Săptămâna trecută a avut loc Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași. Au fost acordate distincții pentru cărțile apărute în anul 2018. Juriul pentru acordarea premiilor a fost format din: Ioan Holban, Gellu Dorian și Theodor Codreanu. De asemenea, Premiu de Excelență au primit: Dan Petrușcă, Marina Ionescu Mureșanu și Ion Hadârcă. Premiul „Opera Omnia” i-a fost acordat lui Ioan Holban
Gala Premiilor Uniunii Scriitorilor din România, filiala Iași și-a desemnat laureații. Au fost acordate distincții pentru cărțile apărute în anul 2018. Astfel, pentru Traducere, au primit premiul Mariana Bărbulescu, Franz Kafka – „Castelul” și Magda Jeanrenaud, Roland Barthes, „Discursul îndrăgostit”, pentru poezie: Adi Cristi, „Cu lupii urlând”, iar pentru proză: Vasile Iancu, „În patru zări”. La Critică, Cristian Livescu, „Viața și splendorile Poeziei, în celesta cetate Iași, la începutul temutului mileniu”. Tot la această categorie a fost laureat Mircea A. Diaconu pentru „Metacritice”. La Eseu: „Anton Adămuț, „Amicus Platro sed magis amica veritas – Istoria spusei de la Homer la Tarski”. Tot aici, Mircea Platon a primit distincția pentru: „Geografie și conștiință națională” și „Al. Vlahuță”. La secțiunea Debut a fost laureată Andreea Maftei cu „Lebede Roșii”, iar la Teatru, Ștefan Amariței pentru „Patimile lui Sisif”.
Lista premiilor speciale
Totodată, Comitetul de Conducere al filialei Iași a Uniunii a acordat și alte premii speciale. La Debut, premiul „Traian Olteanu” le-a revenit: Viorica Șerban cu „Focul din tălpi” și Andrei Nicolau Volovăț, „Dumnezeu ne iubește pe toți”. Cartea reprezentanței Galați i-a revenit Violetei Craiu cu „Muze sub aparențe”. La Vaslui, laureat a fost Marcel Miron cu „Șarpele de pe balustradă”. Suceava, Vasile Iftime cu „Hristos, toamna”, la Neamț – Constantin Bostan cu „Martor la istoria României. 1872 – 1960”, G.T. Kirileanu, „Jurnal epistolar”.
De asemenea, premiul pentru promovarea prin traducere a scriitorilor români i-a revenit lui Christian Schenk. Premiul „Restitutio N.A. Bogdan” a fost o ediție îngrijită de Liviu Papuc și Olga Iordache. Aceasta este intitulată „Iașul – leagăn al Unirii neamului românesc. 1916 – 1918. Reminiscențe și Însemnări”. Premiul pentru publicistică, Simona Modreanu cu „Lecturi finale”. Premiul Special „Lucian Alecsa”, Stelorian Moroșanu – „Zilnica beatitudine a malpraxisului poetic”. Premiul Special „Corneliu Popel”, Theodor Damian cu „Perihoreze”. Premiul „Dumitru Stăniloae”, Ioana Diaconescu pentru „Rugul aprins. Studii și documente despre exterminare și supraviețuire”. Premiul „Ionel Teodoreanu”, Francisca Stoleru, „Casa de pe Colina Doamnei”. Premiul „Ioanid Romanescu”, Gabriela Chiran cu „Peste gură un crin”. Premiul „Mihai Ursachi”, Angela Furtună cu „Ultimul mirador”. În final, Premiul „Cezar Ivănescu” i-a fost acordat lui Val Mănescu pentru „Ochiul fără pleoape”.