Prima pagină » Local » Gabriel Luca, mortul viu de la Iași, muncește pentru a-și achita propria înmormântare. „I-am luat crucea de la cap să nu mai vadă că e mort”

Gabriel Luca, mortul viu de la Iași, muncește pentru a-și achita propria înmormântare. „I-am luat crucea de la cap să nu mai vadă că e mort”

13 mai 2022, 02:00,
Dragos Savin, în Local

În urmă cu doi ani, un bărbat din Iași avea să fie îngropat de rude, după ce a fost găsit mort pe un câmp. Lucrurile, pe cât au fost de simple la început, pe atât au devenit de complicate ulterior. Mortul și-a făcut apariția chiar la pomana de 40 de zile

Gabriel Luca este probabil singurul ieșean care a fost îngropat de rude după ce a fost găsit mort, iar mai apoi și-a făcut apariția chiar la pomana făcută de rudele sale, după 40 de zile de la înmormântare. Povestea stă în felul următor. În luna decembrie 2020, trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost găsit pe raza județului Iași. Oamenii legii au intrat pe fir și au aflat că trupul neînsuflețit ar aparține lui Gabriel Luca din comuna Costuleni. Familia bărbatului a recunoscut cadavrul, iar mai apoi s-au apucat de rânduielile bisericești. Au organizat înmormântarea, au făcut praznice și tot ce a fost necesar. Surpriza uriașă a fost atunci când, la pomenirea de 40 de zile, Gabriel Luca și-a făcut apariția acasă. Cadavrul înhumat de familia lui Gabriel Luca aparținea astfel altui bărbat.

Mortul viu muncește să-și achite înmormântarea

Reporterii BZI au mers în comuna Costuleni pentru a afla ce mai face „mortul viu”, așa cum a fost numit Gabriel Luca. Bărbatul nu era acasă, însă mama lui a povestit cu ce se ocupă acesta.

„De când e povestea asta cu Gabriel, n-am mai avut liniște. Și acum, după doi ani, mai am de plătit datorii. Atunci la înmormântare nu am avut bani și a trebuit să împrumut. Acum, Gabriel lucrează la o fermă să mă ajute să plătesc datoriile. Este foarte greu, dar nu am ce să fac… Sunt bătrână și toată treaba asta numai rău mi-a făcut. Și el a rămas supărat că am putut să fac așa ceva”, a povestit mama lui Gabriel Luca.

De la mormântul bărbatului a fost scoasă crucea pe care scria data în care acesta ar fi murit.

Bărbatul îngropat în locul lui Gabriel Luca nu a fost exhumat

Mama lui Gabriel Luca spune că a scos crucea de la capul fiului ei, pentru ca acesta să nu mai vadă că a murit.

„Am scos crucea de acolo… băiatul meu trăiește… Nu avea de ce să stea, am zis să nu mai vadă când a murit. Mergea în cimitir să-i aprindă o lumânare tatălui lui și își vedea crucea lui. Crucea făcută pentru Gabriel a rămas în cimitir, dar la groapa de gunoi, unde sunt aruncate coroanele și lumânările. Nu puteam să o ardem și nici să o iau acasă. Oricum, am vorbit la Grozești, la familia omului pe care l-am îngropat… Au zis că o să vină să-mi plătească înmormântarea, să-i pună cruce la cap, dar nu a mai venit nimeni… Acum, ce să mai zic, Dumnezeu să-l ierte… Am făcut o pomană până la urmă. El încă e înmormântat peste bărbatul meu acolo, și mai rog câte o femeie din sat să meargă să-i aprindă o lumânare, că din familia lui nu a venit nimeni să-i dea un colac de pomană”, a completat mama „mortului viu”.

„Încă este mort în toate actele”

Ieșeanul „omorât și îngropat” din greșeală a fost nevoit să lupte să fie declarat viu. Conform procedurii, persoana care a fost declarată decedată dintr-o greșeală trebuia să depună o cerere la Judecătoria la care îi este arondat domiciliul. Zis și făcut, ieșeanul a început demersurile pentru a-și recăpăta „viața”. După o perioadă lungă de umblat pe la instituții, Gabriel Luca a reușit să iși refacă cartea de identitate, prin care demonstrează că el este viu, însă el figurează încă decedat la dispensarul din comună.

„A reușit să își facă buletinul, după mult timp. A umblat pe la Iași cu actele, să demonstreze că e viu. Nu mai avea niciun act și peste tot figura ca fiind mort. La biserică și la dispensar încă apare ca fiind decedat. Cu preotul am vorbit eu, dar să vedem cum rezolvăm la medicul de familie. El vine foarte rar pe acasă, abia reușesc să vorbesc cu el. Încă e supărat pe mine”, a încheiat femeia.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *