Prima pagină » Local » Gafa monumentală a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Spitalul mobil de la Lețcani nu are suficient spațiu pentru a fi montat
Gafa monumentală a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Spitalul mobil de la Lețcani nu are suficient spațiu pentru a fi montat

Gafa monumentală a lui Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași. Spitalul mobil de la Lețcani nu are suficient spațiu pentru a fi montat

04 mai 2020, 16:52,
BZI.ro, în Local

Conducerea Consiliului Județean Iași a reușit să-și dea din nou cu stângul în dreptul. Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a reușit să pună deloc în practică ideea colegului său de partid, Cristian Stanciu, pentru înființarea unui spital mobil privind tratarea pacienților cu COVID-19.

La aproape două săptămâni distanță de la atribuirea contractului către turcii de la SDI Global LLC AȘ, Maricel Popa a realizat că platforma de la Parcul „Transgropolis” din Lețcani este insuficientă pentru un astfel de spital. Președintele Consiliului Județean a ajuns să plătească peste 13 milioane de euro din banii județului unei firme care va asigura transportul și montarea modulelor fără să se gândească că spațiul ales este insuficient.

Acum s-a ajuns la rugăminți fierbinți către afaceriștii Iașului ca într-o săptămână să se asfalteze 6.000 metri pătrați.

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST a derulat procedura de achiziție publică pentru furnizarea unui „Spital Mobil/Modular din containere de logistică medicală (250 paturi) pentru diagnostic și tratament pentru combaterea răspândirii Covid-19 la nivelul Regiunii Nord-Est”, cu fonduri puse deja la dispoziție de Consiliul Județean Iași și Consiliul Județean Neamț.

Urmare a atribuirii contractului către SDI Global LLC A., având în vedere structura complexă propusă (spital realizat exclusiv din containere, dotat cu sală de operație, rezervor de apă de 20 tone, 103 paturi ATI, 143 paturi pentru recuperare generală de tip HDU/ICU și 10 paturi UPU/Triaj etc.) și a emiterii ordinului de începere a contractului, este necesară extinderea platformei betonate a amplasamentului propus (Parcul Transagropolis) pentru a putea găzdui întreg ansamblul medical.

Consiliul Județean și-a manifestat disponibilitatea de a se implica în realizarea acestui demers, însă lansăm și un apel public către toate firmele de construcții din regiune să ne sprijine pentru amenajarea completă a zonei – traseu ambulanțe, zona de parcare, extindere platforma pentru montare containere. Din analizele specialiștilor în domeniu ar fi necesară amenajarea cu piatră compactată a unei suprafețe de aproximativ 6000 m2.

„Suntem într-o cursă contracronometru. Avem obligația ca în următoarele 7-10 zile să-i asigurăm producătorului spațiul corespunzător pentru amplasarea și punerea în funcțiune a celor peste 100 containere și a echipamentelor medicale integrate. Motivat de acest fapt, facem un apel public pentru implicarea comunității de afaceri din Moldova. Realizarea acestei lucrări printr-o procedură administrativă ar putea pune în pericol instalarea în timp util a spitalului deoarece autoritățile locale nu beneficiază de derogări special chiar dacă suntem în stare de urgență.”, a declarat Alina Popa, directorul EURONEST.

Și Maricel Popa a încercat să dreagă busuiocul și să minimalizeze gafa pe care a făcut-o și care poate duce la faptul că spitalul va fi gata după ce România va depăși nu doar starea de urgență, ci și starea de alertă.

„Noi, ca autorități publice locale, am făcut tot ce ne-a stat în putere pentru a aloca cu maximă celeritate fondurile – deloc puține! – necesare, am lucrat zi și noapte pentru a finaliza procedura de achiziție în cel mai scurt și transparent mod posibil. Ne dorim să le punem la dispoziție ieșenilor, nemțenilor și celorlalți locuitori ai regiunii o facilitate medicală pregătită să trateze special pacienții suspecți sau infectați cu Covid19 și să le permită celorlalți pacienți să acceseze serviciile medicale de care au nevoie în condiții de maximă siguranță. Vom acorda tot sprijinul logistic de care dispunem pentru pregătirea zonei în care va fi montat spitalul. Avem, însă, nevoie și de constructori care să înțeleagă că fiecare palet de piatră și fiecare muncitor dislocat pentru realizarea fundației Spitalului Mobil la Transagropolis e un pas în plus către starea de normalitate la care ne dorim cu toții să revenim cât mai curând. Vorbim, de fapt, de o investiție care va genera,imediat, efecte pozitive asupra propriei afaceri, întrucât ne va permite să izolăm pacienții infectați într-un areal complet securizat și, astfel, ne vom putea relua, cu toții, mai repede activitățile.”, a adăugat Maricel Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *