Prima pagină » Eveniment-Social » Gabi Bârlădeanu este croitorul care a creat zeci de costume pentru artiștii Teatrului Național din Iași, iar acum are propria sa afacere

Gabi Bârlădeanu este croitorul care a creat zeci de costume pentru artiștii Teatrului Național din Iași, iar acum are propria sa afacere

27 mart. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Eveniment-Social

Gabi Bârlădeanu este un ieșean care a croit unele dintre cele mai spectaculoase costume pe care le-au purtat artiștii Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Bărbatul a lucrat timp de 15 ani în croitoria teatrului, iar apoi și-a deschis propria afacere în anul 2012.

Gabi Bârlădeanu a fost croitor pentru 15 ani la Teatrul Național din Iași

În anul 2012, Gabi Bârlădeanu și-a deschis propria croitorie pe Șoseaua Păcurari numărul 33, numită „Croitoria Veche”. După cei 15 ani în care a lucrat la teatru, acesta s-a gândit să își deschidă propria afacere și să lucreze pentru el.

„Am deschis croitoria în anul 2012. Înainte, am lucrat la Opera Națională din Iași, făceam tot ce ține de costumele artiștilor. Am lucrat 15 ani acolo și m-am gândit să plec pe cont propriu, pentru că așa sunt timpurile, așa erau salariile atunci la instituția respectivă. M-am gândit să-mi deschid croitoria și ca business, și ca întreținere pentru familie. Nu a fost neapărat greu să-mi deschid croitoria, este vorba și despre o experiență pe care o acumulasem, aveam oarecare cunoștințe destul de aprofundate”, a spus Gabi Bârlădeanu.

Dintre toate costumele pe care le-a creat la Teatrul Național, ieșeanul nu ar putea alege unul preferat. Totuși, cel mai mult l-au impresionat costumele de epocă. Pentru a concepe o astfel de creație care să fie purtată de artiști în spectacole, Gabi Bârlădeanu comunica cu diferiți scenografi care îi transmiteau ideile și sugestiile lor.

„Este greu să aleg un costum care mi-a plăcut cel mai mult. Costumele de epocă sunt, în general, ceva deosebit. Instituția respectivă făcea o colaborare cu un scenograf care venea să facă piesa și, după indicațiile lui, după planșele lui, stabileam și discutam împreună care sunt viziunile lui. Deci, prin colaborare, cu probe, cu schițe, materiale și tot ceea ce era necesar, realizam costumele. Nu era indicat să dăm noi idei, nu acceptă oricum scenografii. Stabileam de comun acord ce se poate realiza în funcție de toate cele necesare. Astfel, încetul cu încetul, în 2-3 luni de zile avea loc spectacolul. În general, făceam câte 2 spectacole pe an, 2 de balet și 2 de operă. Deci, în 15 ani de zile, am făcut câteva spectacole. Fiecare spectacol are garderoba lui. Apoi, costumele se urcau în pod și coborau după un an sau în funcție de cum era cererea publicului pentru acele spectacole”, a adăugat ieșeanul croitor.

În Iași există o altă croitorie pe care a deschis-o Cristina Răileanu pe bulevardul Țuțora, după ce a rămas fără loc de muncă.

Gabi Bârlădeanu a devenit pasionat de croitorie la vârsta de 16 ani

Ieșeanul are vârsta de 50 de ani și a început să cocheteze cu croitoria de la vârsta de 16 ani. După ce a văzut-o pe mama lui croind diferite articole vestimentare, acesta a plecat cu un prieten și au făcut un curs la Clubul CFR.

„Am început cu croitoria, pentru că mă uitam la mama mea cum face una, alta și mi-a plăcut foarte mult. Apoi, cu un prieten, ne-am gândit și am făcut un curs de croitorie la Clubul CFR ca să vedem despre ce este vorba în domeniul respectiv. Aveam în jur de 16 ani când am făcut cursul. Era un hobby pentru vârsta respectivă, pentru că fiecare avea mașini de cusut de la părinți. Ne-a plăcut. Am făcut o fustă, un pantalon, am stricat un material și, cu încetul, am învățat”, a spus Gabi Bârlădeanu.

Pentru că și-a dat seama că îi place acest domeniu, bărbatul a urmat timp de doi ani Școala de Arte și Meserii din Iași. După ce și-a terminat studiile, a realizat că nu este pasionat de industria de confecții în serii și și-a dorit să creeze el diverse articole vestimentare.

„Părinții mei m-au orientat spre Școala de Arte și Meserii din Iași, am urmat cursul de doi ani și, după, am căutat un loc de muncă. Prima dată, m-am angajat în industria confecțiilor, ca să văd care este treaba în industria aceasta, adică confecții textile serii. Apoi, mi-am dat seama că îmi place mai mult croitoria de comandă. În serie lucrezi ca un robot, nu îți pui mintea deloc la contribuție. A apărut oportunitatea să mă angajez la Teatrul Național, am dat concurs și am intrat. Am stat 15 ani acolo. Am creat foarte multe costume acolo la balet, pentru piesa «Lacul Lebedelor», cam toate spectacolele care se puneau în perioada respectivă. Eram 10 croitori, 5 la croitoria bărbați și 5 la croitoria femei”, a povestit Gabi Bârlădeanu.

În general, acum, ieșeanul croiește costume pentru bărbați și rochii pentru femei. Numele atelierului de croitorie a venit de la faptul că el consideră că realizează cusături cum alții nu o mai fac astăzi.

„M-am gândit la numele de «Croitoria Veche», pentru că mie îmi plăcea să fac lucruri pe care alții nu le mai fac și am și avut ocazia să învăț de la anumiți croitori diferite stiluri pe care nu le mai întâlnești astăzi la cei care fac școlile de croitorie. Mă refer la niște cusături mai deosebite, niște cusături mai vechi, mai trainice. Totul ține în ziua de astăzi de trainic, să fie rezistent și să stea haina bine pe tine. Bărbații vin, în general, la mine pentru costume, iar doamnele pentru rochii de seară. Rochiile de zi nu mai sunt la mare căutare, pentru că sunt pline magazinele de haine. Femeile au o tendință pentru rochiile lungi, iar ca și culori sunt cele închise, vișiniu, negru, grena, nu prea se iese din tipare. Dar și culorile anului, care se poartă mai mult forțat de tendințe”, a mai povestit acesta.

Gabi Bârlădeanu este croitorul care și-a deschis propria afacere în anul 2012, după ce a creat, timp de 15 ani, costumele artiștilor de pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași.

Bugetul.ro
Adio, ANPC pentru Cristian Popescu Piedone! Curtea de Apel București i-a dat vestea, după ce a fost acuzat de nepotism
redactia.ro
Donald Trump a decis. Ce se întâmplă cu trupele americane din România
Bugetul.ro
Spitalul care nu va mai exista. 150 de milioane de euro pierdute din cauza incompetenței locale
a1.ro
Larisa Iordache și Cristian Chiriță, pregătiți de botezul fiicei lor. Ce planuri au, la o lună de când au devenit părinți
Playtech.ro
Cine este Nicolle Fota, noua iubită a lui Cătălin Botezatu. Ea are 18 ani, el 58
observatornews.ro
Comisarul-şef din Timișoara care găzduia petreceri cu droguri, acuzat în 2023 că apăra traficanții. Reclamația, retrasă brusc: "Au protecţia lui"
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Cel mai bogat român din istorie. A avut o avere uluitoare
SportpeSurse
Imaginile video cu Mario Iorgulescu, care petrecea cu femei, au înnebunit-o de furie pe Melek Minca. Soția șoferului omorât susține că a luat o decizie radicală
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în luna mai pentru ca cireșul să rodească din plin. Se va umple de fructe dulci și gustoase
Dailybusiness.ro
Ciocolata care i-a fascinat pe români după căderea lui Nicolae Ceaușescu revine la raft în România
RomaniaTV
Cristela Georgescu ține post negru intermitent: „De 6 ani fac asta. Am pierdut tot ce a însemnat ”corp deșeu”, se vede clar”
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Dispar banii de pe carduri, ANAF şi BNR avertismente pentru toţi românii cu carduri
redactia.ro
Doliu în medicina românească. A murit unul dintre cei mai importanți medici. A fost un profesionit desăvârșit
ego.ro
Vești proaste pentru Gabriela Cristea! Ce s-a aflat după demisia de la Antena Stars EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
29 martie 2025
29 martie 2025