Prima pagină » National » Gabriela Firea despre reînceperea școlii în București: „S-a întârziat nejustificat cu stabilirea regulilor…”
Gabriela Firea despre reînceperea școlii în București:

Gabriela Firea despre reînceperea școlii în București: „S-a întârziat nejustificat cu stabilirea regulilor…”

12 aug. 2020, 12:02,
în National

Gabriela Firea a făcut declaraţii despre reînceperea școlii în București. Marţi seara într-o intervenţie la TVR, primarul general al Capitalei a declarat că „s-a întârziat nejustificat cu stabilirea regulilor care trebuie respectate de elevii care reîncep școala în septembrie”. De asemenea Firea spune că aşteaptă să fie chemată la o discuţie cu prefectul.

Gabriela Firea despre reînceperea școlii: Regulile nu s-au dat, sunt doar la nivel teoretic

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, a declarat marţi seară că a propus organizarea de urgenţă a unei şedinţe a Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă. Primarul doreşte să discute despre regulile ce urmează să fie respectate de către elevi atunci când merg la şcoală. Aceasta aşteaptă o discuţie cu prefectul Capitalei care însă este prea ocupat de „abuzuri”.

„Nu s-au dat (n.r. regulile), sunt doar la nivel teoretic. Prefectul abia a venit din concediu. Prima lui grijă a fost să atace nişte hotărâri din Consiliul General al Primăriei, deci gesturi politice. Noi am propus să se organizeze de urgenţă o şedinţă a Comitetului Municipal pentru Situaţii de Urgenţă, în care să venim toţi – primar general, primari de sectoare şi directori de şcoli şi Inspectoratul Şcolar. Tot aşteptăm să fim chemaţi. Între timp, prefectul se ocupă cu abuzuri, să atace dispoziţiile mele ca primar general şi hotărâri ale Consiliului General”, a afirmat Gabriela Firea la TVR.

Gabriela Firea despre reînceperea școlii. Ce se întâmplă cu tabletele pentru elevi

În cadrul discuţiei despre reînceperea şcolii, Gabriela Firea a vorbit şi despre la implicarea primăriilor în distribuirea tabletelor pentru elevi. Primarul Capitalei a spus că Guvernul şi-a asumat această responsabilitate.

„Niciuna (n.r. implicarea primăriilor în distribuirea tabletelor), pentru că Guvernul a spus că va cumpăra tablete pe bani europeni. Împărţirea lor o fac inspectoratele. Inspectoratele şcolare sunt descentralizate ale Guvernului, adică sunt în subordinea Ministerului Educaţiei”, a afirmat Firea.

OUG pentru școala online

Începerea anului şcolar va avea loc pe 14 septembrie, iar Monica Anisie a făcut o serie de precizări cu privire la scoala online.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat marţi ca o OUG se afla în pregătire cu privire la reglementarea şcolii online. În paralel este pregătit şi un proiect care să modifice legea privind prezența fizică la cursuri.

„Acum pregătim o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm acest tip de învăţare online. Pregătim şi un proiect de lege pentru completarea şi modificarea Legii 55 privind unele măsuri privind prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei COVID-19. De ce este necesară această modificare? Pentru că trebuie să venim cu o măsură clară referitoare la descentralizarea deciziei la nivelul unităţilor de învăţământ, Inspectoratelor şcolare şi direcţiilor de sănătate publică.

Prin urmare, avem o modificare referitoare la articolul 38 care va avea următorul cuprins: activităţile didactice ce impun prezenţa fizică a antepreşcolarilor, preşcolarilor, elevilor în unităţile de învăţământ se pot suspenda la propunerea Consiliului de administraţie al unităţii de învăţământ preuniversitar, cu avizul Inspectoratului şcolar judeţean şi aprobarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunţat Monica Anisie, marţi la o dezbatere online având ca temă „Deschiderea anului şcolar şi universitar” în Comisia pentru învăţământ a Senatului.

Începerea anului şcolar va avea loc pe 14 septembrie

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută ca şcoala va începe pe 14 septembrie. Iohannis a prezentat şi cele trei scenarii ce vor fi aplicate în fiecare dintre judeţele afectate. Ulterior, Ministerul Sănătăţii a recunoscut faptul că președintelui i-a fost greșit trimisă formula de calcul.

Sursa citată a precizat că „informaţia corectă este următoarea: criteriul epidemiologic în funcţie de care şcolile se vor încadra în scenariile „verde”, „galben” sau „roşu” este numărul total de cazuri noi înregistrat în ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori din localitatea în care se află şcoala, şi nu media zilnică de îmbolnăviri pe ultimele 14 zile, aşa cum a fost iniţial comunicat de către Preşedintele României”.

„De asemenea, metoda de calcul este stabilită de specialiştii Institutului Naţional de Sănătate Publică şi reprezentanţii Ministerului Sănătăţii şi subliniem că nu a fost comunicată corect Administraţiei Prezidenţiale de către Ministerul Sănătăţii.”

Urmează ca Executivul să vină cu o decizie finală. Potrivit ministrului Educației aceasta ar putea veni după jumătatea lunii august.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *