Prima pagină » National » Gabriela Firea critică Memorandumul propus de Ministerul Muncii: „Au tăiat fără milă veniturile medicilor și profesorilor! Austeritatea s-a instalat!”
Gabriela Firea critică Memorandumul propus de Ministerul Muncii: „Au tăiat fără milă veniturile medicilor și profesorilor! Austeritatea s-a instalat!”

Gabriela Firea critică Memorandumul propus de Ministerul Muncii: „Au tăiat fără milă veniturile medicilor și profesorilor! Austeritatea s-a instalat!”

15 apr. 2021, 22:49,
Bianca Rebegea în National

Gabriela Firea, senator al Partidului Social Democrat, a criticat Memorandumul propus de Ministerul Muncii și aprobat în ședința de Guvern de joi, 15 aprilie. Prin intermediul acestui Memorandum, sporurile angajaților din sistemul bugetar sunt plafonate la 20%.

Fostul primar general al Capitalei oferă spre exemplu Sănătatea, unde sporurile din prezent ajung la 80%. De asemenea, Firea readuce în atenție sporurile pentru condiții periculoase la 25% din salariul minim, spor care în prezent se acordă în funcție de salariul în plată al angajatului.

„Au tăiat fără milă veniturile medicilor și profesorilor! Austeritatea s-a instalat! Raluca Turcan și Florin Cîțu nu s-au lăsat și, în ciuda observațiilor venite din ministere, au aprobat Memorandumul privind tăierea veniturilor!

Potrivit Memorandumului, se plafonează sporurile la 20% din salariu, în condițiile în care, în Sănătate, spre exemplu, acestea ajung acum și la 80%. Același act prevede ca sporul pentru condiții deosebite să fie de 25% din salariul minim, și nu din salariul în plată al fiecărui angajat! O dublă tăiere!

Ceea ce înseamnă o scădere a veniturilor de aproape 50% pentru personalul de la ATI, de 20-40% pentru alți angajați din sistemul sanitar, dar și de aproximativ 20% pentru angajații din Învățământ.

Și alte categorii de bugetari precum pompierii, polițiștii, jandarmii, militarii vor fi afectate. Nu numai că Guvernul nu a respectat Legea 153/2017 și nu a mărit veniturile, dar acum le și taie!

Gabriela Firea critică Memorandumul: „Guvernul a catadicsit să taie veniturile cadrelor medicale”

Senatoarea PSD acuză că prin acest Momorandum vor fi tăiate veniturile cadrelor medicale, implicate în combaterea pandemiei.

Culmea ironiei, motivul invocat este că între diverse categorii există discrepanțe, dar acestea au fost posibile tocmai din cauza neaplicării Legii salarizării unitare, care a fost înghețată de către Guvern! În vârf de pandemie, Guvernul a catadicsit să taie veniturile cadrelor medicale implicate în combaterea ei!”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Au tăiat fără milă veniturile medicilor și profesorilor! Austeritatea s-a instalat! Raluca Turcan și Florin Cîțu nu s-au…

Publicată de Gabriela Firea pe Joi, 15 aprilie 2021

 

Raluca Turcan vine să clarifice lucrurile: „Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor”

Raluca Turcan, ministrul Muncii, spune că memorandumul adoptat joi în şedinţa de guvern nu va duce la scăderea salariilor din sectorul bugetar, aşa cum au afirmat adversarii politici, ci va reduce echitate şi unitate în sistemul de salarizare.

„Există o intenţie clară de a provoca tensiuni sociale minţind că Guvernul şi Ministerul Muncii vor tăia veniturile oamenilor. Aceasta este o intoxicare care de obicei prinde, pentru că sunt mulţi oameni nelămuriţi, mulţi oameni îngrijoraţi de veniturile pe care le au. În acelaşi timp sunt oameni politici şi alţi oameni care din asta trăiesc, din intoxicare. Este datoria mea, ca ministru al Muncii, să lămuresc orice intoxicare şi voi răspunde de fiecare dată, cu condiţia să mi se solicite un punct de vedere, ceea ce de multe ori nu s-a întâmplat.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Raluca Turcan, spune că memorandumul nu pune bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România:

Vreau să afirm apăsat că prin memorandumul pe care l-am adoptat astăzi nu punem bazele niciunei măsuri de scădere a veniturilor în România. Dimpotrivă, prin acest memorandum intenţionăm să creştem acele salarii care au fost mereu lăsate în urmă prin inechităţile din sistemul de salarizare. Salarizarea în sectorul public va deveni unitară, predictibilă, echitabilă şi în corelaţia cu eficienţa instituţiilor publice”, a afirmat Raluca Turcan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`