Senatorul Gabriela Firea, scrie, într-o postare publicată pe social media despre intenţia Guvernului de a obliga personalul medical, profesorii sau alţi lucrători din statul român să suporte, din propriile buzunare, testarea împotriva COVID-19. Aceasta susţine că nu este este normal ca acest lucru să se întâmple.
Declaraţiile vin în contextul în care Guvernul a anunţat de mai multe ori despre faptul că i-ar putea obliga pe unii bugetri să suporte testarea săptămânala, dacă aceştia refuză să se vaccineze.
Gabriela Firea consideră că nu este normal ca unii bugetari să suporte din propriile buzunare testarea împotriva COVID-19
Gabriela Firea este de părere că testarea are un rol aproape la fel de important ca şi vaccinare. Din această perspectivă, senatorul consideră că suportarea din propriile buzunare a costurilor aferente acestei proceduri este o idee total greșită:
„Total greșită intenția guvernului de a obliga personalul din domenii vitale să se testeze pe banii proprii. Adică medici, asistenți, profesori, pompieri etc. Testarea are rol cheie în combaterea pandemiei, cel puțin la fel de important precum vaccinarea. Așa după cum vaccinarea este/trebuie să fie accesibilă tuturor, inclusiv în mediul rural și testarea ar trebui să fie accesibilă tuturor. Nimeni nu poate fi constrâns să se vaccineze”, transmite Gabriela Firea, prim-vicepreședinte PSD.
Vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie în România
În altă ordine de idei, Gabriela Firea susţine că instituţiile statului îi obligă, indirect, pe români să se vaccineze. De altfel, această măsură ar contrazice declaraţiile oficialilor OMS care au afirmat de mai multe ori că vaccinarea nu trebuie să fie obligatorie:
„Nu e normal că statul român să-și forțeze cetățenii din domenii esențiale să se vaccineze, impunându-le costurile prohibitive ale testării! De altfel, chiar și Organizația Mondială a Sănătății se opune vaccinării obligatorii împotriva COVID! Toți cei care nu s-au vaccinat, n-au trecut prin boală și lucrează în domenii esențiale-profesori, medici, asistenți sociali, pompieri, polițiști-trebuie să aibă acces gratuit/facil la teste pentru a-și exercita profesia în condiții cât mai sigure, inclusiv pentru cei cu care interacționează. Statul român, societatea românească, au nevoie că aceste categorii profesionale esențiale să lucreze nu să fie silite să plătească un cost prohibitiv al testelor impuse de certificatul verde, fără de care nu mai pot lucra”, adaugă Firea.
Premierul Florin Cîțu şi fostul ministru al Sănătății, Ioana Mihăilă, sunt de acord cu testarea contracost
Pe de altă parte, în ultimele săptămâni, în spaţiul public au fost numeroase voci care au susţinut testarea contracost a angajatiilor din domeniile cheie. Atât premierul Florin Cîțu cât și Ioana Mihăilă, fost ministru al Sănătății au cochetat cu această idee:
” Trebuie să înţelegem că medicii, dar nu doar medicii, tot personalul medical trebuie să fie conştient şi responsabil, cu scopul de a proteja pacienţii. Personalul medical nevaccinat, dacă se infectează, reprezintă un risc nu doar pentru propria persoană, de a dezvolta forme severe de boală, dar şi pentru pacienţi. Din aceste considerente, cred că personalul medical nevaccinat ar trebui testat periodic, iar în condiţiile în care vaccinarea este gratuită, este disponibilă, este sigură, practic nu există contraindicaţii pentru prima doză de vaccin serioase, aşa încât să explice aceste procente relativ mici ale personalului medico-sanitar nevaccinat. (…) susținea Ioan Mihăilă
Florin Cîțu spunea că sunt doar două posibilităție pentru personalul medical și cel din învățământ
(…) Personalul medical și din învățământ, dar nu numai, trebuie ori să se vaccineze, ori să se testeze. O să găsim soluțiile cele mai bune.
N-am renunțat la gândul de a se testa personalul medical”, a spus premierul Cîțu.