GAL (grupuri de acțiune locală)-urile din Iași au la dispoziție 10 milioane de euro, fonduri europene, pentru activități de cooperare. Fermierii din Iași au obținut prin intermediul GAL-urilor fonduri nerambursabile de 13 milioane de euro. Banii au fost investiți în proiecte de succes care au dezvoltat comunitatea locală
În această perioadă este deschisă o sesiune de depunere a proiectelor de către grupurile de acțiune locală care vor să investească fonduri europene în activități de cooperare. Cererile de finanțare se depun în cadrul submăsurii 19.3 – „Pregătirea și implementarea activităților de cooperare a grupurilor de acțiune locală” -, componenta B – Implementarea activităților de cooperare -, pentru care se derulează sesiunea de depunere până la data de 30 aprilie 2021. Alocarea financiară pentru această sesiune este de 10 milioane de euro, iar GAL-urile pot accesa fonduri de maximum 200.000 de euro. Banii sunt destinați finanțării proiectelor de cooperare transnațională (dintre România și alte state europene) și de cooperare interteritorială (în cadrul teritoriului României) între GAL-uri din România și parteneriatele de tip DLRC (Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunității) sau alte parteneriate. De exemplu, un grup de parteneri publici și privați locali pe un teritoriu rural/urban, care implementează o strategie de dezvoltare locală.
GAL-urile din Iași pot accesa până la 200.000 de euro, fonduri europene pentru activități de cooperare
Unul dintre proiectele depuse și aprobate deja pentru finanțare este cel destinat promovării turistice a județului. Valoarea proiectului este de 21.000 de euro și cuprinde mai multe GAL-uri care vor să atragă turiști din țară și din străinătate cu ajutorul unei aplicații. Astfel, prin intermediul proiectului, cei interesați vor putea să afle orice informație privind zonele turistice, producătorii locali sau informații despre ariile protejate din Iași. Aplicația ce va fi dezvoltată și în limba engleză va conține ghiduri pentru fiecare comună în parte.
Aplicația arată poziția pe hartă a celui interesat de obiectivele dintr-o comună, dar și ce mai este în jurul său. Punctele de interes de pe hartă sunt complet documentate, cu descriere și galerie foto, bilet de intrare, orar de vizită, oferte speciale de cazare, restaurante și multe altele. Astfel, se poate crea și un traseu, iar navigatorul va da indicațiile spre punctul de interes, în funcție de poziția celui care utilizează aplicația. De asemenea, se poate crea un traseu prin județ care să atingă toate obiectivele propuse, aflând în același timp distanța până la ele și timpul estimat de călătorie.
Fermierii din Iași au accesat 13 milioane de euro prin intermediul GAL-urilor
GAL-urile sunt parteneriate de tip public-privat, cu rol important în mediul rural, contribuind la dezvoltarea zonei de pe raza teritoriului de activitate (mai multe comune grupate), având propriile bugete de finanțare a proiectelor. Cele 12 GAL – uri din Iași sunt GAL Codrii Pașcanilor, GAL Iași Sud – Vest, GAL Siret – Moldova, GAL Microregiunea Belcești – Focuri, GAL Stejarul, GAL Stejarii Argintii, GAL Colinele Iașilor, GAL Valea Prutului, GAL Poiana Vlădicăi, GAL Ștefan cel Mare, GAL Dealurile Bohotinului. În cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost depuse proiecte în valoare de 15 milioane de euro, în cadrul GAL-urilor, fiind aprobate cereri de finanțare în valoare de 13 milioane de euro. Beneficiarii fondurilor europene au investit banii primiți în afaceri de succes din mediul rural, în ferme zootehnice sau vegetale, în utilaje agricole performante, dar și în afaceri non-agricole, creând zeci de locuri de muncă.
O altă sesiune de depunere a proiectelor, deschisă în această perioadă, este cea din cadrul submăsurii 6.1- „Instalarea tinerilor fermieri”
Tinerii din Iași care s-au întors din diaspora pot accesa fonduri europene în valoare de 40.000 sau 50.000 de euro, pentru investiții în afaceri de succes, în mediul rural. Cei care au absolvit, în ultimele 60 de luni, înaintea depunerii cererii de finanțare un program de studiu în domeniul agricol, agro-alimentar, veterinar sau economie agrară, respectiv postuniversitar, universitar, preuniversitar, în țări membre ale Uniunii Europene (UE) sau țări terțe din UE sunt eligibili pentru această submăsură. Ghidul solicitantului pentru această sesiune a fost modificat pentru a ușura accesarea finanțării nerambursabile pentru tinerii cetățeni români din afara granițelor țării care se instalează ca șefi sau manageri ai exploatației. În acest sens, au fost revizuite și clarificate condițiile și precondițiile pe care tinerii din diaspora trebuie să le îndeplinească pentru a depune proiectul, simplificându-se modalitatea de depunere a documentelor doveditoare a studiilor și a locului de muncă.
De asemenea, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2021-2027, tinerii fermieri primesc fonduri europene în cuantum de până la 70.000 de euro pentru exploatațiile mai mari, cu producție integrată sau bio, și de 60.000 de euro pentru fermele mai mici, dar, la fel, integrate sau bio. Suma totală alocată pentru 2021 și 2022 submăsurii 6.1 – „Instalarea tinerilor fermieri – va fi de 100 de milioane de euro.