Gabriela Firea, senator PSD, reacționează după decizia CCR privind majorarea punctului de pensie. Gabriela Firea cere Guvernului Florin Cîțu să aplice legea, nu să se plângă toată ziua că nu are bani, în timp ce se împrumută masiv.
„CCR a decis că mărirea punctului de pensie cu 40% este constituțională! Guvernul Cîțu trebuie să aplice legea și să mărească pensiile părinților și bunicilor noștri, nu să se plângă toată ziua că nu are bani, în timp ce se împrumută masiv!“, a precizat Gabriela Firea.
Gabriela Firea: „Guvernele de dreapta au dovedit că nu au viziune“
Liderul social democrat este de părere că Guvernul trebuie să găsească soluții pentru a pune în practică această creștere a pensiilor.
„Sarcina Guvernului este aceea de a identifica și pune în practică soluții și politici economice care să ducă la creșterea încasărilor la bugetul de stat, din care să fie plătite pensii, nu să se plângă toată ziua buna ziua de lipsa banilor.
Guvernele de dreapta din ultima perioadă au dovedit că nu au viziune, nu au soluții, nu știu să facă politici publice, ci doar să taie, prin încălcarea legii!”, scrie Gabriela Firea pe pagina sa de Facebook.
CCR a declarat constituțională creșterea pensiilor cu 40%!
Curtea Constituțională a României (CCR), care a decis că majorarea pensiilor cu 40% este constituțională. Judecătorii CCR au discutat, miercuri, 13 ianuarie, sesizările Guvernului cu privire la legile pentru aprobarea rectificării bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020, care prevăd, printre altele, majorarea cu 40% a punctului de pensie.
Însă asta nu înseamnă că actualul Guvern va pune în aplicare legea. Chiar dacă CCR a dat dreptate noului Parlament, iar pensiile ar trebuie crescute cu 40%, Guvernul spunea că nu va face acest lucru, iar pensiile vor fi majorate cu doar 8% în 2021.
Curtea Constituțională, sesizată de Guvernul Ludovic Orban
La mijlocul lunii octombrie a anului trecut, Executivul a sesizat Curtea Constituţională în vederea exercitării controlului prealabil de constituţionalitate privind Legea pentru aprobarea OUG 135/2020 – rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 şi Legea pentru aprobarea OUG 136/2020 – rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.
În esenţă, Executivul reiterează în sesizarea adresată CCR argumentele potrivit cărora Parlamentul a ignorat exigenţele de previzibilitate ale legii şi perspectivele evoluţiei situaţiei bugetului consolidat şi a economiei generale, cu consecinţa afectării principiului securităţii juridice.
„În plus, abrogarea unor articole din ordonanţa de rectificare prin care Guvernul a majorat punctul de pensie de la 1 septembrie nu duce automat la aplicarea legii iniţiale atâta vreme cât nu au fost emise dispoziţii tranzitorii”, precizează Guvernul.
Raluca Turcan, după decizia CCR: „Aștept să văd!“
Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Raluca Turcan, afirmă că va avea o poziție publică după ce va verifica informația.
”Aștept să văd măcar comunicatul de presă al CCR și după aceea evident că vom avea o poziție publică”, a declarat Raluca Turcan pentru Antena 3.
„Am decis o creștere sustenabilă a pensiilor de 14%. Acum, în contextul deciziei CCR, așa cum Parlamentul anul trecut a decis menținerea punctului de pensie care să aducă o majorare de 40%, la fel Palrmaentul în actul legal de punere de acord a legislației cu deciziile CCR se va pronunța cu ce este de făcut pe viitor. Cel mai important lucru legat de pensii e să putem asigura plata lor, și echitate. În momentul preluării mandatului, am decis să creăm un grup de experți care să pună legislația în acord cu aceste principii. Avem buget alocat pentru pensii și în acest an urmărim ca indexarea să se facă cu rata inflației, cel puțin”, a mai spus Raluca Turcan, ministrul Muncii.