Prima pagină » Actualitate » Gafa secolului făcută de Joe Biden. Președintele SUA l-a confundat pe Volodimir Zelenski cu Vladimir Putin, la Summitul NATO
Gafa secolului făcută de Joe Biden. Președintele SUA l-a confundat pe Volodimir Zelenski cu Vladimir Putin, la Summitul NATO

Gafa secolului făcută de Joe Biden. Președintele SUA l-a confundat pe Volodimir Zelenski cu Vladimir Putin, la Summitul NATO

12 iul. 2024, 09:01, 1 ,
în Actualitate

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii lovește din nou. Fie că este surprinzător sau nu, președintele a comis cea mai mare gafă la Summitul NATO în momentul în care l-a prezentat pe Zelenski.

„Vreau să-i dau cuvântul Președintelui Ucrainei, care e pe cât de curajos, pe atât de determinat – Doamnelor și domnilor, Președintele Putin”, a transmis Joe Biden.

Biden a încercat să minimalizeze situația afirmând că este „atât de concentrat pe înfrângerea lui Putin” încât acesta îi este constant în gând – și, aparent, și pe buzele lui.

Zelenski a primit situația cu un zâmbet stânjenit, replicând simplu: „Sunt mai bun”.

Reacția aliaților nu a întârziat să apară

Cancelarul german Olaf Scholz a fost întrebat despre eroarea lui Biden în cadrul unei conferințe de presă ulterioare. Scholz a subliniat că astfel de greșeli sunt frecvente și nu ar trebui să afecteze sprijinul ferm al SUA pentru Ucraina.

„Scăpările de limbă se întâmplă și, dacă monitorizezi mereu pe toată lumea, vei găsi destule”, a declarat Scholz când a fost întrebat de reporteri despre incident. „Dar acest lucru nu schimbă cu nimic ceea ce președintele SUA a afirmat foarte clar în discursul său”, a punctat cancelarul, citat de Reuters.

Președintele francez Emmanuel Macron a avut o abordare similară, afirmând că astfel de încurcături de limbaj sunt comune și se întâmplă oricui, inclusiv lui.

„Se întâmplă oricui să aibă o împleticire de limbaj. Mi se întâmplă și mie”, a spus Macron.

Prim-ministrul Marii Britanii, Keir Starmer, a fost și el întrebat despre gafa locatarului de la Casa Albă. Acesta a precizat că summitul NATO a fost condus de Joe Biden și că el a adus oamenii împreună.

„Uitați, m-am întâlnit cu el seara trecută. Am petrecut aproape o oră împreună. Am abordat multe subiecte. Am trecut prin cele două zile ale acestui Consiliu și am ajuns la un rezultat foarte bun. El a condus totul, a vorbit la fiecare sesiune, a adus oamenii împreună și am obținut un rezultat bun și cred că ar trebui să i se acorde credit pentru asta”, a spus el.

Joi seara, conferința de presă mult așteptată a președintelui Joe Biden a început cu o întârziere de o oră.

Președintele a deschis evenimentul abordând rezultatele summitului NATO, vorbind cu o voce energică. Uneori a fost nevoit să-și dreagă glasul. Un moment notabil al conferinței a fost când Biden și-a exprimat aprecierea și susținerea pentru vicepreședintele Kamala Harris. Totuși, acesta a comis o gafă neașteptată, numind-o „Trump” în loc de Harris.

Gafa a avut loc în contextul unei întrebări adresate de Reuters, care dorea să știe dacă Biden are îngrijorări cu privire la capacitatea lui Harris de a-l învinge pe Donald Trump, în cazul în care ea ar fi candidatul la președinție.

Biden a răspuns: „Nu l-aș fi ales pe vicepreședintele Trump pentru a fi vicepreședinte dacă credeam că nu este calificată pentru a fi președinte.”

În cadrul conferinței de presă, Joe Biden a mai spus că nu se va retrage din cursa pentru un nou mandat. Mai mult, el a precizat că a făcut mai multe teste neurologice și că toate au ieșit bine.

Campania lui Joe Biden riscă să rămână fără finanțare

Presiunea asupra președintelui Biden crește pe zi ce trece. Se află într-un moment critic al campaniei sale, când toată atenția este concentrată asupra performanțelor sale, iar acest episod nu va trece neobservat. Actorul George Clooney, un democrat fervent și foarte activ în strângerea de fonduri pentru partid, i-a solicitat miercuri lui Joe Biden să se retragă din cursa prezidențială, punând la îndoială capacitatea sa mintală.

Campania lui Biden riscă să rămână fără finanțare. Pe măsură ce tot mai multe personalități publice îi cer să se retragă din cursa pentru Casa Albă, donațiile s-au redus semnificativ sau sunt pe cale de a se epuiza, conform Financial Times.

Prestația slabă a lui Biden la dezbaterea din 27 iunie împotriva fostului președinte Donald Trump a declanșat o criză politică la Washington. Numeroși legiuitori și personalități influente din cadrul Partidului Democrat i-au cerut președintelui să se retragă din cursă.

Trump, înaintea lui Biden în sondaje

Președinta Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, foarte influentă în cadrul elitelor Partidului Democrat, a refuzat miercuri să-i acorde sprijinul explicit președintelui Biden, într-un interviu. „El este cel care decide dacă va candida. Cu toții îl încurajăm să ia această decizie, deoarece timpul ne presează”, a subliniat ea.

Potrivit ultimelor sondaje, Trump este în avantaj față de Biden. Media sondajelor realizate de site-ul FiveThirtyEight arată că fostul președinte are 42,1% din intențiile de vot, cu 2,1 puncte procentuale mai mult decât rivalul său democrat.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *