O gafă incredibilă la Evaluarea Națională putea să afecteze iremediabil un elev de la Şcoala Gimnazială Duiliu Zamfirescu din Focşani. Elevul a fost notat inițial cu 3.50, dar după contestație nota a uimit pe toată lumea. Acesta a obţinut în urma unei contestaţii nota 9.75 la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale.
Un elev a fost notat inițial cu 3.50, dar după contestație nota a uimit pe toată lumea
Un elev de la Şcoala Gimnazială Duiliu Zamfirescu din Focşani a obţinut în urma unei contestaţii nota 9.75 la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale, după ce iniţial a fost notată cu 3.50.
Lucrarea la matematică a unui elev de la Şcoala Gimnazială Duiliu Zamfirescu din Focşani a fost notată cu 9.75, după ce nota iniţială a fost de 3.50.
Până în momentul de față, Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea nu a avut un punct de vedere cu privire la această situaţie.
În judeţul Vrancea, au fost depuse 193 de contestaţii la română şi 183 la matematică, nici înainte de recorectarea lucrărilor şi nici după această operaţiune nefiind vreo medie de 10.00 în acest judeţ, la Evaluarea Naţională.
„Nu au fost probleme de evaluare propriu-zisă, ci au fost cateva cazuri punctuale de scanare eronata a lucrarii. O neatentie a operatorului care a scanat lucrarea si care a incarcat-o la alt elev decat la cel potrivit”, explică Sorin Ion, secretar de stat, cazul din Vrancea.
Rată de participare de 95,3% la Evaluarea Națională
Ministrul Educaţiei Ligia Deca a anunţat că la Evaluarea Naţională a fost înregistrată o rată de participare de 95,3%, adică au fost prezenţi în sălile de examinare 152.903 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, dintr-un total de 160.467 de înscrişi pe liste.
În ultimii doi ani, rata de prezenţă a fost de 95,5% în 2022 și de 95,3% în sesiunea 2023.
De asemenea, la nivelul întregii țări doar 65 de absolvenţi de gimnaziu au încheiat examenul cu media 10, mult mai puțini în comparație cu anii precedenți: 221 în anul 2022 și 429 în 2023.
Totodată, potrivit informațiilor oficiale, 407 elevi au luat nota 10 la proba de Limba Română şi 1.060 au luat nota maximă la Matematică.
Pe lângă cele precizate anterior, Evaluarea Națională a elevilor de clasa a VIII-a reprezintă modalitatea de evaluare sumativă externă a competențelor dobândite pe parcursul învățământului gimnazial. Media de admitere, calculată pe baza rezultatelor obținute la evaluarea națională, constituie criteriu pentru admiterea în învățământul liceal, conform Edupedu.ro.
În acest sens, miercuri, 10 iulie, pe site-ul admitere.edu.ro, a fost publicată ierarhia la nivel județean / al municipiului București a absolvenților claselor a VIII-a.
În prima etapă a admiterii în învățământul liceal din acest an, completarea opțiunilor în fișele de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a și de către părinții acestora, asistați de diriginții claselor a VIII-a, se va derula în perioada 11 – 12 iulie și 15 – 22 iulie.
Tot în această perioadă sunt prevăzute și completarea fișelor de înscriere de către absolvenții clasei a VIII-a care doresc să participe la admitere în alt județ, respectiv depunerea / transmiterea fișelor, conform procedurii stabilite de Comisia națională de admitere.
Repartizarea computerizată a candidaților din seria curentă, precum și a celor din seriile anterioare care nu împlinesc 18 ani până la data începerii cursurilor anului școlar 2024 2025 va avea loc în data de 24 iulie.
Altfel, un elev a fost notat inițial cu 3.50, dar după contestație nota a uimit pe toată lumea, acesta luând nota 9.75 la proba de matematică din cadrul Evaluării Naţionale.