășurat: proba scrisă s-a susținut fizic la București, iar cea orală – în mediul online. Mai mult decât atât, a fost primul an în care proba orală a fost în echipă, pe țări, sub formă de dezbatere televizată și în care au participat țări de pe 3 continente: Europa, Asia și Africa. Atât pe parcursul pregătirii, cât și pe cel al competiției, am avut ocazia să cunosc persoane noi, printre care și pe coechipierii mei, pe care îi apreciez foarte mult și alături de care am petrecut momente inedite, și să descopăr culturi din diferite colțuri ale lumii”, mărturisește Ilinca Agafiței.

Pasiunea pentru Limba franceză a apărut încă din clasa întâi

Pasiunea pentru Limba franceză a apărut încă din clasa I, aceasta fiind prima limbă străină cu care Ilinca Agafiței a luat contact la școală.

„Am fost mereu într-o clasă în care Limba franceză a fost prima limbă: în clasele primare, în gimnaziu am fost la profil intensiv Franceză, iar, acum, sunt la bilingv Franceză. O cunosc pe profesoara mea de Franceză, pe Mira Cucinschi, de 11 ani, o admir și, mai ales, îi mulțumesc pentru tot ajutorul acordat pe parcursul tuturor anilor mei de școală. Primul concurs la care am participat a fost Olimpiada de Limba franceză, în clasa a VII-a. Spre surprinderea mea, am luat premiul I la etapa județeană și am ajuns la etapa națională, unde am fost a patra și am avut mențiune. De atunci am participat la tot soiul de competiții: «Charlotte Sibi», organizat de Centrul Cultural Francez, unde am obținut premiul III, Olimpiada Națonală de Limba franceză (în clasa a VIII-a), unde am luat premiul I.

Am fost și la «Courrier International», concurs organizat în cadrul FILIT de Centrul Cultural Francez, unde am participat o dată în clasa a IX-a și o dată în clasa a XI-a, iar, în ciuda faptului că eram cea mai tânără și am concurat cu studenți de la Facultatea de Litere, am obținut premiul III și, respectiv, mențiune. Luasem premiul I la etapa județeană a Olimpiadei de Limba Franceză și în clasa a IX-a și urma să particip din nou la etapa națională, însă, din cauza pandemiei, a fost anulată. Sunt fericită că am avut ocazia să fac parte din lotul olimpic al României și sper că voi mai participa și anul viitor”, completează olimpica.

Ilinca Agafiței, un copil calm, liniștit, luminos, cu rezultate de top la toate materiile

Prof. Mira Cucinschi o descrie special pe eleva sa: un copil calm, liniștit, luminos, ambițioasă, cu rezultate de top la toate materiile, cu o inteligență și o putere de muncă nebănuite, dublate de o memorie impresionantă.

„La prima vedere un copil calm, liniștit, luminos, ea este în plus o elevă de excepție, ambițioasă, cu rezultate de top la toate materiile, cu o inteligență și o putere de muncă nebănuite, dublate de o memorie impresionantă. Ar fi putut alege orice domeniu, dar, pasionată de Limba franceză încă din clasele primare, s-a hotărât să-și folosească abilitățile pentru a cunoaște toate subtilitățile acestei limbi, străine altora, dar nu și ei. Eleva mea din clasa I, este copilul pe care și-l dorește orice profesor: mereu activă, având zeci de întrebări pertinente, ageră, sclipitoare chiar, făcând conexiuni rapide și surprinzătoare, absorbind informațiile cu ușurință, cu o putere frapantă de sinteză și analiză”, arată prof. Mira Cucinschi.

Premiantă în clasa a VII-a și a VIII-a la etapa națională a Olimpiadei de Limba Franceză și calificată în 2020 la ediția anulată de criza sanitară, Ilinca a fost selectată anul acesta pentru Olimpiada Internațională de Limba Franceză.

„E un vis mai vechi, realizat acum, deși nu în totalitate, cu prezență fizică, așa cum își imagina ea dintotdeauna. Ilinca este, de altfel, o adolescentă cu preocupări normale, pasionată și de pian, și de jocuri video, participând cu entuziasm la toate proiectele care o motivează și o stimulează – de la proiectele interdisciplinare, la ateliere de jurnalism, la dezbateri pe teme actuale, la concursuri de traduceri sau festivaluri de teatru francofon”, a conchis prof. Mira Cucinschi.

Echipa României a obținut premiul al treilea la proba pe echipe

De remarcat este faptul că, în perioada 7-9 decembrie 2021, s-a desfășurat exclusiv în mediul online Olimpiada Internațională de Limba Franceză, ediție-pilot organizată, în parteneriat, de către Centrele Regionale Francofone (CREF) ale OIF din Europa Centrală și de Est (CREFECO), Asia-Pacific (CREFAP), Africa și Orientul Mijlociu (CREFAMO) și de Conferința miniștrilor educației ale statelor și guvernelor din Francofonie (CONFEMEN) cu participarea a 23 de țări – Benin, Burundi, Djibouti, Egipt, Madagascar, Mali, Mauritius, Congo, Maroc, Rwanda, Senegal, Tunisia, Cambodgia, Laos, Vietnam, Vanuatu, Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Moldova, Slovacia și România.

Fiecare țară participantă a prezentat o echipă de 5 elevi cu vârste cuprinse între 16 și 18 ani, în două etape – cea individuală și cea pe echipe. Echipa României a obținut premiul al treilea la proba pe echipe, echipă din care a făcut parte Ilinca Agafiței. Ceilalți patru reprezentanți ai României provin din licee din Cluj, Novaci, Râmnicu Vâlcea și Slobozia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`